Ilość powojników powalająca
Przy takie ilości to masz doświadczenie
Ja mam " Jan Paweł 2" ale mi jeszcze nie kwitł a trzeci rok u mnie jest.
Wiesz może dlaczego?
Już sprawdzam w mojej ściągawce Tulipan to Negrita a czosnek ten w tulipanach to Globemaster - ma ogromne, cudowne kwiaty, tylko cenę totalnie nieprzyzwoitą ale za 1/2 udało mi się kupić . Globemaster ma dużą cebulę i zielone wielkie liście a te gigantyczne niebieskawe na drugiej rabacie to White Giant - takiej cebuli to ja jeszcze w życiu nie widziałam, dużo większa niż Globemastera zobaczymy czy kwiat zrobi takie wrażenie jak cebula .
Tu zeszłoroczny Globemaster, nie bardzo mi się to mierzenie powiodło ale ma ok 20cm .
Powojników mam kilka ulubionuch Beautiful Bride, Blue Light, Viola Ernest Markham, mandżurski, Sweet Summer Love - niektóre jeszcze mam małe więc trudno je oceniać .
Dzięki! Zapraszam w czerwcu, wtedy najwięcej z nich kwitnie . Mam dla Ciebie ketmie, musimy się zdzwonić
Wczesne z grupy Atragene są przesłodkie, tylko te gołe doły mnie denerwują. Nigdy nie ścinałam starszego tak nisko ale myślę że odbije jak nie z łodygi to z pod ziemi - ja mam zamiar w tym roku podciąć ale żeby nie ryzykować za bardzo to obetnę po kwitnieniu połowę i zobaczę jak zareaguje - tylko u mnie to one po dwie trzy łodygi dopiero mają więc się mocno nie natnę
No z tym doświadczeniem to jeszcze mi dużo brakuje ale ciągle czegoś nowego się dowiaduję .
Jak u Ciebie się rozrasta? Ładnie przyrasta, nie ma uwiądu, czy ma słoneczne stanowisko? U mnie jest na wietrznym stanowisku i łapie uwiąd ale zawsze odbija i kwitnie choć może niezbyt obficie. Nawozisz swojego, jak często i czym?
Kasiu coś innego pięknego masz. Każdy ogród inny i zachwyca, tyle można się dowiedzieć i zobaczyć nowe nieznane rośliny. Muszę zapisać sobie te nazwy, bo nie znałam , oprócz rutewki, ale to niebieskie mi się podoba i takie gęste i tyle ma kwiatków, ładna ozdoba rabat.
Wielosiła kupiłam w zeszłym roku dopiero, więc sama jestem zaskoczona jak pięknie wygląda.
Uwiąd na pewno byś zauważyła .
No nie wiem, niby wszystko ok. a wiosną tniesz wysoko na 1,5m? Jeszcze tak sobie myślę, że może nawóz ma za dużo azotu - masz florowit do kwitnących czy uniwersalny? Jeszcze to co może powojnikowi nie pasować to zbyt kwaśna gleba - musiałabyś sprawdzić odczyn gleby i ewentualnie jesienią sypnąć wapna.
Nawet przy niższym cięciu powinien zakwitnąć tyle że z opóźnieniem, więc może coś jeszcze dało by się poprawić - niskie cięcie spowodowało za to że jest pewnie lepiej zagęszczony