Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi 2017 14:35, 16 mar 2017

Do góry
Ela- z rowerka nie korzystam.. od czasu bolących kolan. Jestem niska i mam problem zawsze z doborem wysokości siodełka, pedałów w samochodzie..
HT to magiczne cudowne środki, które maja pomóc w walce z opuchlakami i innymi robalami... tonący brzytwy się chwyta. PO fazie wrotyczu przyszła faza na HT... nie zaszkodzi nie pomoże.. ale przynajmniej robimy coś co by ratować ogród.

Roma, Bogdzia - zawsze mówiłam, że jak posadziłam to mam prawo decydować sama co z tym zrobić.. ale jak jadę i na odcinku 10 km wyrywa mi się z piersi słowo na K z 20 razy... to już wolę biegać po urzędach i załatwiać pozwolenia na wycinkę. Są same trociny.... nie widzę najmniejszego uzasadnienia wycinania wszystkiego jak leci.. Będzie wieś mieć czym palić w piecu... palą śmieciami, będą palić drewnem, zawsze to bardziej ekologicznie.

Ktoś się na tym nieźle wzbogaci...

A ja muszę szybko posadzi brakujące drzewa w miejsce chorych.. niech rosną i zasłaniają wszystkie szpetoty wkoło.. dobrze, że mam większa działkę i mogę to zrobić.

Ogólnie doszłam do wniosku, że ustawa byłaby fajna gdyby ludzie byli mądrzejsi.. ale my nie umiemy korzystać z wolności w żadnej dziedzinie.. bo stosujemy zasadę, że po nas choćby potop...

I tyle kontrowersyjnym temacie..

Ogród w remoncie 14:33, 16 mar 2017

Do góry

Ogród w remoncie 14:30, 16 mar 2017

Do góry

Ogród w remoncie 14:27, 16 mar 2017

Do góry
No to zobaczcie

Do raju daleko - u Ewy 14:26, 16 mar 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ach i moje iryski już zaczynają

Super widoki, co? Mnie one ciągle zachwycają

A przy tych iryskach coś wsadziłąm i nie pamiętam co. Ale ładnie wychodzi z ziemi
Ogród w Maszewie 14:22, 16 mar 2017

Do góry
Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką domku z ogródkiem, w którym miałam tylko trawnik na całości i kilka miejsc z roślinami przykrytymi kamieniami.
Jako, że wprowadziliśmy się dopiero późną jesienią prace w ogródku zaczynamy dopiero teraz na wiosnę...
Powoli odkopuję wszystko z kamieni i folii przeciw chwastom i odkrywam rośliny jakie tutaj rosną. I od tego zacznę - odkopać, poznać i zadbać o to co już mam i dalej będę planować nowe nasadzeni a.
Anna i Ogród 14:20, 16 mar 2017

Do góry

Anna i Ogród 14:18, 16 mar 2017

Do góry
No więc paczka z różami przyszła ale moje zaskoczenie było olbrzymie gdy okazało się że

są to róże z gołym korzeniem Nie przypominam sobie by było to napisane ale się nie znam i może o tej porze roku to oczywista sprawa.
W każdym bądź razie wyglądają bardzo zdrowo tylko nie wiem kiedy mogę ją wsadzić.

Dostałam do nich instrukcję obsługi

Borowikowy Zakątek 13:04, 16 mar 2017

Do góry

Rok 2016 cd

Ukojenie 13:00, 16 mar 2017

Do góry
Do Agnieszki i innych, ktorzy kiedys siali begonie.
Moje begonie wygladaja dzis tak:

I rosna w takich warunkach:

Czy sa juz na tyle duze aby przetrwac pikowanie? Chce juz zaczac bo rosna troche w powietrzu...
Hortensjada 12:57, 16 mar 2017

Do góry
A ja w pośpiechu obciachałam dzisiaj pierwszą grupę Vanilek, krokusy tylko na to czekały Idę teraz do pracy, aż mi żal zostawić ogródek, pogoda wręcz wymarzona

Mirkowy ogród (początki) 12:50, 16 mar 2017

Do góry
mira napisał(a)
Jeśli chodzi o Biohumus to doczytałam się w ub roku i tak robiłam - na wyczucie
względem siewek - czasem masz siewki dość długo i nie ma czasu pikować więc trzeba im coś dodać do jedzenia bo ziemia do wysiewu nie ma za wiele jedzonka, tak samo te popikowane po jakimś czasie dokarmić można , dawałam mniej niż pisało i sporadycznie.

Patrzyłam masz tego nasiane będą kwietne łąki

Ja jutro mam dzień pikowania i siania

pozdrawiam
Mira Dziękuję za rady .Teraz mało jest słońca i może tak się wydaje że rośliny stoją w miejscu.Poczekam jeszcze ze dwa tyg.i zacznę podlewać.Mira kwiatów to ja mało siałam najwiecej mam wysianych traw ozdobnych np.Stipa

Rododendronowy ogród II. 12:30, 16 mar 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ula, Yolka, Jolanka, Kasya, Basilikum, Margaretko 40 i Robercie, serdeczne dzieki za pamięc i życzenia, buziaki dla Was i kwiatki,równiez dla wszystkich którzy pamiętali o mnie i innymi drogami mi o tym powiedzieli.

Jajku jak cudownie mmmm Buziaczki zostawiam i oko cieszę superaśne łany wiosny
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 12:24, 16 mar 2017

Do góry
Pomóżcie proszę. W tamtym roku posadzilismy na trawniku sliwe wisniowa pissardi i podsypalismy kora. Chcialabym teraz ujednolicic te nasdzenie z reszta ogrodu i wkopac wokol niej krawezniki tak, żeby powstal kwadrat 1x1m, a w nim wsadzic trawe ozdobna. Stanowisko tam jest sloneczne do polcienistego. Cchialabym jakąs wczesnie startujaca trawe, polecicie cos?
Mały ogród pod Wrocławiem 12:15, 16 mar 2017

Do góry
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 12:14, 16 mar 2017

Do góry
babka napisał(a)
A u mnie kolejny zimny dzień, niby słońce świeciło ale jakoś nie było go czuć. Do tego wiało tak, że głowę chciało urwać. Dużo nie zrobiłam. Zasiliłam ciemierniki i lawendę podsypałam zmielonymi skorupkami jajek.
I taką niespodziankę odkryłam

Krokusy mimo, że rosną na południowej wystawie to wciąż się ociągają.

cudnie oko cieszę
Mały ogród pod Wrocławiem 12:12, 16 mar 2017

Do góry

Na kolejnych dwóch zdjęciach mamy ciąg dalszy tych samych rabat i tak na pierwszym zdjęciu mam
od ścieżki 4 szt. drżączki kupionej w arboretum w Sycowie, dwie sosny mini, tam gdzie jest kółko to miejsce na COŚ i z tyłu Żywopłot grabowy.
Po drugiej stornie ścieżki mam tawuy golden princess na pierwszym planie i z tyłu rozplentnice (wydaje mi się że prawa strona przy budynku jest ok, jak coś będzie nie tak to zawsze mogę zmienić tawułę na lawendę która pojawia się później. Gorzej z stroną lewą bo po pierwsze mam 4 szt. drżączki a powinno być 5 szt. (teraz nie do kupienia chyba) po drugie nie wiem co posadzić w kółku- rabata cała ma około 15 m, na początku jest Grab Fastigata (pokaże na kolejnych fotkach), później sosną czarna rosnąca do 2 m (również będzie na kolejnych fotkach), w środku buk pendula (będzie widoczny na kolejnych zdjęciach ) i na końcu buk czerwony który pokazuje na drugiej fotce i teraz, czyli mamy kolumnowe, iglak, pendula, xxxx, kolumnowe-chyba w to kółko najlepiej dać iglaka, choć myślałem też o magnoli, albo wiśni amanganowej - z uwagi że pokrój jest dość krzaczasty i nie wybijałby się na tla smukłych liderów w postaci Graba, buka fastigata i penduli.
Małymi kroczkami do celu... 12:04, 16 mar 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)

U nas dzisiaj pięknie góry się pokazały w górach śniegu, a śniegu i jak tu wiosna ma przyjść
Paulina! Jak od nas Tatry widać to do dwóch dni plucha przychodzi Z reguły zawsze mi się to niestety sprawdza
Ale widoki masz cudne tak jak i Jolka! Pozazdrościć
Mały ogród pod Wrocławiem 12:01, 16 mar 2017

Do góry
Część Wam, dzięki Waszej pomocy mam już plan który będę realizował w najbliższym czasie na dwie tylnie rabaty i staneło na:
- długa rabata tuje a przed nimi mdz Platanami hortensje bukietowe - Przy okazji macie jakieś miejsce sprawdzone? u Kulasa są teraz za 12 PLN/szt. a przed Hortkami rozplentnica japońska. Myślę że Hortki można jeszcze w marcu posadzić a trawy w kwietniu
- druga rabata z bukiem to zauroczony Jagodaa rabatą pod wiśniami zrobię całą w lawendzie, tym bardziej, że mam już dwie inne rabaty z lawendą-będzie fajnie powtózenie.
teraz jeśli mogę jeszcze prosić Was o wsparcie to pokaże dwie inne rabaty (strona lewa domu-dobrze nasłoneczniona)

original.jpg[/img]
Na pierwszych dwóch zdjęciach widać po prawej stronie wyjście z tarasu i po lewej (koniec rabaty) tutaj mi wsystko pasuje. Brakuje tylko czegoś na kratkę-myślałem o ozdobnym chmielu, bo można go co roku ścinać przy ziemi i daje możliwość odmalowania pergoli ale nie jestem przekonany. Także po prawem mam zawciągi które ładnie kwitły, 4 szt. Golden tuffet i krzewuszki miniaturki fioletowe. Po lewej stronie ( na tej samej wysokości ) również golden tuffet krzewuszki, i turzyce Buchanana - mam ja ściąć? i na końcu założony na jesień żywopłot z graba (nie mogę doczekać się listków-mam nadzieję że będą...) Przy trawniku posadzony mały buk czerwony kolumnowy-ma być odniesieniem do zielonego w rabacie lawendowej, tylko wielkość zdecydowanie mniejsza, ale pochodzi z likwidowanej szkółki i ceną była taka że się nie zastanawiałem Także na tych pierwszych zdjęciach wszystko mi pasuje, pewnie za 2-3 lata będę zmieniał, ale póki co jest ok tylko co na tą kratkę?gorzej później...
Ogród bacowej 11:41, 16 mar 2017

Do góry
Ewo nawet nie wiesz jak się cieszę, że jakieś zrządzenie losu przywiodło cię w moje progi. Mogłam z radością i zachwytem przekroczyć bramę twojego ogrodu.
Przyznam, że widziałam migawki w wątku Iwonki i zazdrościłam jej troszkę możliwości podziwiania tego piękna na żywo.
Ogród ogromny, choć powiem że i tak sprawie wrażenie większego. Może to za sprawą tych nierówności terenu. Do tego napewno dochodzi doskonałe rozplanowanie całości.

Rabata z moliniami pokazała mi, że nie musi być szpaler jednakowych drzew, żeby rabata wyglądała super. Nie trzeba rezygnować z różnorodności. Świetne połączenia roślin. Taki.. hm.. ułożony busz- w całym pozytywnym znaczeniu tego słowa.
Jejku... ależ tam w sezonie musi być raj dla owadów i ptaków....

Wspaniałe połączenie. Mam jedną malinową różę i nie bardzo umiałam jej dobrać towarzystwa.

bacowa napisał(a)
...Pierwsze rośliny w ogrodzie posadziłam w 2003, kupiłam 500 drzewek na żywopłoty i miniaturowy lasek.
Ilości drzew powalają. Ja w tym roku będę sadzić. I ogromnie żałuję że tak późno.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies