Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Przerwa na kawę... 08:59, 17 paź 2019

Do góry
Kasia, buziol!!!!

Ale brzozy mają jedną zaletę nad akacjami a właściwie dwie - cudownie szumią i dają obłędny światłocień w lato.
Przerwa na kawę... 08:04, 17 paź 2019

Do góry
Czytam o Waszych przemyśleniach drzewnych i zastanawiam się czy podjęłam słuszną decyzję posadzenia klona i dwóch brzóz w sąsiedztwie tarasu. Ale tak jak Iwonce - brakuje mi cienia na tarasie i w jego okolicach. Poza tym nie wiem jaki dom wyrośnie mi za płotem i gdzie będzie miał okna na piętrze. Klon i brzozy mają zapewnić mi trochę cienia i prywatności. Zobaczymy. Pocieszam się, ze klon rośnie od wschodu a brzozy dają rozproszony, nienachalny cień. W sumie na nowej części, pomijając świerki w żywopłocie posadziłam do tej pory 8 drzew (w tym 5 brzóz) plus klona Sangokaku, który też ma szansę być sporym krzewem.
W planach mam jeszcze ze 2-3 drzewa/wysokie krzewy.
Przerwa na kawę... 22:21, 16 paź 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Szybko przebiegłam i podziwiam drzewostany

Ładne te klony. Ja nawet się zaczęłam zastanawiać, ale na razie miejsca na nie u siebie nie widzę. Może w przyszłym roku coś wysadzę.
Szukam natomiast drzewa do posadzenia „w tarasie”. Ale ze względu na brzozy w pobliżu raczej do Doorenboosa się skłaniam .
klony mają swój urok ale też trzeba przyzwyczaić się np. do mączniaka, przysychających liści.
Ja z roślinami wychodzę z założenia że muszę daną roślinkę pokochać aby ją mieć u siebie. Musi mieć to "coś"
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:32, 16 paź 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

O proszę!
Super!

Ja tam mam bardzo blisko siebie brzozy, ale one są takie fajne zwiewne, że ro zupełnie nie przeszkadza.

Dzięki za opinie, będą Doorenbosy sztuk trzy i chyba białe wyższe róże między liliowcami
Też mi się wydaje, że akurat w przypadku brzóz odległości nie mają aż takiego dużego znaczenia, bo w przyrodzie one często rosną dosłownie jedna przy drugiej.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:17, 16 paź 2019

Do góry
effka napisał(a)
Wracając do tematu Doorenbosów na wjazdowej, pomierzyłam wszystko i wyszło mi, że jak bym wsadziła je między kosodrzewiny wyjdzie odległość od brzegu podjazdu 1.5 m a odległość między drzewami co 1.3 m Wiem, że bardzo blisko i gęsto będzie ale w sumie czemu nie. Stworzą fajny szpaler drzew. Z tyłu kilka metrów dalej są dwie sosny, nie będą sobie przeszkadzać nawzajem. W zagajnik brzozowym za różanka (widać je na dalszym planie zdjęcia mam sześć Doorenbosów posadzonych co 1.6 m.

Aktualne fotki tej rabaty, zaznaczyłam kreskami brzozy.

O proszę!
Super!

Ja tam mam bardzo blisko siebie brzozy, ale one są takie fajne zwiewne, że ro zupełnie nie przeszkadza.
Malutki pod lasem 18:02, 16 paź 2019

Do góry
Asiu, Twoje słowa to miód na moje uszy
Cieszę się, że Ci się podoba realizacja Twojego planu
Co do drzew, to wiesz, napalona jestem, bo tu przy tarasie chciałam tak formalnie bardziej żeby było Ogród już zatracił swój naturalny kontakt z lasem przez betonowego klocka z boku. I jeszcze powiem Ci, że te sosny, które widzisz z tyłu, u mnie za płotem, to też ida pod topór. Sąsiad posadził tuje, bo to były takie zwykłe sosny i łyse od dołu już były, nie spełniały swojej żywopłotowej funkcji. W miarę rośnięcia tujek podcina je, aż w końcu całkiem wytnie. Wtedy do lasu będzie juz kawałek i będą tuje
Ale nie jestem na nie. Podoba mi się ten tatarsi/ginnala.
Podoba mi się też prppozycja Makusi tego dęba
Tylko gdzie ja kupię takie drzewa??? U nas, to już brzozy kupić był problem
Chyba generalnie to mi się kulumnowe podobają
Pamiętam u Reni ze szmaragdowego zachwycałam się tulipanowcem
I co teraz???

Aniu, no taki jest plan, żeby było piękniej i piękniej
Przyznam szczerze, że do wzięcia się za te tyły zmotywowali mnie bardzo sąsiedzi swoim budynkiem

Ewa, dziękuję
Koło to zasługa Makadamii i taty

Martuś, no w końcu jesteś
Propozycja z tym dębem mi się spodobała, a powiedz mi: widziałaś go gdzieś u nas?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:45, 16 paź 2019

Do góry
Misia napisał(a)

Piękna ta aronia a z klonami to teraz już sama nie wiem... mam rabatę 16 metrów długą, 1/4 zajmują brzozy a na pozostałej części chciałam zmieścić klona ginnale ściętolistnego, sosnę bośniacką, 3 cisy strzyżone w kulki, 3 berberysy i może jodłę kaukaską ale to wszystko chyba się tam nie zmieści... z czegoś trzeba zrezygnować, tylko z czego...

Aronia dzisiaj już w zupełnie innej odsłonie.

Sosen u mnie nie ma. Za bogata gleba, a dodatkowo przerażałby mnie ten cykliczny zrzut igieł. Jodły są fajne.
Starałam się u siebie stworzyć namiastkę naturalnego przenikania się drzew, krzewów, traw i bylin. W niektórych miejscach się udało.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 16:43, 16 paź 2019

Do góry
Makusia napisał(a)

OOOOOOOooooo! Zatkało mnie! Ale czad! Jakoś mi umknęło w świadomości, że Ty masz TAKIE brzozy! Boskie są! A jakie kształtne!

Makusia, bo one rok temu mniejsze były

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=335
Na zielonej... trawce :) 15:20, 16 paź 2019

Do góry
Angeliko, piękny ogród masz. Czy te brzozy mają nawadnianie, że takie zielone? U nas te zwykłe już prawie bez liści zostały, zaczynają gubić od czerwca... Zastanawiam się, czy Dorenbosy mają jakoś inaczej niż te zwykłe, czy to chodzi o nawadnianie?
Na zielonej... trawce :) 15:11, 16 paź 2019

Do góry
Pięknie. Już na fejsie nie mogłam się napatrzeć Powiedz, czy te brzozy bardzo cieniu ją rabatę? Planuję na wjazdowej trzy brzozy co ok. 2 m i zastanawiam się czy nie narobią mi za dużo cienia? Na razie wszędzie mam maluchy a Ty juz takie dorodne egzemplarze.
Na zielonej... trawce :) 15:10, 16 paź 2019

Do góry
Świetne widoczki
Brzozy iście królewski klimat zrobiły
Na zielonej... trawce :) 15:04, 16 paź 2019

Do góry
Królowe ogrodu - brzozy

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:35, 16 paź 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

OOOOOOOooooo! Zatkało mnie! Ale czad! Jakoś mi umknęło w świadomości, że Ty masz TAKIE brzozy! Boskie są! A jakie kształtne!
Przerwa na kawę... 12:49, 16 paź 2019

Do góry
Szybko przebiegłam i podziwiam drzewostany

Ładne te klony. Ja nawet się zaczęłam zastanawiać, ale na razie miejsca na nie u siebie nie widzę. Może w przyszłym roku coś wysadzę.
Szukam natomiast drzewa do posadzenia „w tarasie”. Ale ze względu na brzozy w pobliżu raczej do Doorenboosa się skłaniam .
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:35, 16 paź 2019

Do góry
effka napisał(a)

Powiększaj powiększaj Powiedz co ile masz Doorenbosy posadzone?

Doorenboosy mam co 1,7
Ale Doorenboosy u mnie są w dole ogrodu. O tu

Na brzozowej mam jakieś zwykłe brzozy kupione u mojego trawkarza po 5 zeta. Te mam posadzone co półtora metra, a nawet co metr.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:31, 16 paź 2019

Do góry
Figaro napisał(a)
Piekne te brzozy piekne. Siedze i sie napatrzac nie moge.
Masz duzo traw wiec sie zapytam czy masz tez te trawe https://sklep.daglezjaryki.pl/rosliny/738-miscanthus-sinensis-ballerina.html

Dziękuje za komplementy

Tej trawki nie mam.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:44, 15 paź 2019

Do góry
Piekne te brzozy piekne. Siedze i sie napatrzac nie moge.
Masz duzo traw wiec sie zapytam czy masz tez te trawe https://sklep.daglezjaryki.pl/rosliny/738-miscanthus-sinensis-ballerina.html
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:44, 15 paź 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ten krzew to aronia. Owocuje obficie. Owoce obniżają ciśnienie.
Tempo wzrostu klonów ginnala (mam ich kilka) jest bardzo zróżnicowane. Sadziłam je 6 lat temu jako kilkudziesięcio cm patyczki. Najwyższy ma już ponad 5 m, te najniższe między 2-3 m. Potrafią w ciągu sezonu urosnąć o ponad metr.

Piękna ta aronia a z klonami to teraz już sama nie wiem... mam rabatę 16 metrów długą, 1/4 zajmują brzozy a na pozostałej części chciałam zmieścić klona ginnale ściętolistnego, sosnę bośniacką, 3 cisy strzyżone w kulki, 3 berberysy i może jodłę kaukaską ale to wszystko chyba się tam nie zmieści... z czegoś trzeba zrezygnować, tylko z czego...
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:00, 15 paź 2019

Do góry
A i jeszcze. Najbardziej zpomarańczowiały te rosnące w pobliżu brzóz. Brzozy to pijaczki, wszystko wysiorbią
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:52, 15 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Ewa kuruj się bo brzozy trzeba sadzić

buziaki

Kuruję się, Kuruję, i strasznie mnie ciągnie do ogrodu, siedzę na tarasie i mysle tylko co tu bym mogła porobić jak bym była zdrowa. Już sobie nawet w myślach listę zrobiłam:
wykopać kanny i tygrysówki i dać do teściowej do piwnicy na przechowanie zimą
skończyć plewienie rabat (niewiele zostało)
dosypać korę na rabaty
wyłożyć placyk paleniskowy matą i wyspać korą kamienną
w listopadzie poszerzyć jedną z rabat i wsadzić róże aspirinki
wsadzić Doorenbosy na wjazdową
kupić cebule tulipanów i narcyzów i obsadzić nimi rabaty

I pewnie jeszcze sporo innych rzeczy

Oj ale mnie ręce świerzbią...

Dziękuję Madziu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies