Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 18:44, 15 maj 2025

Do góry
Czy ktoś wie, co to za kwiatuszki? Mam różowe i niebieskie w różnych miejscach na rabacie.

Kukliki mnie nadal zachwycają.

Tulipanowe szaleństwo trwa.

Gnie

Ogród w malinówkach 18:44, 15 maj 2025

Do góry
Między tarasami czosnki już przekwitają, a szałwie zaczynają.

Do raju daleko - u Ewy 18:42, 15 maj 2025

Do góry
Czosnki już powoli się rozkręcają.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:28, 15 maj 2025

Do góry
Pochwalę się jeszcze - w ogrodzie wyrosły nam takie oto peryskopy
Teraz w każdym miejscu gdzie mamy studzienkę do poboru wody, mamy też prąd, gdzie można podpiąć piłę, basen czy czy kosiarkę. Nareszcie będzie można zapomnieć o przedłużaczach ciągnących się przez całą działkeę

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:49, 15 maj 2025

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:47, 15 maj 2025

Do góry

Pierwiosnki których chce więcej

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:46, 15 maj 2025

Do góry
Asia tylko te podpisane

Sunny Girl

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 16:30, 15 maj 2025

Do góry
Ja patrze i podziwiam paprotki

Judith napisał(a)

TARcia, węże rozłożone sa na stałe iako i podlewające pikutki. Odkręcam główny zawór, następnie kranik na rozdzielaczu i fru! .
Tak to wygląda:

Z oddali;

I rozdzielacz na głównym zaworze:

Oczywiście część węży jest zakopana i po drodze są jeszcze na rabatach studzienki z rozdzielaczami, od których idą węże już po rabacie lub do których mogę się podpiąć z wężem na kołowrotku.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:02, 15 maj 2025

Do góry
Kasya napisał(a)
Sylwia a moze pokazesz ten bluszczyk i reszte tak hurtem u siebie?
Nspisalam tez pw

Bluszczyk

paproć pierwsza od chodnika to ta koronkowa, a na prawo pióropusznik

pióropuszniki

fiołki

Ciemierniki
Nowe migawki z ogrodu 15:48, 15 maj 2025

Do góry
Te "duże" drzewka przywiozłam że starego ogrodu. Razem z nimi pojawił się w ogrodzie cień. Luksus. Bo już zaczęłam oddawać moje cienioluby.

Nawet jakoś specjalnie nie widać po nich przeprowadzki. Lilaki tylko mocniej podcięłam (tu jeden na zdjęciu akurat) i hibiskusa.

Obwódka warzywnika. Przesłoni trochę widok z pokoju dziennego. Zostawiłam 2.5 metra na opaskę i rabatę. W tle widać jeszcze nie zasypaną piwniczkę.

I jeszcze taki gość mnie odwiedza, codziennie jest w ogrodzie i codziennie okupuje czosnki. Paź żeglarz. Niewyraźnie, ale nie chciałam go płoszyć.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:20, 15 maj 2025

Do góry
I jeszcze przyszly kolejne
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 13:41, 15 maj 2025

Do góry
TAR napisał(a)
Maialam cos takiego, w ilosci 2-3 szt. Wkurzalo mnie to, bo zamiast siedziec, pic kawke i sie napawac to cale popoludnie latalismy z wezami. Nie na moje nerwy, a nie chce sobie nabździć zraszaczami rabat. Chce miec rozlozone węże na rabacie pod kora.
Kazdy ma swoje fisie i moim jest to, ze lezace weże i nawet juz te estetyczne wozeczkowe strasznie mnie wkurzaja.
Luby sie zobowiazal do zrobienia, niech robi. Mam tylko zakupic material. Nie grymasze

TARcia, węże rozłożone sa na stałe iako i podlewające pikutki. Odkręcam główny zawór, następnie kranik na rozdzielaczu i fru! .
Tak to wygląda:

Z oddali;

I rozdzielacz na głównym zaworze:

Oczywiście część węży jest zakopana i po drodze są jeszcze na rabatach studzienki z rozdzielaczami, od których idą węże już po rabacie lub do których mogę się podpiąć z wężem na kołowrotku.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:54, 15 maj 2025

Do góry
Mój Ci on!

Worplesdon
Nowe migawki z ogrodu 11:27, 15 maj 2025

Do góry
Witam się w nowym wątku i zaczątkach ogrodu.
Nie zakładam watku w projektowaniu, bo "projekt" mam. Jakiś tam. Zmieniany oczywiście w trakcie. Ale założenia główne zostają. A ogród pewnie ciągle będzie poprawiany i zmieniany.

Kiedyś mam nadzieję, że będzie pięknie, teraz jest bardzo pracowicie i obiecująco.

Od jesieni ubiegłego roku staram się urządzać nowy ogród roślinami ze starego, które musiałam wykopać i przewieźć. Poza tym oczywiście zakupy lecą swoją drogą. Na razie jesienią cebulowe. I powolutku jakieś drzewka i byliny.
Trochę odpuściłam na razie różom. Ale tylko trochę.

Nowy ogród jest większy od poprzedniego, działka ma 1170m2, jest nieco nieregularnych kształtów. Mam trochę zapożyczonego krajobrazu. Na razie jestem tam z doskoku, może od jesieni będę już na stałe.

Ziemia jest ciężka, dawno nie uprawiana, gliniasty piasek - piaszczysta glina... miejscami bardzo zbita. Chwastów co niemiara, w tym skrzyp, zmora, której dotychczas miałam oszczędzone. No ale co począć, nie ma lekko.

