teraz próbuję zagospodarować kącik przy żarnowcu, posadziłam 1 szmaragda, rośnie tam ognik,migdałek i młoda magnolia.Będzie tam siana trawa i jest taki placyk ,chcę tam zrobić nad głową zasłonę w kształcie trójkąta,żagiel.Tutaj stała w ub.r. trampolina i trawa jest byle jaka.
Trampolina i huśtawki przeniesione zostały do ogrodu
To mój pierwszy post na tym forum i sądzę że mi pomożecie.
Sąsiad wziął się za przycinkę tui (nie wiem jaka to odmiana) - rosną już chyba ok. 13 lat. Przycinka jest znaczna i się wstrzymał oraz szuka porady-pomocy gdyż nie wygląda to dobrze .
Mają one szanse się jeszcze odrodzić? Co o tym myślicie??
Przemarzają, bo brak osłony z zimozielonych - wąsko, dlatego proponuję cisy kolumnowe: np. Wojtek, Robusta, Chude...
Albo posadzić jako żywopłot, albo luźniej co 50-80cm. Zawsze będą rozpraszać wiatr i dawać zimowo-wczesnowiosenną osłonę. No i będzie zimozielony akcent.
Cis lubi zasadową glebę dlatego też z różami i lawendą do będzie doskonały zestaw.
Już sprawdzam w mojej ściągawce Tulipan to Negrita a czosnek ten w tulipanach to Globemaster - ma ogromne, cudowne kwiaty, tylko cenę totalnie nieprzyzwoitą ale za 1/2 udało mi się kupić . Globemaster ma dużą cebulę i zielone wielkie liście a te gigantyczne niebieskawe na drugiej rabacie to White Giant - takiej cebuli to ja jeszcze w życiu nie widziałam, dużo większa niż Globemastera zobaczymy czy kwiat zrobi takie wrażenie jak cebula .
Tu zeszłoroczny Globemaster, nie bardzo mi się to mierzenie powiodło ale ma ok 20cm .
Powojników mam kilka ulubionuch Beautiful Bride, Blue Light, Viola Ernest Markham, mandżurski, Sweet Summer Love - niektóre jeszcze mam małe więc trudno je oceniać .
Dzięki! Zapraszam w czerwcu, wtedy najwięcej z nich kwitnie . Mam dla Ciebie ketmie, musimy się zdzwonić
Wczesne z grupy Atragene są przesłodkie, tylko te gołe doły mnie denerwują. Nigdy nie ścinałam starszego tak nisko ale myślę że odbije jak nie z łodygi to z pod ziemi - ja mam zamiar w tym roku podciąć ale żeby nie ryzykować za bardzo to obetnę po kwitnieniu połowę i zobaczę jak zareaguje - tylko u mnie to one po dwie trzy łodygi dopiero mają więc się mocno nie natnę
No z tym doświadczeniem to jeszcze mi dużo brakuje ale ciągle czegoś nowego się dowiaduję .
Jak u Ciebie się rozrasta? Ładnie przyrasta, nie ma uwiądu, czy ma słoneczne stanowisko? U mnie jest na wietrznym stanowisku i łapie uwiąd ale zawsze odbija i kwitnie choć może niezbyt obficie. Nawozisz swojego, jak często i czym?
Jeśli zrobiliśmy to teraz to jak najbardziej zakwitną, chyba, że ogólnie w tym roku kwitnienie hortensji z powodu długiego zimna zostanie przesunięte to część po prostu nie zdąży
Limelight na rabacie frontowej na pewno nie zawiedzie no i jest mniej problematyczna niż Anabelka ( musisz pamiętać, że zacznie się jednak przewieszać po pierwszej porządnej ulewie, Phantom jest sztywny i prosty )
To uszczykiwanie dotyczy tylko formowana nowych roślin, nie tylko piennych, ewentualnie kupionych w opłakanym stanie, gdzie po przycięciu zostaje właściwie jeden porządny pęd. Rośliny już prawidłowo rozgałęzione u podstawy tniemy wg ogólnych zasad i bez uszczykiwania.