Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

margaretka3 12:44, 09 maj 2017

Jakie ładne listki ma Wotanabe.
Pszczółka już potwierdziła.
Gruszka_na_w... 19:10, 09 maj 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Overdam. Avalanche ma pasek owrotnie do Overdam.

Dziękuję!

Pszczelarnia napisał(a)
Masz może zdjęcie Oli w pąku? Samego pąka i oddzielnie liścia?

Młode listki są z nutka brązu, później zielenieją. Pąków już nie ma. Są kwiaty. Zachowuję tylko zdjęcia w szerokim kadrze dla zimowego dumania o układach kompozycyjnych. Detale wyrzucam niestety.

Dziękuję za polecenia odmiany Adirondack. Piękna jest.

Buki ruszyły!

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:19, 09 maj 2017

Kamilka, sprawdzałam sytuację z zeszłego roku. Już była susza i trzeba było podlewać. W tym roku wreszcie mam zielony trawnik, a rośliny rosną.
Rozchodniki i limki

Imperata na frontowej

Rondo

I zbliżenia (naparstnice mnie zaskakują- to będą jakieś mutanty)

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:33, 09 maj 2017

Makusia napisał(a)
Śliczna ta brzozowa, a ten totalny brak chwastów przy braku kory i innych ściółek mnie onieśmiela wręcz...

Chwasty są, głównie mniszki i osty. Wyciągam je tym rozwidlonym szpikulcem, którego Ci polecałam w zeszłym roku. Czasem sypię korę, w tym roku nawet dość sporo poszło na nowe rabaty, ale to bardziej w celu rozluźnienia gleby niż przeciw chwastom. Jakoś mi wygodniej pielić na rabatach bez kory. Mulczuję skoszoną trawą. Ziemia robi się taka fajna.

Dąbrówka zaakceptowała okolice brzozowej. Będę jej tam upychać więcej.Testuję, co tam przeżyje bez nawadniania. Pewnie kleszczom się uda.

Czosnki Krzysztofa zakwitną lada dzień. Kwitną berberysy. Ależ mają urokliwe kwiatki. Odkryłam je dopiero w zeszłym roku. Te kwiatki. Nie wiedziałam, że berberysy kwitną.Ognista rabata mi się zrobiła niechcący.

I warzywnik. Widać deskę do wyznaczania linii równoległych wysiewów.

Figielka 19:52, 09 maj 2017

Na czym polega mulczowanie rabaty skoszoną trawą?Czy mogłabyś trochę bardziej opisać ten zabieg?
Gruszka_na_w... 20:21, 09 maj 2017

Elfów jeszcze w moim ogrodzie nie było! Witaj Elfiku.
U mnie też mokro. Część rabat jest nieco wyniesiona, szybciej się osuszają.

Tawułki Arendsa tworzą kwiatostany. Z lekką obawą dzieliłam je w zeszłym roku. Mam więc niespodziankę.

W niedzielę wsadziłam do ziemi dalie. Zeszłoroczne, mimo że myszy trochę nadgryzły gazety, świetnie się przechowały. Mogę więc spokojnie polecić ten sposób. Trzeba zawinąć wykopane karpy w grubą warstwę gazet.
14 maja spotkanie lilakowe w Wojsławicach. W centrum miasta już kwitną. U mnie jeszcze w powijakach.
Bezodmianowy i Palibin

Zmiana miejscówki i gleby dobrze zrobiła zielonej hakone. Turzycom raczej nie odpowiada tak wilgotna gleba. Młode kiełki są, ale bez oszałamiających wzrostów. Na zdjęciu widać kawałek ID za stipą.

W zeszłym roku zachwycił mnie tamaryszek na wrzosowisku. Zwłaszcza w okresie kwitnienia. czekam z niecierpliwością na tegoroczne. Musiałam mu nieco skorygować pokrój, bo zbytnie zagęszczenie najniższych gałązek zacieniało wrzosy.

Gruszka_na_w... 20:34, 09 maj 2017

Figielka napisał(a)
Na czym polega mulczowanie rabaty skoszoną trawą?Czy mogłabyś trochę bardziej opisać ten zabieg?

Mam kosiarkę z pojemnikiem. Kiedy się napełni, rozkładam skoszoną trawę na rabatach kilkucentymetrową warstwą. Zapobiega to przesychaniu gleby podczas upałów, wyrastaniu chwastów, ściąga to dżdżownice, które nawożą i spulchniają glebę. U mnie po tym zabiegu bardzo poprawił się stan gleby.
Wykorzystuję to też w warzywniku (pomidory, ogórki) i pod truskawkami.

W ogrodzie wszystkie tulipany już kwitną, w pąkach są tylko na zapłociu. Widać, że tam jest chłodniej.

Wkrótce pojawią się orliki, a w cienistych zakątkach jasnota plamista.

i poziomki

Gruszka_na_w... 20:40, 09 maj 2017

margaretka3 napisał(a)
Jakie ładne listki ma Wotanabe.
Pszczółka już potwierdziła.

Wszystkie kaliny mają ładne liście. A jesienią to już cud-miód.
Dla Ciebie aktualny stan mniejszego strzępiastokorego i do pary widok na brzózki.

Jana 21:29, 09 maj 2017

kaliny bardzo mi się podobają już bym jakąś miała tylko boję się, że one są szerokie....rozchodniki w grupie bardzo fajnie wyglądają wkomponowanie warzywnika w ogród u Ciebie pięknie wygląda, chciałabym tak
Gruszka_na_w... 21:56, 09 maj 2017

Jana, kiedy człowiek zamieszkuje w szczerym polu, nic nie jest za szerokie. Krzewy można korygować cięciem, choć w przypadku kalin trochę szkoda. Mają miły dla oka naturalny pokrój.
To samo miejsce 3 lata później. Widać nawet w tle resztki sadzonych tulipanów. Wykopywałam je jesienią.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies