Zaczęła wschodzić nowa trawka
Udało mi się fajnie połączyć ptasie łąpki, kulki bukszpanowe (jeszcze małe) i z tyłu żurawki
Molinia zaczęła się przebarwiać:
Aniu, na początku mój ogródek nie był piękny. czasami na fotkach możemy czarować, zwłaszcza, jak jedną rabatkę fotografujemy... Poza tym sama wiesz, ze są różne style, ja wtedy poszukiwałam swojego. Tu dopiero nauczyłam się sadzić rośliny w grupach ... Nadal podoba mi się nowoczesny styl. Ale ogród musi pasować do domu i do otoczenia. Więc mój styl jest taki własny ... sama nie wiem, jaki
Cieszę się jednak, że mi się udało, teraz mi się podoba już większość
Dokończę więc moje podsumowanie. Muszę się spieszyć, bo wiosna idzie wielkimi krokami
We wrześniu zaczęła się wybarwiać Vanilia Fraize.
Kilka dni póżniej:
I pod koniec września:
Rozsadziłam żurawki Lime Marmalade na północnej rabacie( to chyba te ). Wreszcie otrzymałam mini-dywanik
Jolusiu dziękuję kochana
Dzisiaj na chwilę usiadłam na ławce i zaczęłam się zastanawiać jak będzie wyglądał ogród za 5 lat.
Mam nadzieję, że nabierze ogłady i charakteru. Rośliny podrosną i znów zupełnie zmieni się widok. I może będzie już stał nowy dom
W tym roku planujemy zrobić płot i wykonać wszystkie ścieżki. Wybudować mur w biesiadnym . Więcej chyba nie zdążymy.
Jeszcze podciągnąć prąd, wodę i gaz.
Plany mam ambitne, teraz tylko je zrealizować
Buziaki!
Tak jak sobie obiecałam "codziennie po godzince" lecę do ogrodu...
Od kilku dni przycinam moje ulubione hortki... Nastawiłam setki patyków z różnych odmian na sadzonki. Zobaczymy ile z tego przetrwa.
Doliczyłam się w moim ogrodzie już ponad 20 odmian hortensji i ok. 100 krzaków po kilka z każdej odmiany. Mocno wszystkie przycięte- teraz nawiozę je kurzym kompościkiem i będę czekała na ich "festiwal"
Kocham hortusie i jeśli się uda dosadzę ich jeszcze sporo. A że dobrze znoszą pobyt w donicach, na pewno znajdą zastosowanie na moim tarasie i na schodach. Obsadzę większość moich donic właśnie hortensjami o małych gabarytach. One nawet zimą oszronione i zaśnieżone wyglądają dobrze.
Pilnie poszukuję miejsca dla moich świdośliw. Póki co maleńkie jeszcze ale strasznie się męczą wsadzone wszystkie do jednego dołka. Nie chciałabym latać z nimi po całym ogrodzie i ciągle zmieniać im miejsca . Tak dziś wyglądają
Przyszło mi do głowy żeby może posadzić je na tej kolistej rabacie przy altanie,zostawić tam rosnącego derenia i dołożyć te śś. Zrobiłby się wielopniowy lasek.