Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bukszpan (Buxus) - uprawa 08:14, 18 mar 2017

Do góry
krufka napisał(a)

Dzień dobry. Jestem tu zupełnie nowa, zielona, bez doświadczenia.
Proszę o sugestie i uwagi, czy z tymi bukszpanami da się jeszcze coś zrobić? Ponieważ likwidujemy stary żywopłot z bukszpanu, chciałabym wykorzystać jego składowe rośliny do aranżacji ogrodu w przyszłości. Zaczęłam sadzić poszczególne krzaki w donice, chciałabym jej jakoś doprowadzić do ładu-wiem, że dołem nic już raczej nie wyrośnie, ale jak pobudzić koronę do silnego wzrostu? Kiedy ciąć i jak bardzo?
Takich krzaczków będzie jeszcze "kilkadzieści", więc można poeksperymentować. Aha, no i w jakiej ziemi je sadzić?

Niwaki tylko da się zrobić, albo ściąć na 10 cm. od ziemi i czekać aż krzewy się odrodzą.
Sadź w zwykła ziemię ogrodową. Nie lubią mieć za mokro. Pozostawienie takimi jakie są, nie daje żadnego efektu przyjemnego dla oka. Ogołociły się bo rosły w żywopłocie, sprawdź czy są pączki na gałązkach. Jeśli są, to może powoli odbuduja się.
A jak nie ma, to zetnij, a z zielonych zrób sadzonki.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1222-bonsai-i-niwaki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/899-niwaki-z-cyprysika
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/408-rozmnazanie-bukszpanow-z-sadzonek

Ogród KasiWB - część II 08:12, 18 mar 2017

Do góry
ciemierniki nie są spektakularne mus ładniejsze kupić na przyszły rok
Ogród KasiWB - część II 08:11, 18 mar 2017

Do góry
z dnia dzisiejszego

słabe zdjęcie, ale ptaszki cudne

i troszkę wiosny, ale jeszcze zimno i pada deszcz

Przerwa na kawę... 08:07, 18 mar 2017

Do góry
Hej Ewa! Poranna kawa u mnie jeszcze nie na ogrodzie ale już była. W przelocie zdołałam takie cudo zobaczyć, mam i ja !!!!
Nasz przydomowy ogródek 08:07, 18 mar 2017

Do góry
Izo na to wygląda. Wczoraj był piękny dzień i ciepło. W nocy mocno padało. Rozsiane nawozy rozpuściło a beczki napełnione.

Bogumiło dziękuję i nawzajem.

Ewuś dzięki - zakwitło krokusy botaniczne. Te rasowe dopiero mają zamiar.

Basiu dziś rano podlałem pod świerkiem bo tam opady nie dochodzą.

Mirello zakwitnie ketmia tylko daj jej trochę czasu. Teraz podlewaj codziennie niech się przyjmie.

Haniu dziękuję i wzajemnie.

Ogród mały, ale pojemny;) 08:05, 18 mar 2017

Do góry

Witam Iwonko przepraszam za zwłoke rabata jest szerokości w najweźszym miejscu pół metra jest to trochę mało bo rozplenice są duże injuz raz je dzielilem rozchodniki są posadzone po trzy sztuki jeżówka wcisniete po jednej sztuce przed rozchodnikami rośnie zurawka citronelka i dobrze rozpoznałaś po prawej stronie rośnie Trzcinnik pozdrawiam a...rabata na jakieś 2,5m

Gintura napisał(a)
Witaj przejrzałam cały wątek i ŁOŁ ogród przecudny, ogromna odwaga i niespotykana pracowitość.
Jestem zauroczona całym ogrodem ale jeden fragment na pewno chciałabym skopiować u siebie bardzo proszę więc o podpowiedź: jakiej szerokości jest rabata przed thujami na której posadzone masz rozplenice, rozchodniki i jeżówki? Proszę powiedz w jakiej odległości sadziłeś trawy i czy pomiędzy nimi posadzone są po jednej czy kilka sztuk rozchodników a za nimi ile sztuk jeżówek czy po prawej to Trzciniak? I jeszcze czym podsadzone są rozchodniki? Poniżej zdjęcie z rabatą, o którą pytam.
Przerwa na kawę... 08:03, 18 mar 2017

Do góry
Mamusiu, jak zimno! Tylko 3 stopnie ale dobrze, że nie pada.
Wyszłam tylko na chwilkę żeby zdjęcie Germanii zrobić. Tak wygląda obecnie. Trochę opuchlaki ją objadły a poza tym OK

A tak na wiosnę w ubiegłym roku wyglądała przed ratowaniem
Małymi kroczkami do celu... 07:42, 18 mar 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Kamilka póki co jeden kwiat iryska i jeden większy tulipan i to wszystko

Byłam tam gdzie mi podałaś namiary, przygotowalam sobie samochód, rozłożyłam siedzenia, wybrałam kasę z konta, bo nie miałam pewności czy tam karta można płacić i co??? I Pan pokazał mi krzaczek wielkości ok 80 cm i mówi,że to jest ten klon...aż mnie zatkało, bo myślałam,że będzie duuuużo większy, stałam, stałam, namyslalam się i w końcu nie wzięłam. Za to przytargalam....Buka szczepionego na pniu ' purpurea pendula ' taki okaz mi się trafił i rozłożone siedzenia nie poszły na marne

Czyli z pustym bagażnikiem nie wróciłaś
Fajnie
Przerwa na kawę... 07:35, 18 mar 2017

Do góry
Z serii ciekawostek
Wczoraj wyciągnęłam etykiety od moich powojników coby przypomnieć sobie sposób ich cięcia. I wyszło, że zdołałam ich ponad 24 sztuki wepchnąć w moim ogródku. Jak mi się to udało i kiedy - kompletnie nie mam pojęcia. Taki ze mnie zbieracz.

...uDany ogród 06:54, 18 mar 2017

Do góry
Izuniu, jeszcze trochę tam poleżą i się przekompostują

Jolu musisz to jak najszybciej zmienić
Są piękne i naprawdę warto zaprosić je do ogrodu

Kasiu mam nadzieję , że ta budowla wpasuje się do naszego ogrodu i będzie jego ozdobą. Ma być w stylu przyszłego domu
Co z tego wyjdzie się okaże

W nocy popadało, teraz niebo szczelnie zasnute chmurami. Pogoda taka jak nasz dzisiejszy humor
Może popołudniu się wypogodzi i wyskoczymy do ogrodu, chociaż zrobić obchód. Teraz co chwila coś nowego rozkwita
To już ostatni tydzień zimy i wreszcie można będzie odtrąbić prawdziwy początek sezonu

Pozdrawiam i życzę Wam udanego dnia!

Amory

Może znowu będą małe kaczuchy
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:51, 18 mar 2017

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:50, 18 mar 2017

Do góry
Jakiś czas temu szukałam na amazonie książek ogrodniczych, dwie których szukałam znalazłam po dosłownie 2-3 funty, resztę wybrałam po okładkach bo kosztowały 0,01 funta

Mam rodzinę w Anglii więc miał mi je kto wysłać, dorobiłam się takiego zbioru

Ogrodowe przygody 06:47, 18 mar 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Też zaczęłam już cięcie róż.

Witam w klubie, mi już nawet podlało je po podsypaniu nawozem
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:44, 18 mar 2017

Do góry
Pogoda nie rozpieszcza
ale ja uparcie codziennie wychodzę na 3 godziny, ubrana jak eskimos (nietrawię tego bo ciężko się ruszać ) i czyszczę rabaty z liści i zaczęłam już wycinanie traw, hortensji, derenie i pęcherznice też już podcięte. Jeszcze z tydzień dobrej pogody i powinnam skończyć

Wczoraj wracając z ogrodu zauważyłam fioletowe punkciki pod oknami salonu - wyszły pierwsze krokusiki

Ogrodowe przygody 06:44, 18 mar 2017

Do góry
patrycja napisał(a)
dzięki za przestrogę będę na to zwracać uwagę

Polecam też szkółkę obok to ich oferta
https://www.olx.pl/oferta/krzewy-roz-sadzonki-roz-roze-roze-pienne-roze-w-doniczkach-CID628-ID7bkyp.html#7e9fe0c558
i jeszcze są dwie za torami zależy co potrzebujesz.
Ja mam z tej pierwszej Graham tomas Abraham Derby

Ogrodowy song 04:59, 18 mar 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Czy to jest tuja Tiny Tim karłowata ? miała być kulista; ktoś pomoże ? zamówiłam znajomej, jako wspólne zamówienie i otrzymała to:

Tak przedstawiona na aukcji :

http://allegro.pl/thuja-tiny-tim-karlowata-tuja-o-pokroju-kulistym-i6718250106.html

Kulka to na pewno nie jest może pomylili rośliny...
Ogród Małej Mi 2017 00:04, 18 mar 2017

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Amba to jest takie zwierzę,
co zobaczy to zabierze.

Nie ma strażnika krokusów to grasuje amba

Było

Jest

I tak dalej..... nawet nie będę pokazywać.... posprzątam w ogrodzie , zazieleni się to mi nerwa przejedzie.. a jak zarobię trochę to kupię nowe ....

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:42, 17 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
A ja dzisiaj kupiłam sobie w końcu ulubione kwiatuchy do donic

Ja też ...ja też chce takie. Śliczne. Jutro idę na stokrotkowe zakupy!
Hirutkowy raj:)) 23:39, 17 mar 2017

Do góry
Krys napisał(a)
Pochwalę się dzisiaj kupiłam sobie za kaskę imieninową super sprzęcik
Jest super,cięcie nim to sama przyjemność

O ja cccie ! Ale superowy !!! My kobiety jednak najlepiej wiemy co nas uszczęśliwia !!!
Ogrodowy song 23:30, 17 mar 2017

Do góry
Czy to jest tuja Tiny Tim karłowata ? miała być kulista; ktoś pomoże ? zamówiłam znajomej, jako wspólne zamówienie i otrzymała to:

Tak przedstawiona na aukcji :

http://allegro.pl/thuja-tiny-tim-karlowata-tuja-o-pokroju-kulistym-i6718250106.html
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies