Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowy początek z wilkiem w tle 20:59, 05 kwi 2025

Do góry
Nowy początek z wilkiem w tle 20:58, 05 kwi 2025

Do góry
Nowy początek z wilkiem w tle 20:56, 05 kwi 2025

Do góry
Nic zbytnio w ogrodzie się nie zmienia -jeszcze ogród mocno śpi -przeszłam z aparatem ,ale nie ma co focić -jedynie mam kilka takich poczarowanych kadrów ,więc wrzucę ku pamięci

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:42, 05 kwi 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Ale podziałane!
Amanogawy będą tu gwiazdorzyć. Idealnie pasują na reprezentacyjne miejsce przed domem.
My też dziś pół dnia w ogrodzie. Wygonił nas śnieg.

Nas też wygonił, ale udało się tuż przed rozsypać nawóz na trawniku, odchwaścić grządkę z czosnkiem Lubasza i posiać szpinak.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:42, 05 kwi 2025

Do góry
Kasya napisał(a)
No niestety nic sie nie zmienia
Patrze troche z niedowierzaniem…

Nie wygląda to dobrze, niestety , ale co będzie, to będzie, nic nie poradzimy.
Kraina spełnionych marzeń 20:39, 05 kwi 2025

Do góry
Białe szaleństwo dotarło i do nas...

Ma nadzieję, że to ostatni raz tej wiosny.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 20:33, 05 kwi 2025

Do góry
W czwartek udało mi się przesadzić 3 choiny kanadyjskie,które kiedyś wykopaliśmy, bo potrzebowaliśmy wjazdu na tył działki. Teraz mogły wrócić na docelowe miejsce w żywoplocie.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 20:22, 05 kwi 2025

Do góry
Mam nadzieję liczę, że w tym roku pojemy trochę swoich warzyw i owoców.
Brzoskwinia Saturn cała w kwiatach. Przykryliśmy ją włókniną na noc, może przetrwa.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:19, 05 kwi 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Co do leszczyn to starałam się wybrać te bardziej kompaktowe od innych, a przynajmniej wysokością, bo trochę blisko granicy z sąsiadem je posadziliśmy.

Mam na razie takie robocze, bo krawędź jeszcze nie ogarnięta i nie opielone.
Takie zdjęcia są najlepsze, ale zapominam zrobić albo kończę prace po ciemku.

Jaram się tymi wisienkami Będę zamawiał w poniedziałek (po sprawdzeniu ostatniego miejsca lokalnie). Te doniczkowe co pokazywałem.

Co ile posadzone Amanogawy?
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:06, 05 kwi 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Mimo zimnicy udało się podziałać. Pewnie też nie masz zdjęć po posadzeniu? Oczywiście o te Amanogawy mi chodzi.

A pamiętam planowanie roślin sadowniczych i te wyszukane nazwy. Okazuje się, że nawet leszczyna ma swoje odmiany

Co do leszczyn to starałam się wybrać te bardziej kompaktowe od innych, a przynajmniej wysokością, bo trochę blisko granicy z sąsiadem je posadziliśmy.

Mam na razie takie robocze, bo krawędź jeszcze nie ogarnięta i nie opielone.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 19:57, 05 kwi 2025

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Las pomidorów czeka już na pikowanie

Papryki

Jarmuż

Bakłażan

Zazdraszczam, ale będziesz miała zbiory
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:51, 05 kwi 2025

Do góry
Ostatnie dni mijają bardzo szybko. Czuwam nad rozsadami i sadzę co mogę na rabatach.

Na rabatę trójkątną od wschodu trafiły 3 hortensje Anabelle Strong od bosej Agnieszki, 7 seslerii jesiennych z własnych podziałów, 2 Hakonechloa All gold od Wiann (te akurat trafią tam po tym zimniejszym weekendzie). Dziękuję dziewczyny jeszcze raz. Dodatkowo na przedpłocie trafiła kolejna rozplenica Black Beauty, a w sumie nawet jej połowa, bo połówkę dostał pan od pszczół, który niespodziewanie zadzwonił podczas dzielenia tej trawy z propozycją odbioru kolejnej partii murarek.

Na rabatę zachodnią trafiły 4 Amanogawy, 6 rozplenic Hameln, 4 rozchodniki NN takie same jak mam na brzozowej. Liczę na powtórzenie tego efektu:

W sadzie dosadziliśmy:
- czereśnie Rivan i Burlat
- śliwę węgierkę Dąbrowicką
- brzoskwinię Harnaś i Soczystą
- 30 sztuk truskawkek w 4 odmianach
- 2 sztuki leszczyny Webba Cenny oraz 1 sztuka Tonda Giffioni
Ogród prawie wymarzony … 19:40, 05 kwi 2025

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Dzis podziałałam. U mnie pi-zga wiatr północny, Zalew Wiślany w bałwanach a ja ubrana jak na zimę ( nawet rozgrzewacz mam w kubku ) wykopałam i podzieliłam miskanta ML
ktoś z Was ( chyba Wiola) dzieliła trawy siekierą i w porę mi się to przypomniało i poszło w mig
Wszystkie stąd znikną-bedą trzy hortki Diamantino a po bokach lawenda
Tak myślę czy 2,7 m to nie za mało na 3 hortensje. czy może dać dwie...
jeszcze mnie taka myśl naszła aby dać tu tylko i wyłącznie lawendę ...
Ale chyba postawię na horty.

Ostatnio też miskanty i rozplenice siekierą potraktowałem. Mega szybko szło Ale wydłubywanie torfu z Hamelnów to była masakra. W sumie taka zbita masa korzeni i torfu.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 19:39, 05 kwi 2025

Do góry
Drozka gotowa

I niespodzianka dnia
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:37, 05 kwi 2025

Do góry
mrokasia napisał(a)
Pati, jak ładnie wypielony trójkąt . Jest satysfakcja, co nie?

U mnie tymi małymi odmianami kocimiętek koty się nie interesują. Ale dużych już nie sadzę. Były obżarte i wytarzane do gołej ziemi. Kiedyś nawet nie zdążyłam wyjąć z doniczki- koty wyjęły za mnie .

Dziś ogarnęłam pielenie na rabacie z trzcinnikami. Rabatka za rabatką i kiedyś dojdę do końca listy. Najgorsza sprawa z wypieleniem trawy chwastowej jak się wsieje w te ozdobne. Dziś czyściłam tak 8 trzcinników Overdam i dwa KF.

Właśnie na tej rabacie mam 1 sztukę Six Hills Giant i sobie dobrze radzi. Nigdy nie była wyleżana przez kocury.
Za drzwiami do ogrodu... 19:34, 05 kwi 2025

Do góry
anpi napisał(a)
Pogoda taka słoneczna, a ja dalej nie mam czasu na ogród. W planie mam przesadzić kilka roślin na ozdobnym i multum pracy na warzywniaku, plewienie, wysiewy, sadzenie ziemniaków, maliny mam zadołowane, muszę prygotować im miejsce i posadzić, zrobić porządek z kompostem, itd...

Aniu, cudne widoczki ogrodowe, a tu bajka po prostu. Ja też mam jeszcze mnóstwo rzeczy do zrobienia.
Magary Dramaty z Rabaty 19:30, 05 kwi 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Widmo kompostu dało mi powera - kanciki i odchwaszczanie w tempie rakiety

Jeny musiałam zacytować -przepięknie kompostu zazdroszczę -zaraz zacznę poszukiwania czy u nas dostępny
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:30, 05 kwi 2025

Do góry
Z tą kocimiętką to jest tak u mnie, że on się o nią ociera jak ją ruszę przy pieleniu, obcinaniu itp. Tak poza tym to niezmiernie rzadko jest obok niej i ma swoją jedną ulubioną, gdzie przecież jest ich aż 6 posadzonych w obu wąskich rabatach. Koty sąsiadów też nie są szczególnie zainteresowane.

Ogród prawie wymarzony … 19:26, 05 kwi 2025

Do góry
Dzis podziałałam. U mnie pi-zga wiatr północny, Zalew Wiślany w bałwanach a ja ubrana jak na zimę ( nawet rozgrzewacz mam w kubku ) wykopałam i podzieliłam miskanta ML
ktoś z Was ( chyba Wiola) dzieliła trawy siekierą i w porę mi się to przypomniało i poszło w mig
Wszystkie stąd znikną-bedą trzy hortki Diamantino a po bokach lawenda
Tak myślę czy 2,7 m to nie za mało na 3 hortensje. czy może dać dwie...
jeszcze mnie taka myśl naszła aby dać tu tylko i wyłącznie lawendę ...
Ale chyba postawię na horty.

Za drzwiami do ogrodu... 19:04, 05 kwi 2025

Do góry
O tu są wkopane 3 beczki obok siebie, tak w trójkącie. Mało widać ale są.
Aniu, jak obejrzysz zdjęcie to usuń je.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies