Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 02:06, 08 maj 2017

Ja u ciebie Małgoś, a Ty u mnie...nocny Marku !!!
Buziaki na dobranoc.
Bogdzia 07:09, 08 maj 2017

Znów Cię gdzies poniosło?
popcorn 07:46, 08 maj 2017

haha Madzia, gdzie Cię poniosło! To w Karsznicach jest?

Dzięki za spotkanie, suuuper było Was zobaczyć znowu
Gosiek33 08:43, 08 maj 2017

Czasem szkoda, że takich smoków już się nie widuje
Krys 12:19, 08 maj 2017

Magda treserka

Nikita 09:38, 09 maj 2017

Bogdzia – wiesz Bogdzia, jak się ma nie zdiagnozowane ADHD to człowieka nosi.
Lecę do ciebie oglądnąć Laurę. I mam jeszcze jedno małe pytanko.

popcorn – bingo !!! A skąd ty możesz wiedzieć, że to Karsznice ???!!! (pytanie tendencyjne…ha ha)
Carola, czy ciemierniki (takie duże w doniczkach) mogę teraz jeszcze dzielić…czy w ogóle mogę je dzielić?

Gosiek33 – fajne były te ciuchcie. Przeraził mnie ich ciężar…wiedziałam, że te potwory są ciężkie, ale myślałam , że jakieś 30…50 ton. A one ważą nawet do 130 ton !!!

Krys – oj, Krysiu, Ty zawsze musisz mnie złapać na „gorącym uczynku”…ha ha.
Nikita 09:38, 09 maj 2017

Nowy opryskiwacz (prezent urodzinowy) został wypróbowany w majowy weekend. Jest super. Przydałaby mi się jeszcze taka nakładka/stożek…to się chyba nazywa osłona herbicydowa.
Dzwonię, więc do producenta mojego opryskiwacza z zapytaniem w jakiej cenie jest taka osłona... no myślałam, że z krzesła
spadnę…. 74 złotych za kawałek plastikowego, spłaszczonego lejka ?!!! W necie są takie osłony za jakieś 2 dychy, tylko, że jakiś inny producent i nie pasują do mojego opryskiwacza.
Hmmm…myślę sobie…a może sama zrobię taką osłonę, przecież to nie może być trudne. Postawiłam drewniany płot, kostkę brukowa położyłam, budki lęgowe wyprodukowałam to co…takiej małej osłonki nie zrobię?
Wyjęłam z zamrażalnika lody i zjadłam delektując się ich smakiem. Potem pogrzebałam w szafce, gdzie trzymam moje wszystkie „przedamisie”.i wzięłam się do roboty. Tu zrobiłam dziurkę…tam coś przykleiłam…i osłona gotowa. Czas wykonania: 7 minut, koszt….zerowy. Zaoszczędzone 74 złotych mogę przeznaczyć na jakąś „zieleninę” do ogrodu …21 moich ulubionych czekolad… lub 16 pysznych deserów lodowych….
Nooo, takie damskie robótki to mi się podobają!
Nikita 09:43, 09 maj 2017

Dla oszczędnych i zdesperowanych krótki instruktaż produkcji osłony herbicydowej, czy stożka rozpylającego…jak zwał tak zwał, ważne żeby podczas opryskiwania przy wietrznej pogodzie - oprysk skierowany był bezpośrednio na roślinki, a mgiełka nie rozłaziła się tam gdzie nie potrzeba.
No to zaczynamy.
Potrzebne materiały: plastikowy kubeczek po lodach (duży), dwie gumowe uszczelki (nie mam kolorowego pojęcia od czego), nożyczki i pistolet do klejenia na gorąco.

Nożyczkami (z powodu braku nożyczek może być nóż kuchenny), używając tyle samo siły co przy smażeniu jajecznicy, zrobiłam dziurkę w dnie kubeczka

Następnie w wyżej wymienioną dziurkę wkleiłam, za pomocą kleju na gorąco, uszczelkę. Na zdjęciu dokładnie widać, że moja uszczelka miała taki dziwaczny profil.

Potem założyłam kubeczek na dyszę spryskiwacza i zabezpieczyłam drugą uszczelką, żeby było stabilnie i nie telepało się na prawo i lewo.

„Domowej” produkcji osłona herbicydowa gotowa…można w nagrodę zjeść kolejną porcję lodów !

Monia81 09:57, 09 maj 2017

No i proszę jaki ładny instruktaż i wykonanieto nas cieszy jak można zaoszczędzić i wydać na coś bardziej praktycznego
AgataP 09:58, 09 maj 2017

Nikita napisał(a)
Dla oszczędnych i zdesperowanych krótki instruktaż produkcji osłony herbicydowej, czy stożka rozpylającego…jak zwał tak zwał, ważne żeby podczas opryskiwania przy wietrznej pogodzie - oprysk skierowany był bezpośrednio na roślinki, a mgiełka nie rozłaziła się tam gdzie nie potrzeba.
No to zaczynamy.
Potrzebne materiały: plastikowy kubeczek po lodach (duży), dwie gumowe uszczelki (nie mam kolorowego pojęcia od czego), nożyczki i pistolet do klejenia na gorąco.

Magda - brawo Ty