Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród, mydło i powidło.

Ogród, mydło i powidło.

agapant 03:59, 14 maj 2017

Ja też pod wrażeniem ilości powojników, lubię te wczesne. Kasia jak sądzisz czy jak zetnę starego na wysokość 20 cm da radę odbić od dołu?
patrycja 10:02, 14 maj 2017

Ilość powojników powalająca
Przy takie ilości to masz doświadczenie
Ja mam " Jan Paweł 2" ale mi jeszcze nie kwitł a trzeci rok u mnie jest.
Wiesz może dlaczego?
katel 10:17, 14 maj 2017

Rench napisał(a)

Bardzo mi się podobają te ciemne tulipany,pamietasz nazwę ?
Lista powojników rzuciła mnie na kolana
I te grubasne czochy w tulipanach, tez mam takie ,ale zabij zapomniałam co kupiłam.
Pamiętam tylko,że olbrzymie cebule miały.

Już sprawdzam w mojej ściągawce Tulipan to Negrita a czosnek ten w tulipanach to Globemaster - ma ogromne, cudowne kwiaty, tylko cenę totalnie nieprzyzwoitą ale za 1/2 udało mi się kupić . Globemaster ma dużą cebulę i zielone wielkie liście a te gigantyczne niebieskawe na drugiej rabacie to White Giant - takiej cebuli to ja jeszcze w życiu nie widziałam, dużo większa niż Globemastera zobaczymy czy kwiat zrobi takie wrażenie jak cebula .
Tu zeszłoroczny Globemaster, nie bardzo mi się to mierzenie powiodło ale ma ok 20cm .

ryska napisał(a)

Dziękuję, mój też tak świeci z daleka, aż się dziwię, że się pomyliłam w poprzednim wpisie.
Zacna lista powojnikowa.
Który z nich jest Twoim ulubionym?

Powojników mam kilka ulubionuch Beautiful Bride, Blue Light, Viola Ernest Markham, mandżurski, Sweet Summer Love - niektóre jeszcze mam małe więc trudno je oceniać .

Marga napisał(a)
Wow! Kasiu, nie wiedziałam, że masz tyle powojników Niezła kolekcja Ci się uzbierała. Tulipanki śliczne

Dzięki! Zapraszam w czerwcu, wtedy najwięcej z nich kwitnie . Mam dla Ciebie ketmie, musimy się zdzwonić

agapant napisał(a)
Ja też pod wrażeniem ilości powojników, lubię te wczesne. Kasia jak sądzisz czy jak zetnę starego na wysokość 20 cm da radę odbić od dołu?

Wczesne z grupy Atragene są przesłodkie, tylko te gołe doły mnie denerwują. Nigdy nie ścinałam starszego tak nisko ale myślę że odbije jak nie z łodygi to z pod ziemi - ja mam zamiar w tym roku podciąć ale żeby nie ryzykować za bardzo to obetnę po kwitnieniu połowę i zobaczę jak zareaguje - tylko u mnie to one po dwie trzy łodygi dopiero mają więc się mocno nie natnę

patrycja napisał(a)
Ilość powojników powalająca
Przy takie ilości to masz doświadczenie
Ja mam " Jan Paweł 2" ale mi jeszcze nie kwitł a trzeci rok u mnie jest.
Wiesz może dlaczego?

No z tym doświadczeniem to jeszcze mi dużo brakuje ale ciągle czegoś nowego się dowiaduję .
Jak u Ciebie się rozrasta? Ładnie przyrasta, nie ma uwiądu, czy ma słoneczne stanowisko? U mnie jest na wietrznym stanowisku i łapie uwiąd ale zawsze odbija i kwitnie choć może niezbyt obficie. Nawozisz swojego, jak często i czym?
Marga 10:27, 14 maj 2017

Kasiu, a ja mam dla Ciebie Dyptam fioletowy. Chcesz?
gosika67 10:55, 14 maj 2017

Kasiu coś innego pięknego masz. Każdy ogród inny i zachwyca, tyle można się dowiedzieć i zobaczyć nowe nieznane rośliny. Muszę zapisać sobie te nazwy, bo nie znałam , oprócz rutewki, ale to niebieskie mi się podoba i takie gęste i tyle ma kwiatków, ładna ozdoba rabat.
patrycja 14:54, 14 maj 2017

Podlewam raz w miesiącu florowitem.
Słońce ma od godziny 14.
Uwiąd ( wygooglowałam sobie) nie nie miał nigdy.
Zauważyłabym.
Chyba
katel 19:38, 14 maj 2017

Marga napisał(a)
Kasiu, a ja mam dla Ciebie Dyptam fioletowy. Chcesz?

Pewnie, że chcę

gosika67 napisał(a)
Kasiu coś innego pięknego masz. Każdy ogród inny i zachwyca, tyle można się dowiedzieć i zobaczyć nowe nieznane rośliny. Muszę zapisać sobie te nazwy, bo nie znałam , oprócz rutewki, ale to niebieskie mi się podoba i takie gęste i tyle ma kwiatków, ładna ozdoba rabat.

Wielosiła kupiłam w zeszłym roku dopiero, więc sama jestem zaskoczona jak pięknie wygląda.

patrycja napisał(a)

Podlewam raz w miesiącu florowitem.
Słońce ma od godziny 14.
Uwiąd ( wygooglowałam sobie) nie nie miał nigdy.
Zauważyłabym.
Chyba

Uwiąd na pewno byś zauważyła .
No nie wiem, niby wszystko ok. a wiosną tniesz wysoko na 1,5m? Jeszcze tak sobie myślę, że może nawóz ma za dużo azotu - masz florowit do kwitnących czy uniwersalny? Jeszcze to co może powojnikowi nie pasować to zbyt kwaśna gleba - musiałabyś sprawdzić odczyn gleby i ewentualnie jesienią sypnąć wapna.
patrycja 20:30, 14 maj 2017

Dobra już wiem
Piszesz że powinno się go przycinać na wys. 1,5m?
A ja głupia tnę go niżej mniej więcej na wysokość kolan.
I jest problem
katel 21:08, 14 maj 2017

patrycja napisał(a)
Dobra już wiem
Piszesz że powinno się go przycinać na wys. 1,5m?
A ja głupia tnę go niżej mniej więcej na wysokość kolan.
I jest problem

Nawet przy niższym cięciu powinien zakwitnąć tyle że z opóźnieniem, więc może coś jeszcze dało by się poprawić - niskie cięcie spowodowało za to że jest pewnie lepiej zagęszczony
AngelikaX 21:44, 14 maj 2017

Jejku.. ale lista powojników u Ciebie, to musi być spektakl jak zakwitną

ps. A czoch ogromniasty