Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 12:29, 15 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Alan Titchmarsh -prawidłowa pisownia Miałam okazję go poznać osobiście na CHFS

Pomyłka z pośpiechu Nie wiem jaki jest w rzeczywistości, w realu, ale na ekranie wydaje się przesympatyczny. Mimo, że nie dokładnie o tym jest ten wątek - czy Alan Titchmarsh jest częstym gościem CHFS?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:16, 15 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu cudna kompozycja!!!!!
Uwielbiam Twoją konsekwencję w kolorach(której mi na razie brakuje )

Prymulkę w tym kolorze i szafirki widzę pierwszy raz
Będę takich szukać

Pozdrawiam serdecznie!!!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:30, 15 kwi 2014

Do góry
Kris, przeszukaj forum i w części "ogrody" znajdź tematy założone przez Gardenarium z zakładania ogrodów. Tam znajdziesz wszystko - od planu, poprzez zakładanie trawnika, nawadnianie, planowanie nasadzeń na rabatach, o cięciu świerków (buków też), o odstępach nasadzania i o sprawdzonych roślinach...Bezinteresowne kompedium wiedzy... trzeba tylko ciut wysiłku, ciut czasu, a dostaniesz wszystko jak na talerzu. Są jeszcze wątki forumowiczów - np. ogród Domi (mieszane nasadzenia - a jak choćby prześledzisz po piśmie obrazkowym to i plan nasadzeń znajdziesz)... Ogrodów jest mnóstwo. Pomysłów, realizacji i rad jeszcze więcej. Wymiana doświadczeń i mnóóóóóstwo życzliwości
Zacznij od ramy ogrodu - żywopłotu (a jednocześnie ściany dającej zacisze, osłaniającej ogród od wiatrów, w przyszłości tworzącej mikroklimat dla roślin i całego ogrodu) - to podstawa.
Poznaj skąd wieją wiatry, gdzie masz zastoiny zimna, jak i jak długo pada słońce. A dopiero potem planuj nasadzenia rabat.
Jest jeszcze jedna możliwość - zamów projekt ogrodu u Danusi tak jak np. zrobiła to Tosia.

Przejrzyj jeszcze stare wątki z "projektowania ogrodów" tam też znajdziesz masę Danusinych propozycji, rad i szkiców.
Nie wpadaj w panikę Ogrodnictwo uczy cierpliwości
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:54, 15 kwi 2014

Do góry
Co w donicy to jeszcze sama nie wiem, ale powinna to być główna "gwiazda" na froncie Muszę poszukać czegoś wyjątkowego.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:27, 15 kwi 2014

Do góry
Światłocień.

Ogrodniczka powędruje w inne miejsce albowiem tutaj stanie wielka, czarna, żeliwna, zabytkowa donica

Sofijka w ogrodzie 07:22, 15 kwi 2014

Do góry

Ja bym zmieniłą wsypę z iglakami, za dużo ich jest, albo zrób trzy i dodatki niskie (trawki, turzyce lub zurawki) albo zamień jednego na drzewko kuliste (śliwa dziecięca szczepiona na niskim pniu) na ten przykład i wyłagodź linie narożną robiąc coś takiego

Purpurowy zywopłot to strzyżony buk.

Na placyki hortensje, z tyłu białe miskany Vareiagtus, przed nimi żurawki i konwalnik (czarny).
Sofijka w ogrodzie 07:14, 15 kwi 2014

Do góry
Przychodzę w związku z onieśmieleniem I pozdrawiam chłodnym porankiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:12, 15 kwi 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Danusiu czy moją hortensję Limelight mogę jeszcze przyciąć, czy już za późno?