Wystawa ogrodu południowa. Słońce mam od rana do zachodu...

I moje wielkie szczęście i radość, to ogrod, do ktorego bede mogla wyjsc prosto z tarasu, z parteru. Drugi powod do szczescia, to fakt, że do najbliższej wody mam ok 2 km, można się kąpać albo po prostu gapić... mam też bliziutko las.
I niebezpiecznie blisko do Skubianki .

Dość gadania.
Zdjęcia ogrodu prawie z lotu ptaka.

Taki miałam widok po rozplantowaniu przywiezionej ziemi.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:52, 15 maj 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Jakaś woda to tam jeszcze jest?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:43, 15 maj 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Paprocie dają radę pod tą brzozą???
Nie za sucho im?
Zieleń, drewno i antracyt 09:48, 15 maj 2025

Do góry
Daga, Asia odpowiem Wam w jednym poście
Zacznę od tego, że jeszcze nie mam konkretnego pomysłu na nowe skrzynie, zimą będę rozkminiać temat.
Obecne mają 40cm wysokości, skrzynia na kwiaty ma 25cm, a w tym roku pierwszy raz mam też uprawy na poziomie gruntu.
W skrzyniach warzywnych najwyzsza warstwa ziemia wysycha mi najszybciej, mimo, że jakościowo jest najlepsza. O dziwo, najlepiej wychodzi w tym porównaniu uprawa na poziomie ziemi. Piszę "o dziwo" bo tam mam ziemię zastaną (czyli piach) wzbogaconą jedynie obornikiem i niewielką ilością innych dobroci. Faktem jest, że warzywa o wiele lepiej rosną w skrzyniach, ale trzeba je częściej podlewać. No i wygodniej się przy nim grzebie.

Mam jeszcze jedno spostrzeżenie dotyczące zimowego czasu. Pewnie nie pamiętacie, ale zrobiłam eksperyment z przykrywaniem skrzyń po sezonie uprawnym. Nie oczyszczałam ich, zostawiłam wszystko w ziemi lub na ziemi. Pierwszą przykryłam starą słomą, drugą kartonami, a trzecią zostawiłam odkrytą.
W 1, pod słomą wszystko się super rozłożyło, włącznie z częścią słomy. Zdjęłam wierzchnią, najmniej rozłożoną warstwę, a resztę przekopałam. Ziemia jest rewelacyjna. W 2 (pewnie ze względu na brak opadów) karton prawie się nie rozłożył, to co pod nim też częściowo, ale za to dżdżownic była masa. Po przekopaniu ziemia super. W 3 skrzyni miałam najwięcej chwastów, musiałam dodać kompost, ziemia nie miała tak dobrej struktury, byla lekko przesuszona, ale za to nie mam w niej ślimaków.
Tyle obserwacji
Wnioski każdy może wyciągnąć sam

Rozpisałam się strasznie, dorzucam obrazek na koniec i wracam do pracy

Ogród zacząć czas. 09:17, 15 maj 2025

Do góry
Deszcz, deszcz, deszcz, hurra, nareszcie!
Narzekamy na łagodnie ujmując niezbyt przyjazne temperatury i faktycznie trochę za wcześnie spakowałam zimowe swetry na strych, ale dzięki temu możemy dłużej się cieszyć z kwitnienia niektórych roślin. Pamiętacie przecież jak ŚŚ w kilka dni przekwitły we święta.
A tu u mnie jeszcze tulipany w niezłej formie:

Przy tarasie szaleją kocimiętki i są już czosnki:

W tle w kącie widać właśnie miejsce niezagospodarowane. Za płotem sąsiad ma przeogromną choinę, która wysysa całą wodę z okolicy i nic nie chce obok niej rosnąć, ale skoro Aprilkowi się w lesie udało taki piękny ogród stworzyć, to i drzewo sąsiada na ten kąt nie może być przeszkodą. Marzy mi się tu kalina. Tylko którą by tu wybrać? Pod nią może jeszcze jedna obiela, tawuła Grefsheim?
Tu ten kąt jeszcze z bliska. No cóż. Kiedyś będzie do zdjęć Before jak znalazł
Wzgórze chaosu 09:14, 15 maj 2025

Do góry
Iwonka napisał(a)
Roztrzepańce to hakone Beni Kaze, u mnie nieco w randze chwastu" i "zapchaj dziury" bardzo dobrze mi rosną.

Na insta widziałam zmarzniętą hakone, czyli zimuje ale młode listki ma wrażliwe.
Oby odbiła.

Jaki kolor kuklików? Może różowe? A może wszystkie?

Hakone ruszyła w kwietniu, jak było ciepło, a potem zmarzła, już rusza ale będzie pewnie w czerwcu dopiero . No i musze je wyciągnąć spod hortensji, bo je zarosły U mnie hortensje anabelle się "rozłażą".

To samo mam z rozplenicami, wciąż są łyse, w tym roku je oddaję, zostawiam tylko jedną.

Kukliki wzięliśmy różowe ale omyłkowo jeden żółty/pomarańczowy Podzielę.

Pięknie u Ciebie jest! Jak dla mnie w ogóle nie wieje nudą! Pokazuj koniecznie ogród.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 08:40, 15 maj 2025

Do góry
Judith napisał(a)

Ależ zielono i świeżo!
U nas też padało, ale tak zimno i wiatr taki, że tylko szybka przebieżka z obornikiem była w deszczu. A rano padał grad, na szczęście niezbyt duży.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies