Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 10:59, 06 maj 2017

Kasiu w ubiegłym roku do góry nogami wisiały koktajlowe Black Cherry i Currant Sweet Pea. Radziły sobie bardzo dobrze.
W tym posadziłam Betalux karłowy, co by tak dżungli nie było w szklarni.
Wielosił ładny nie tylko z kwiatów ale też z liści.
Bardzo, bardzo ciekawa roślinka.
Miłego
AgnieszkaW 11:14, 06 maj 2017

Reniu, tulipanki ślicznie już kwitną, ale mnie najbardziej zachwyciła szachownica w donicy - to jeszcze tak mało spotykane u nas cebulowe, a takie piękne. Białe szafirki też śliczne.
Ściskam mocno
07_Rene 11:47, 06 maj 2017

Reniu, przychodzę z pytaniem odnośnie fasoli szparagowej. Wyczytała ostatnio, że wszystkie odmiany karłowe trzeba wysiewać co 10-14 dni do zapewniania ciągłości zbiorów. Zbiory przez cały sezon dają tylko odmiany tyczne? Czy to prawda?

Wysiewałam przez ostatnie 2 lata odmiany tyczne i karłowe i nie widziałam różnicy. Wystarczyło, że systematycznie zbierałam fasolki, co pobudzało je do zawiązywania nowych.
Na ten sezon kupiłam 3 odmiany karłowe i mam dylemat, czy wysiać równocześnie, czy jednak w odstępach. Co radzisz?

Tulipanów masz masę wspaniałych, oryginalnych odmian. Lubię taką kolorową wiosnę.
Zastanawiam się, czy na balkonie nie spróbować zaczepić pomidora do góry nogami
ryska 16:35, 06 maj 2017

AgnieszkaW napisał(a)

Reniu, tulipanki ślicznie już kwitną, ale mnie najbardziej zachwyciła szachownica w donicy - to jeszcze tak mało spotykane u nas cebulowe, a takie piękne. Białe szafirki też śliczne.
Ściskam mocno

Agnieszko kochana witaj u mnie.
Zawsze mnie raduje wizyta Właścicielki najpiękniejszego ogrodu na forum (oczywiście dla mnie)
Szachownica mnie oczarowała, kupiłam 50 cebulek, jednak niewiele wyrosło.
Teraz to ich drugi sezon i wydaje mi się, że się rozmnożyły. Może kiedyś doczekam się ładnej łączki z nich.
Białe szafirki jeszcze nie pokazały całego piękna.
Wyszło w końcu słonko. Przyjemnie się robi, miłego weekendu i również ściskam
ryska 17:00, 06 maj 2017

07_Rene napisał(a)
Reniu, przychodzę z pytaniem odnośnie fasoli szparagowej. Wyczytała ostatnio, że wszystkie odmiany karłowe trzeba wysiewać co 10-14 dni do zapewniania ciągłości zbiorów. Zbiory przez cały sezon dają tylko odmiany tyczne? Czy to prawda?

Wysiewałam przez ostatnie 2 lata odmiany tyczne i karłowe i nie widziałam różnicy. Wystarczyło, że systematycznie zbierałam fasolki, co pobudzało je do zawiązywania nowych.
Na ten sezon kupiłam 3 odmiany karłowe i mam dylemat, czy wysiać równocześnie, czy jednak w odstępach. Co radzisz?

Tulipanów masz masę wspaniałych, oryginalnych odmian. Lubię taką kolorową wiosnę.
Zastanawiam się, czy na balkonie nie spróbować zaczepić pomidora do góry nogami

Hejeczka
Tycznej nigdy nie siałam, karłowe tak, i zielone i żółte. Zawsze w jednym terminie raczej umiarkowane ilości i owocowały sukcesywnie, na jednej roślinie różne fazy rozwoju. Trudno mi coś doradzić, ale jak Cię to ciekawi to wysiej którąś odmianę na raty. Z rzodkiewką, sałatą i koperkiem tak robię, że wysiewam dla ciągłości. Ale to zupełnie insza inszość
Tulipany to moje ulubione kwiaty od zawsze, szkoda, że te nowe odmiany są ładne tylko jeden rok.
Pomidorki warto powiesić do góry nogami choćby dla dzieci.
Budzą ich zainteresowanie
Pozdrawiam
ryska 19:28, 08 maj 2017

Ale pogoda. Niedawno pisałam, że wystawiłam z pralni moje drzewa trąb anielskich a dziś czym prędzej schowałam je do szklarni.
Do tego agawę (tę największą, bo dwie duże znalazły nowy domek )
Szklarnia zapełniona po brzegi.
Może w kupie będzie im cieplej w te mroźne noce
Owinęłam też agrowłókniną moje nabytki z Gardenii a mianowicie jabłoń antonówkę i śliwę ulenę. Ta pierwsza ma kwiatuszki.
Wieje, pada i zimno.
Rano jeszcze było słońce i uchwyciłam kolor na tulipanie acuminata.
Pozdrawiam

i tulipanki w przekwicie

GorAna 19:34, 08 maj 2017

ryska napisał(a)

Zjawiskowe
Czy to natura, czy ingerencja w nią?
Dobrze, że są ogrodnicy hodowcy
Pozdrawiam z zimnego i mokrego Kamiennego
ryska 19:52, 08 maj 2017

Aniu to hybryda, odmiana botaniczna, podobno trudna w uprawie.
Cebulki miał dużo mniejsze niż tradycyjne tulipany.
Czekam jeszcze na fazę rozwiniętego kwiatka.
Czyli w Kamiennym taka sama pogoda.
Buziaki
GorAna 20:00, 08 maj 2017

ryska napisał(a)
Aniu to hybryda, odmiana botaniczna, podobno trudna w uprawie.
Cebulki miał dużo mniejsze niż tradycyjne tulipany.
Czekam jeszcze na fazę rozwiniętego kwiatka.
Czyli w Kamiennym taka sama pogoda.
Buziaki
Teraz się wypogodziło, a na termometrze 6 st.
Strach się bać co przyniesie noc
Zana 06:55, 09 maj 2017

O, są acuminata, egzotycznie wyglądają. Czekam z Tobą na rozwinięcie płatków.
Różowe z białym płotkiem pięknie się komponują, urzekający obrazek.