No tak mam mieszane uczucia, ale ja bym cięła, tylko uważaj aby nie obtrącić nowych przyrostów.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:11, 15 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Danusiu już zakupiłam do mojego ogrodu róze purpurowe sztuk 4 i dokupiłam jeszcze więcej żurawek georgia peach.
W przyszlym roku dosadze purpurowe tulipany

Ps zapomniałam dopisać, że posadziłam murek z bordowych buków aby zaslonic widok domów po lewej stronie, zgodnie z Twoja radą

Twój ogród Marzenko z tymi kolorami jest uosobieniem mojego wyobrażenia o doskonałym, nowoczesnym ogrodzie. Nie jest mdły dzięki temu, a beżowe ostnice wiosną równoważą mocne akcenty, Soczysty ogród najwyższej klasy Marzenko

Myslę Marzenko o takim kolorze
http://www.deeproot.co.uk/pbo/plantdetail.php?plantname=Tulipa+6I927Burgundy6I927
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:01, 14 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

te dokładnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:58, 14 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu gdzie można kupić te piękne donice, czarne i szare jak dobrze widzę?
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 20:04, 14 kwi 2014

Do góry
Jak posadzisz na miejsce stałe i to dwa tygodnie co najmniej po posadzeniu. Teraz nie nawoż a pikuj, przesadzaj, za ka zdym razem dasz świeżą ziemię, wiec delikatnych siewek bym nie nawoziła.
Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 19:57, 14 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zanim napisałaś to ja już przeniosłam.

I jeszcze jasnowidzka
Dzięki
Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 19:50, 14 kwi 2014

Do góry
Zanim napisałaś to ja już przeniosłam.
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:48, 14 kwi 2014

Do góry
Nie wierz w padanie deszczu, bo jak krzewy mają liście to pod nimi jest sucho i nawóz się nie rozpuści. Trzeba podlać żeby być pewnym, ale to w sezonie, teraz pewnie deszcz dotrze gdzie trzeba.

Azofoską możesz nawieźć byliny, krzewy, drzewa (nie kwaśnolubne).

Trawnika nie nawoże azofoską.

Popatrz w wątki trawnikowe. Tam jest wszystko.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:41, 14 kwi 2014

Do góry
Nie przenawoziłeś i trawnik pasami jest zagłodzony, w tym roku na start dałam mocznik.

Siewnik ręczny, bardzo wygodny, oblatujesz trawnik 10 razy szybciej niż siewnikiem. On sieje szerokim pasem, ale rzadko spadają granulki dzięki czemu masz naoczną kontrolę nad terenem zasianym Jesteś w stanie zapanować gdzie siałeś a gdzie nie siałeś. Możesz zabieg zdublować bo ustawisz sobie sianie na środek a nie na maksa.

To nasz Zdzisław sieje, ale ja też umiem i wygodne to jest. Osobiście najbardziej lubię siać "z ręki" i nie mam łat w trawnikach.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:33, 14 kwi 2014

Do góry
Przy tak dużym terenie pod trawnik, na oko nie da się za bardzo wyrównać. My wytyczamy poziomy niwelatorem geodezyjnym, zabijamy kołki, przeciągamy linki i równamy teren na "lustro".

Przed wyrównywaniem wzruszamy glebę takim wałem odkamieniającym

Mamy specjalną przystawkę w kształcie kratownicy i równa teren "na stół". Ale to nie jest wyposażenie amatora, więc tym nie zrobisz bo nie masz.

Albo przeciągaj ciężką belkę, dorzucaj ziemi w dołki. Zamiast belki zrób taki przyrząd z listwą.

Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie - 31 maja 2014 19:08, 14 kwi 2014

Do góry
Pojawiły się nowe wpisy na ten rok, więc zakładam wątek

Później ustalono datę na 31 maja:) więc wstawiam

Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie - 11 maja 2013 19:07, 14 kwi 2014

Do góry
A może założymy nowy wątek? Spotkanie u Szmitów 2014? i posty przeniosę?

Tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/4403-spotkanie-u-szmitow-w-pechcinie-wiosna-2014
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:46, 14 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pszonak - Erysimum

Tulipa batalinii 'Yellow Jewel'

Pięknie u naszej kochanej Danusi w ogrodzie, ale dojrzałam nowego tulipka, no i te angielskie pierwiosnki, przepiękne muszę się za nimi rozejrzeć, pozdrawiam Danusiu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies