Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:22, 29 mar 2017

Do góry
babka napisał(a)
Szczotką do włosów

Edit, może rzeczywiście lepiej będzie ciąć, mniej roboty. Chociaż niektóre w środku maja dużo zielonych włosów. To co robić ?

No ja to sie akurat na tym nie znam ... bo w ubiegłym sezonie to stipa nawet u mnie nie zakwitła ... nie wiem jakim cudem ona w ogóle zyje
Ale słyszałam, że jak jest dużo zielonego to lepiej nie ciać już ...
Szczotką mówisz?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:01, 29 mar 2017

Do góry
Ja też co roku mówię, że muszę dosadzić krokusów....dosadzam....i dalej to samo

Mówisz, że jak stipa ma parę zielonych tylko to kaput?
To ja nie mam co się łudzić...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:09, 29 mar 2017

Do góry
stipa przy tarasie w większości żyje, natomiast na środkowej rabacie daje nadzieje kilka zielonych żdźbeł ale raczej zdechła

Ogródek Iwony II 23:48, 28 mar 2017

Do góry
Jeszcze nie napisałam, że w weekend usuwałam winobluszcz ze ściany domu. Pojawił się e-Ma siostrzeniec z zapytaniem, co można już robić w ogrodzie. Przy okazji pomógł mi wykopać korzenie winobluszczu. Nie ma to, jak facet. Pod pnącą różą też wiły się korzenie, by je usunąć, trzeba było różę wykopać i wsadzić na nowo Robota głupiego Teraz muszę pilnować,czy się bluszcz nie pojawi ...
Potrafi odbić z malutkich gałązek pozostawionych w ziemi
Wystartowała stipa zeszłoroczna

Ogródek Iwony II 22:08, 28 mar 2017

Do góry
jankosia napisał(a)
Iwonko, przydreptałam do ciebie z poprzedniego wątku trafiając tam po haśle "czym podsadzić magnolię" czy jakoś tak U ciebie ta dyskusja toczyła się dokladnie rok temu ale ostatecznie nie dobrnęłam do decyzji bo temat na wątku się zmienił i o! Oświecisz mnie co masz pod magnolią i czy wybrane rozwiązanie się sprawdziło? Bo ja się męczę okrutnie i wszystkie pomysły wydają się złe a ty szukałaś dokładnie czegoś takiego jak ja czyli żeby znosiło kwaśne a posadzone raz nie wymagało wykopywania, wzruszania ziemi wokół itp. Napisz mi proszę na co postawiłaś

Moniko, problem rozwiązał się sam, choć niekorzystnie. Po prostu zmarzłą rok temu Magnolia i nie odbiła. Doszłam do wniosku, ze tonie było dobre miejsce dla niej.
W tym roku kupiłam Magnolię Susan, ale już nie drzewo, a krzew, czy drzewko wielopniowe ... Posadziłam w innym miejscu na rabacie kwadratowej. Znajdują się tam kulki bukszpanowe, cyprysik groszkowy filifera aurea nana, jeżówki, werbena i stipa oraz tulipany.

Mirkowy ogród (początki) 21:45, 28 mar 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Mireczko, gratuluję cudnej wnusi
wysiewy nieustannie chwalę
Dziękuję Irenko roślinki rosną jak na drożdżach.Jedna stipa mi padła.

Podmiejski ogródek 10:36, 28 mar 2017

Do góry
Powiedź eMowi, że puszki brzęczą, a twoja torba nie

Stipa zapewne zacznie masowo wyrastać w maju. Teraz, na ile znam stipę to nie ma co się łudzić... trzeba na siewki czekać.

Carexy teraz trzeba dzielić i przesadzać. Potem jak będzie cieplej trudniej się aklimatyzują. Telefon znasz. Daj wcześniej znać, to torbę naszykuję pod furtką Będę mieć trochę żurawek na zbyciu - Marmelade i Lime Ricky (albo to Lime Marmelade...?). Kcesz? Jakieś hosty też kcesz? Będą kły pokazywać to łatwiej odciąć bez wykopywania matki.
Podmiejski ogródek 09:51, 28 mar 2017

Do góry
Aniu - witam serdecznie i zapraszam jak najczęściej

Ewciu - radę zakonotowałam, ale kominek na razie nie jest jeszcze zagrożony. Muszę swojemu eMowi ostrożnie dawkować prace bo inaczej mi się buntuje.

W ten weekend przesadził mi dużego cisa. Pół godziny mu to zajęło (bo prace wstępne zrobiłam sama), a co się przy tym nagadał?! Powiedział stanowczo, że to ostatni krzak, jaki mi przesadza, bo już sąsiedzi komentują, że w zeszłym roku cały sezon grzebaliśmy w ogródku i znowu zaczynamy.
Przytaknęłam radośnie, że owszem, do przesadzania to już ostatni krzaczek, ale jeszcze kochanie tą wielką tuję mi tylko wykopiesz.

Także cis rośnie sobie ładnie w kąciku - świetnie się tam wpasował. Mam tylko nadzieję, że się szybko zaaklimatyzuje, bo przesadzany był brutalnie: karpa korzeniowa mała i w dodatku w czasie przenoszenia ziemia się rozsypała, także można powiedzieć, że był "z gołym korzeniem" sadzony. Na szczęście, nauczona doświadczeniem z buksami, byłam przygotowana i od razu nawozem startowym z fosforem podlałam. Rzecz jasna, w dołek poszedł i obornik, i kompost, i dolomit, i mączka. Tylko nie wiem, czy w zbożnym zapale nie przesadziłam z głębokością, bo zrobiłam strasznie głęboki dół, a jak potem tego cisa wykopaliśmy, to stwierdziłam, że on się korzeni bardziej w boki niż do dołu.

Zwróciliście uwagę na obornik? Ta daaam! Udało mi się kupić naturalny krowiak w ogrodniczym! Nie granulowany. Facet specjalnie dla mnie 10 worków przywiózł z drugiej placówki. Trochę słabo przekompostowany, bo jeszcze śmierdzi i nie jest sypki, jak kompost, tylko zbrylony, ale wydaje mi się, że do zaprawiania dołków wystarczy. A co zostanie, to w sypię do kompostownika i niech pracuje.

Z rzeczy mniej optymistycznych: obawiam się, że trawy mi wszystkie padły.
Rozplenicą się jeszcze nie martwię, bo ona i w maju może zastartować, ale w innych wątkach czytam, że hakone, miskanty to już powinny kły pokazywać, a u mnie suche jak pieprz. Stipa też. I orszelinę też chyba za słabo okryłam, bo znaku życia nie daje.
Hirutkowy raj:)) 08:29, 28 mar 2017

Do góry
Fajne widoki ogólne, a trawa jaka ładna u Ciebie. Rozchodnik tez nazywam kapustka a propozycje stipy ja nie tnę, raczej j bym ją wyczesala. A mi stipa pięknie przezimowala na północnym oknie z pelargoniami. Wczoraj już wystawilam donice na parapety zewnętrzne. Zurawka marmoladka ciągle mi o Tobie przypomina i chyba jest najładniejsza po zimie i cały sezon. Nie szukam już innych. Seledynowe od kilku lat mnie wkurzają. Pozdrawiam.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:42, 27 mar 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
na 5 cm okolo

O kurcze a ja na 20cm chyba znowu mi się ta stipa w tym roku nie uda
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:25, 27 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Wszystko żyje
Zawilce, jarzmianki, orliki, stipa, rozplenica (już przycięta), sesleria, molinia zaczyna, miscanty ok, RB rusza ... jednym słowem to była dobra zima dla roślin

Dokłanie...to była dobra zima
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:00, 27 mar 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
Renia, skad wiesz ze stipa zyje ? ona chyba jeszcze nie startuje...

No właśnie już startuje, zielone widać
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:30, 27 mar 2017

Do góry
Renia, skad wiesz ze stipa zyje ? ona chyba jeszcze nie startuje...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:25, 26 mar 2017

Do góry
Wszystko żyje
Zawilce, jarzmianki, orliki, stipa, rozplenica (już przycięta), sesleria, molinia zaczyna, miscanty ok, RB rusza ... jednym słowem to była dobra zima dla roślin
Ogród z uśmiechem 21:08, 26 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Jolu
A czemu tam po prawo tuje urwały się w pewnym miejscu?
Jesli chodzi o tą rabatę to ja bym nie sadziła tujek.
Ale intryguje mnie ten inversa ... on tam ma pewną miejscówkę? bo pasowałby mi tu na ta rabatę ale jesli pozamiatane to ... pomyślalam ,tak jak dwie czy trzy osoby juz tutaj typowaly, o magnolii Nie widzi mi się tutaj drzewo szczepione ... dosadziłabym jeszcze ze trzy kulki niesymetrycznie w stronę ogrodzenia a pomiędzy może sesleria, może stipa albo rozplenica.

Reniu te tuje się nie urwały, zaraz wstawię ciąg dalszy "przodka" On jeszcze nie jest dokończony, właśnie zaczynam przy nim grzebać

Ja nie lubie takich równiutkich tujek na całej dlugości Wcale nie chcialam tak się zasłaniać - lubię widok do przodu Ponieważ duje wzdłuż ulicy baaardzo, drzewka składało mi przy każdej okazji. Były Pisardi - musiałam przesadzić.

Jest więc kilka szmaragdów, przed nimi tulipanowiec, potem w tej niby przerwie jest świerk inversa, są pnące róże i powojniki, za świerkiem jest pęcherznica diabolo, potem tuja Europe Gold, za nią dereń elegantisima ale chyba wyleci przed nimi jodła koreańska, dalej przy ogrodzeniu kolene szmaragdy, przed którymi są cisy elegantisima .O wypełniaczach nie piszę, są trawy, stipa, żurawki, cebule.

Potem będzie mały smietnik (kostka i krawężniki jak widać są.

Potem jest brama techniczna i na końcu widać choiny kanadyjskie Uff

Od strony domu do ogrodzenia jest nierówny spadek, dlatego widać takie kamyki stanowiące ścieżkę i dzielące to miejsce na 2 części, inaczej trzeba by było murować murek oporowy. W wyższej części są niskie iglaki, białe róże, rozplenice.

Jak widać popracować to jeszcze baaaardzo trzeba. Przesadzanko będzie az milo

Jestem w polu 09:45, 26 mar 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Martuś natyrałaś się, przewiał Cię, ale... wiosna piękna
Stipa Twoja wymiata po prostu

Wiosna piękna, a rano szron na trawie
Jestem w polu 00:50, 26 mar 2017

Do góry
Martuś natyrałaś się, przewiał Cię, ale... wiosna piękna
Stipa Twoja wymiata po prostu
Ogród z uśmiechem 22:27, 25 mar 2017

Do góry
Jolu
A czemu tam po prawo tuje urwały się w pewnym miejscu?
Jesli chodzi o tą rabatę to ja bym nie sadziła tujek.
Ale intryguje mnie ten inversa ... on tam ma pewną miejscówkę? bo pasowałby mi tu na ta rabatę ale jesli pozamiatane to ... pomyślalam ,tak jak dwie czy trzy osoby juz tutaj typowaly, o magnolii Nie widzi mi się tutaj drzewo szczepione ... dosadziłabym jeszcze ze trzy kulki niesymetrycznie w stronę ogrodzenia a pomiędzy może sesleria, może stipa albo rozplenica.
Hirutkowy raj:)) 21:32, 25 mar 2017

Do góry
Krys napisał(a)

Monika ta stipa cieta tydzien temu,jak ciełam nie byla zielona,coz ryzyk fizyk w razie czego wiem
Mam nozyce do cieniowana,fajnie sie tnie.

A, no to super, wstrzeliłaś się idealnie Teraz myślę że już spoko patrząc na prognozy Moim zdaniem lepiej za wcześnie niż za późno

Masz nożyce do cieniowania? Cholercia, gdybym wiedziała... Nie, nie było czasu
Jestem w polu 21:24, 25 mar 2017

Do góry
Mysza napisał(a)
Ładna stipa

Co dzień jest większa. Rośnie jak na drożdżach. Nie wiem, czy mam ją podsypać jakimś nawozem?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies