Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy song 23:15, 16 mar 2017

Do góry
Foto z ub. roku. Odmiany nie znam.

Działka prawie w Borach Tucholskich 23:07, 16 mar 2017

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

Takiej obfitości kwiecia, to moja jeszcze nie miała. Dostała teraz Azofoski, to może się ocknie panna.
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:57, 16 mar 2017

Do góry
na dobranoc coś nastrojowego z nutką grozy (z przechowalni)

Działka prawie w Borach Tucholskich 22:49, 16 mar 2017

Do góry
Ewa taki zabiedzony zimowit i tak na niego mówiono (dawniej)- zimowit wiosenny

Ania
to bezimienna staruszka którą przesadziłem z poprzedniej działki
być może to magnolia Soulange'a 'Alexandrina albo coś w tym typie

Ogród niby nowoczesny ale... 22:35, 16 mar 2017

Do góry
Luty 2016, czer 2016

i chyba sierpień (po lewej stronie widać)

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:33, 16 mar 2017

Do góry
Nie wiem co za uparciuch co dzień mi korę z brzegów rozkopuje

początkiem maja sprzątanie generalne oczka
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:18, 16 mar 2017

Do góry
A tu hortensjowa tak na szybko - najchętniej Vanilki, moze phantomy, rosnie tez anabelka. Limek chyba nie chce, bo nie bardzo lubię przebarwianie na zielono.

No i moze białe lilie, liatry, bo jakos tak mi przed chwilą podpasowaly, a dobrze tam rosly, stipa... Caly czas mam dylemat z bukszpanową obwodką, bo podejrzewam, że poszerzę te rabaty.

Ogrodowe kreacje 22:12, 16 mar 2017

Do góry
Ja też zamierzam kupić dużżżo bratków, mimo, że moje budzą się
Przepraszam, ale nie mogłam powstrzymać sie od wklejenia tego zdjęcia skoro mowa o bratkach.
Szmaragdowy Zakątek 22:11, 16 mar 2017

Do góry
Nikita napisał(a)
Jest środek nocy, więc obowiązkowo coś słodkiego….uratowany rano z rozgrzanych czeluści
piekarnika - serniczek!

Jankosia, co tam dzisiaj w nocy podgryzasz?

ale narobilam sobie smaka tym serniczkiem...jaaaa

Do raju daleko - u Ewy 22:06, 16 mar 2017

Do góry
Joku napisał(a)
Witam Ewa w nowym sezonie. Sporo kwiatków wiosennych u ciebie.

Witaj Jolu Czas przebudzić się razem z wiosną
Ogrodowe szaleństwo ... 21:55, 16 mar 2017

Do góry
Dziś zrobiłam na działce takie zdjęcie

To moje oczko wodne, które zeszłej jesieni było przeze mnie oczyszczane z tataraku i innych roślin (wcześniej wyglądało to tak):

Na tyłach oczka rośnie chyba jakaś odmiana wierzby, pod nią goździk siny (w tej drewnianej obwódce, po lewej stronie są trzy kępy trawy (obcięłam ją już po zimie, jest to taka trawa max do 40 cm wysoka)

obok niej lawenda, później bałagan, z przodu bergenia, cytrynowa żurawka i jałowiec,

Proszę o pomoc w obsadzeniu tejże sadzawki. Jakie rośliny tam widzicie?
Tam gdzie jest ten biały płotek (zlikwiduję go jak najszybciej) są róże w jednym rzędzie, chciałabym poszerzyć tą rabatę o kolejne róże wielko i wielokwiatowe i zakończyć ją z tej strony (od białego płotka) szpalerem sadzonek lawendy. co Wy na to? Liczę na Wasze pomysły.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:54, 16 mar 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
kosodrzewinki też posadzone , ale fotki po przymiarce, ta po lewej posadzona jednak koło wozu

Boski ten strumień bardzo pasuje do długiego ogrodu ja bardzo lubię kamienie i wykorzystanie ich w ogrodzie a już przy strumieniu są idealne
Polecane drzewa i krzewy liściaste 21:53, 16 mar 2017

Do góry
Witam,
chciałabym oddzielić się od sąsiadów wzdłuż ogrodzenia jakimiś drzewkami, które mają goły pień (może być szczepione), a korony są rozportarte na ok 4-5m szerokości. Dodatkowo drzewa powinny dość szybko rosnąć. Pożądana wysokość min 5 m.
Myślałam o katalpie Nana, albo o Wiśni'Umbraculifera'. Co polecacie i dlaczego? Bardzo zależy mi na czasie więc jestem gotowa kupić już dość spore drzewa ... no i interesuje mnie jeszcze rozstaw w jakim należy sadzić takie drzewka.
Dołem posadzone są cisy, które prowadzone będą max do 1,5 m wysokości (obecnie mają ok 60-80 cm).
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki.

pzdr

Różaneczniki - choroby i szkodniki 21:42, 16 mar 2017

Do góry
Coś się dzieje z moimi różanecznikami. Te 2 akurat rosną obok siebie.Liście czerwonawe oraz brązowe, opadające.

Inne, oddalone od pierwszych coś podgryza. Aż się boję, że padnie na opuchlaka

Niezależnie od "wyników eksperckich" jutro dostaną HT.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:40, 16 mar 2017

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
No i tu popłynełam, mojemu eM się nie podobają te kulki na pniu, bo chyba zbyt pretensjonalne
Róże wokół tej czerpni już są posadzone - to będzie ich pierwszy sezon. Obwódka bukszpanowa, u szczytów coś na pniu. Pień okolony lawendą w bukszpanowej obwódce.. taki pomysł. Po prawej stronie gdzie zaczyna się biały plotem będzie szpaler hortensji

Bo te kulki tu nie pasują. Bluszcz zimozielony puść, który będziesz przycinać i będzie jak topiar. Traw tam brakuje.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:35, 16 mar 2017

Do góry
No i tu popłynełam, mojemu eM się nie podobają te kulki na pniu, bo chyba zbyt pretensjonalne
Róże wokół tej czerpni już są posadzone - to będzie ich pierwszy sezon. Obwódka bukszpanowa, u szczytów coś na pniu. Pień okolony lawendą w bukszpanowej obwódce.. taki pomysł. Po prawej stronie gdzie zaczyna się biały plotem będzie szpaler hortensji
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:31, 16 mar 2017

Do góry
A tu inna część, gdzie trochę zmieniłam kształ obwódki z kostki i połączyłam płynnie 2 boki ogródka

Miały by tu być bukszpanowe obwódki, w drugiej linii lawenda. Między pergolami (na zdjęciu widać tylko tą prawą) werbenowy lasek z ostróżkami, może jeżówkami. Pergola jest do obsadzenia, bo zeszłoroczne nasadzenia okazały się być kupione z blędnymi oznaczeniami, więc przede mną trudny wybór róży W samym narożniku coś pnącego - myślalam o rozy, o pnącej hortensji... tylko na płocie przerastający od sasiadów rdest i jak tu z nim wygrać. Tam gdzie widać coś w stylu wysokiej trawy jeszcze nie wiem - tam mam coś w stylu podwyzszonej rabaty, którą usypałam w zeszlym roku z darni zdjętej z rabat.
.
Mój 4 arowy azyl... 21:29, 16 mar 2017

Do góry
Ta lipa ma około 47 (a może więcej?) lat i nigdy nie była profesjonalnie prześwietlana. Latem dawała cień, a podczas kwitnienia czarowała zapachem. Jednak w ponure dni mieszkania (szczególnie na parterze) były bardzo zacienione i często trzeba było zapalać światło. No i stało się...

Dzisiaj do lipy rosnącej przed moimi oknami przybyli 'fryzjerzy'...

Przed i po prześwietleniu

Teraz druga strona

Sporo tych 'włosów'

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:28, 16 mar 2017

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
A tu takie rozkminki w telefonie w czasie dojazdu do pracy tramwajem

Zdjęcie z jesienne przerabiane
W pierwszej linii obwódka - zawciąg nadmorski, w drugiej szalwia, potem róza ta od lewej to Louis odier (juz tam rosnie), Kolejny krzak rózy to Cinderella. Chcę pomiędzy róże wepchnąć ostróżki białe.

Rabata zrobiona połowicznie, bo dojechałam do pracy Nie wiem, może dalej bym pociągnela hakone w ramach obwódki...

Jest jeden duuuży minus.. jak tu wcisnąc jakieś zimozielone...?

Ja dałabym kulki z przodu w zawciągu.. albo nawet na pniu coś zimozielonego. Dałabym 4 małe kulki.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:25, 16 mar 2017

Do góry
te wprost uwielbiam i zawsze na nie czekam , te sadzone 4 lata temu a te sadzone jesienią jeszcze nie wyszły

pierwsza trawka startuje

i osmantus od Kasi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies