Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie...

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie...

nawigatorka 23:57, 17 maj 2017

Agi2006 napisał(a)

Asiu a ta sesleria to chyba sadlerana tak?
tak ale one wszystkie podobnie się zachowują
Agi2006 08:32, 18 maj 2017

A sadlerana nie ma grubszych źdźbeł? Przynajmniej tak mi sie wydaje patrząc na zdjęcia Lindsay. Ide jeszcze raz poczytać o jesiennej, heufleriana i sadlerana.
Efffa 12:51, 18 maj 2017

Edyta a moja jesienna bym powiedziala ze jest taka soczysto zielona, a Twoja taka na szaro, czy monitor mi źle kolor odbiera?Nie umiem sobie przypomnieć ja na żywo jak bylam u Ciebie
Agi2006 13:18, 18 maj 2017

Effa no ja też widzę ten kolor co Ty
nawigatorka 13:58, 18 maj 2017

Jeśli moge wstawić
Sadleriana

Jesienna

anna_t 14:02, 18 maj 2017

Agi2006 napisał(a)

Czesc Aniu. Dziekuje ze do mnie zajrzalas. Chyba przeoczylam u Ciebe te ss. podsadzenie ss lawendą tez mi sie podoba ale u mnie byloby jej juz za duzo, smialek mi sie podoba ale jak kwitnie jest wysoki,ma ok.metra i zaslonilby moje malenstwa ss. A klosownica jest boska ale nigdzie nie moge jej namierzyc i nie wiem jak wyglada zima.

Aga według mnie idź w seslerię. ja mam heufi coś tam i była ładna zimą
miejsca z śś nie pokazuję bo teraz rośnie tam gorczyca więc szału nie ma
nawigatorka 14:04, 18 maj 2017

Może zastanów się czy chcesz kontrastu z liśćmi ss czy nie. Jesienna i hakone da kontrast sadleriana i haufleriana są podobne kolorem liści do ss
Agi2006 14:25, 18 maj 2017

Hakone odpadła już z rankingu Zostaje sesleria, tylko gdybam która. Przy tej jasnej kostce chyba by była lepsza jednak ciemniejsza, czyli heuf. lub sadl. i one nie kontrastowałyby z śś i może dobrze. Zastanawiam się tylko nad tym, czy na wiosnę, gdy śś kwitną nie będzie za duzo dobrego na tych rabatach bo heuf i sadl tez wtedy mają kłosy... Asia a powiedz mi, którą Ty byś wybrała? Na pewno, którąś lubisz bardziej... bo jest np. ładniejsza w pokroju...
Agi2006 14:26, 18 maj 2017

anna_t napisał(a)

Aga według mnie idź w seslerię. ja mam heufi coś tam i była ładna zimą
miejsca z śś nie pokazuję bo teraz rośnie tam gorczyca więc szału nie ma

A ja przeleciałam właśnie Twój wątek i śś widziałam ;-p .
Agi2006 14:34, 18 maj 2017

A tak w ogóle to przypomnę jeszcze,że po prawej stronie od bramy wjazdowej na murku będą wysokie tuje przycinane na zielony parawan (osłona śmietnika) a zaraz za nimi mam rząd rozplenic. A po lewej stronie obok furki ma być w rzędzie posadzone coś co zasłoni fundament pod obrzeże z kostki. Jest on widoczny bo wyszła różnica poziomów.

I teraz tak idąc od lewej strony byłby ewentualnie szpaler z niskich tuji potem chodnik, śś z trawkami i za wjazdem wysokie tuje z rozplenicą.... Coś mi tu się gryzie...A może po lewej zamiast niskich tuji dać kosodrzewinę w szpalerze...? a rozplenice wymienić znów na kosodrzewinę?