Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Programy telewizyjne o ogrodnictwie 15:24, 15 kwi 2014

Do góry
Berolino, małe też są w Mai Choćby ogród GabiK
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 15:21, 15 kwi 2014

Do góry
Mille napisał(a)
Dziękuję Danusiu, tak właśnie myślałam, że po pikowaniu dostały nową ziemię, więc jakiś nowy zapas składników jest. Nie sądziłam jednak, że nawozić dopiero po takim czasie jak piszesz, wychodzi na to, że to będzie gdzieś dopiero na przełomie maja/czerwca.

Zastanawiam się jeszcze na ile zaszkodzić mogą siewkom zbyt małe doniczki? Wysiewałam do różnej wielkości multidoniczek i część niestety musiała trafić w takie nieduże stożki. Znowu przesadzać do większych nie dam rady, bo mi miejsca w domu zabraknie. Przepraszam więc za głupie pytanie, ale co się dzieje z siewkami w za małych doniczkach? Chodzi mi o korzenie, bo to że włażące na siebie sąsiadujące siewki (liście) zacieniają się nawzajem to rozumiem.

Nie można dopuścić do takiej sytuacji, następny krok to sadzenie na miejsce stałe. W dobrze przygotowaną i zaprawioną kompostem ziemię. Wtedy nawożenie nie będzie potrzebne w ogóle.
Mata przeciw chwastom 15:16, 15 kwi 2014

Do góry
hortiterapeutka napisał(a)
Witam,
poczytałam, pooglądałam i się załamałam - bo mam agrowłókninę i na nią korę.
Ponieważ mam glebę gliniastą - zaczynają się piętrzyć różne problemy (szkodniki, grzyby).
Rozumiem, że czeka mnie zrywanie agrowłókniny, przekopywanie i dodawanie piasku

BARDZO PROSZĘ O RADĘ:
- Kiedy to najlepiej zrobić?
- Czy korę, którą mam teraz trzeba usunąć czy można ponownie wykorzystać?

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam

Można to zrobić natychmiast, jak najszybciej, Korę można wykorzystać na dno, dosypać nowej na wierzch. Prosimy bardzo o zdjęcia z tej akcji, dla potomności i ku przestrodze.
Mata przeciw chwastom 15:15, 15 kwi 2014

Do góry
Krzysiek1973 napisał(a)
Po usunięciu agro spod tuji, jak pomóc glebie i roślinom?

Trzeba leciutko wzruszyć glebę widłami szerokozębnymi, żeby nie uszkodzić za bardzo korzeni. Samo zdjęcie szmatki już zrobi wiele dobrego dla roślin, bo gleba zacznie normalnie "oddychać" a dżdżownice zaczną ją wzbogacać w próchnicę z rozłożonych resztek liści czy ściółki.

Można wyściółkować. To pomoże.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Moja bajka 15:14, 15 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Hortensji nic nie będzie, najwyżej opóźni kwitnienie.

Dzięki Danusiu. Ja się tu cały czas uczę czegoś nowego. Zawsze myślałam, że hortensji się nie przycina, ale okazuje się, że inaczej rzecz się ma z ogrodowymi i bukietowymi. Dobrze, że Was "mam" . Gałązeczki spróbuję rozmnożyć przez wszystkie możliwe sposoby: zrobiłam dwa odkłady, kilka patyczków włożyłam do doniczek, a kilka o słoika z wodą. Zobaczymy co z tego będzie. Zawsze niezwykle miło mi Ciebie gościć Danusiu
Moja bajka 15:10, 15 kwi 2014

Do góry
Hortensji nic nie będzie, najwyżej opóźni kwitnienie.
Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 15:08, 15 kwi 2014

Do góry
Zrobione
Ogród rodzinny 13:44, 15 kwi 2014

Do góry
Zacznij od wytyczenia linii trawnika i wycięcia darni, na rabatach wśród roślin nie powinno być trawy, a inne rośliny Byliny, krzewinki, krzewy.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:00, 15 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No tak mam mieszane uczucia, ale ja bym cięła, tylko uważaj aby nie obtrącić nowych przyrostów.

Dobra, zaliczyłam swój debiut w cięciu. Nie wiem czy dobrze, czy nie. Niech się dzieje wola nieba Dzięki Danusiu.

Dziękuję także za słowo otuchy Danusiu, zawsze niezwykle miło Ciebie gościć
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 12:29, 15 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Alan Titchmarsh -prawidłowa pisownia Miałam okazję go poznać osobiście na CHFS

Pomyłka z pośpiechu Nie wiem jaki jest w rzeczywistości, w realu, ale na ekranie wydaje się przesympatyczny. Mimo, że nie dokładnie o tym jest ten wątek - czy Alan Titchmarsh jest częstym gościem CHFS?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:16, 15 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu cudna kompozycja!!!!!
Uwielbiam Twoją konsekwencję w kolorach(której mi na razie brakuje )

Prymulkę w tym kolorze i szafirki widzę pierwszy raz
Będę takich szukać

Pozdrawiam serdecznie!!!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:30, 15 kwi 2014

Do góry
Kris, przeszukaj forum i w części "ogrody" znajdź tematy założone przez Gardenarium z zakładania ogrodów. Tam znajdziesz wszystko - od planu, poprzez zakładanie trawnika, nawadnianie, planowanie nasadzeń na rabatach, o cięciu świerków (buków też), o odstępach nasadzania i o sprawdzonych roślinach...Bezinteresowne kompedium wiedzy... trzeba tylko ciut wysiłku, ciut czasu, a dostaniesz wszystko jak na talerzu. Są jeszcze wątki forumowiczów - np. ogród Domi (mieszane nasadzenia - a jak choćby prześledzisz po piśmie obrazkowym to i plan nasadzeń znajdziesz)... Ogrodów jest mnóstwo. Pomysłów, realizacji i rad jeszcze więcej. Wymiana doświadczeń i mnóóóóóstwo życzliwości
Zacznij od ramy ogrodu - żywopłotu (a jednocześnie ściany dającej zacisze, osłaniającej ogród od wiatrów, w przyszłości tworzącej mikroklimat dla roślin i całego ogrodu) - to podstawa.
Poznaj skąd wieją wiatry, gdzie masz zastoiny zimna, jak i jak długo pada słońce. A dopiero potem planuj nasadzenia rabat.
Jest jeszcze jedna możliwość - zamów projekt ogrodu u Danusi tak jak np. zrobiła to Tosia.

Przejrzyj jeszcze stare wątki z "projektowania ogrodów" tam też znajdziesz masę Danusinych propozycji, rad i szkiców.
Nie wpadaj w panikę Ogrodnictwo uczy cierpliwości
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:54, 15 kwi 2014

Do góry
Co w donicy to jeszcze sama nie wiem, ale powinna to być główna "gwiazda" na froncie Muszę poszukać czegoś wyjątkowego.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:27, 15 kwi 2014

Do góry
Światłocień.

Ogrodniczka powędruje w inne miejsce albowiem tutaj stanie wielka, czarna, żeliwna, zabytkowa donica

Sofijka w ogrodzie 07:22, 15 kwi 2014

Do góry

Ja bym zmieniłą wsypę z iglakami, za dużo ich jest, albo zrób trzy i dodatki niskie (trawki, turzyce lub zurawki) albo zamień jednego na drzewko kuliste (śliwa dziecięca szczepiona na niskim pniu) na ten przykład i wyłagodź linie narożną robiąc coś takiego

Purpurowy zywopłot to strzyżony buk.

Na placyki hortensje, z tyłu białe miskany Vareiagtus, przed nimi żurawki i konwalnik (czarny).
Sofijka w ogrodzie 07:14, 15 kwi 2014

Do góry
Przychodzę w związku z onieśmieleniem I pozdrawiam chłodnym porankiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:12, 15 kwi 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Danusiu czy moją hortensję Limelight mogę jeszcze przyciąć, czy już za późno?

No tak mam mieszane uczucia, ale ja bym cięła, tylko uważaj aby nie obtrącić nowych przyrostów.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:11, 15 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Danusiu już zakupiłam do mojego ogrodu róze purpurowe sztuk 4 i dokupiłam jeszcze więcej żurawek georgia peach.
W przyszlym roku dosadze purpurowe tulipany

Ps zapomniałam dopisać, że posadziłam murek z bordowych buków aby zaslonic widok domów po lewej stronie, zgodnie z Twoja radą

Twój ogród Marzenko z tymi kolorami jest uosobieniem mojego wyobrażenia o doskonałym, nowoczesnym ogrodzie. Nie jest mdły dzięki temu, a beżowe ostnice wiosną równoważą mocne akcenty, Soczysty ogród najwyższej klasy Marzenko

Myslę Marzenko o takim kolorze
http://www.deeproot.co.uk/pbo/plantdetail.php?plantname=Tulipa+6I927Burgundy6I927
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:01, 14 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

te dokładnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:58, 14 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu gdzie można kupić te piękne donice, czarne i szare jak dobrze widzę?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies