Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

patrycja 16:57, 10 maj 2017

Przykry widok dla ogrodnika
mirkaka 17:38, 10 maj 2017

Jolu, pięknie wiele roślin zabezpieczyłaś, drzewa, no cóż, wypuszczą nowe listki, będzie dobrze. Moje horti ogrodowe jeszcze po poprzednim mrozie nie mogą się odbić. Czekam na ocieplenie, wiele pąków im przemarzło.
JoannA 17:39, 10 maj 2017

Na wysokości 1,50 m było o 4 nad ranem -7. Masakra jakaś
A złapało prawie wszystko więc nie będę wymieniała. Najbardziej ucierpiały buki i młode przyrosty na iglakach. Najlepiej wyglądają róże, ale za parę dni straty pewnie się pokażą.
Okrywanie pomaga. Tam gdzie zapomniałam okryć lilie to całkowite kapcie z nich, a te okryte prawie bez strat.
Trzymaj się Jolu, ogród się zregeneruje z czasem, a grujecznik i tulipanowiec dadzą radę.

jolanka 17:46, 10 maj 2017

Makao_J napisał(a)
Się nabiegałaś przy tym okrywaniu

edit: uuu kiepsko ten grujecznik wygląda

Nooo, się nabiegalam Nie pokazalam wszystkiego, samych rożków z gazet zrobilam chyba 30.
Wściekła jestem bo o kilku roslinach zapomniałam, przede wszystkim o judaszowcach Jeden chyba kaput.

Grujecznik już drugi raz podmarzł więc nie wiem czy da radę.
jolanka 17:47, 10 maj 2017

asiak napisał(a)
Kurcze... mam tez doniczki, mogłam nakryć róże, ale gapa ze mnie.

Nie napiszę Ci, że na drugi raz to zrobisz mam nadzieję, że nie będzie potrzeby
Rench 17:52, 10 maj 2017

jolanka napisał(a)
Rano okazalo się, że:

reszta nie wiem

To tulipanowiec i grujeczniki - one najgorzej "( buuu

Liście odrosną, mój klon po pierwszych przymrozkach też ucierpiał,ale się odrodził.
Najgorzej z owocowymi, nie będzie zbiorów.
jolanka 17:55, 10 maj 2017

Aurelllia napisał(a)
ojoj tulipanowiec biedny, ale pewnie wypuści nowe listki - drzewka się regenerują jeszcze niestety dzisiaj ma być przymrozek, a od jutra na plusie dobrze, że bylinki pookrywane ładnie przetrwały

Ale to już po raz drugi Poprzednio trochę liści zostało ale teraz to nic
Patrzyłam na prognozy ale u nas chyba mam być na plus
jolanka 17:59, 10 maj 2017

Margerytka40 napisał(a)
Ja uważam ,że to okrywanie nic nie daje. Czy okryte, czy nie efekt ten sam. Nic nie okrywałam. Rano jak spojrzałam na moją jabłonkę Ola to żal ściskał. Liście i kwiaty oklapnięte. To samo inne roślinki,tulipany leżały,kwiatki lilaków oklapłe. Teraz wszystko wróciło do normy i śladu nie widać. Mróz był pewnie spory bo o 7 rano było jeszcze -1. Nie sprawdzałam w nocy bo nie będę się stresować czymś na co i tak nie mam wpływu. Róże i powojniki też bez śladów.

Asia, nie zgadzam się, gdyby nie okrycie, dzisiaj nie mialabym połowy ogrodu. Na pewno ani róże ani powojniki, i bylinach, klonach nie wspomnę
Tulipanowiec, grujeczniki to jednak wrażliwe rośliny, poza tym u mnie nie ma jeszcze oslony przed mroźnym wiatrem i to chyba jest największy problem. Magnolia nawet kwiatów nie straciła dzieki okryciu.
jolanka 18:01, 10 maj 2017

patrycja napisał(a)
Przykry widok dla ogrodnika

To prawda na szczęście takie anomalie pogodowe nie są częste. Poza tym dobrze ukorzenione, wieloletnie lepiej dają sobie radę. Ja mam młodziaki to i straty większe
jolanka 18:04, 10 maj 2017

mirkaka napisał(a)
Jolu, pięknie wiele roślin zabezpieczyłaś, drzewa, no cóż, wypuszczą nowe listki, będzie dobrze. Moje horti ogrodowe jeszcze po poprzednim mrozie nie mogą się odbić. Czekam na ocieplenie, wiele pąków im przemarzło.

Aż rosnę dzięki takiej pochwale
Hortek nie okrylam, tylko 3 udalo mi sie wcisnąć pod doniczki, reszta została bez zabezpieczenia. Nie mialy jednak zbyt duzych przyrostów więc może nic im nie będzie