Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Basilikum 20:21, 31 mar 2017

fiu fiu ale porzadeczek sicznie juz
tulucy 20:48, 31 mar 2017

Na podobnym etapie mam hiacynty i zawilce gajowe. Ale reszta daleko w lesie... Pięknie masz... I tak dużo rabat... U mnie m protestuje na więcej... Ma być trawnik...
Gruszka_na_w... 20:16, 01 kwi 2017

Makusiu, to jak najbardziej ten sezon. Wiosna 2017 w pełnej krasie

Gosiek, to pierwiosnki/prymulki. Robią za zadarniacz.

Iza, czas rozpocząć drugą rundę oporządzania.Mniszki się rzuciły. dzisiaj wreszcie udało mi się posadzić cebulę, posiać pietruszkę korzeniowa, buraczki i drugi rzut marchewki.

Wczoraj posiekałam w rozdrabniaczu miskanty. Wykorzystałam je jako ściółkę pod truskawkami.
Lucy, Nam duży trawnik nie jest potrzebny. Za wiele z nim roboty w sezonie. Wystarczą nam ścieżki i niewielkie zakola.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:25, 01 kwi 2017

Pięknie się rozpoczął tegoroczny kwiecień. Wykorzystałam pogodę i umyłam okna na zewnątrz. Zrobiłam też okolicznościowe dekoracje ganku.

I dzień się skończył...
Ruszyły drzewa. W dobrej kondycji jest klon strzępiastokory. Budka ma lokatorów. Przezimowała stipa.

W zeszłym sezonie bardzo marnie kwitły mi czosnki Krzysztofa. W lipcu wykopałam cebulki. Było ich mnóstwo. Jesienią wsadziłam to tu, to tam... i mam.
Na drugim zdjęciu Aureospicata dla Romy. Widać, że jest luźna.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 20:25, 01 kwi 2017

I kwitną forsycje pełną parą
Prymule są wieloletnie? Jak się prezentują, jak już przekwitną? Mam jedną z doniczce i myślę, co z nią zrobić...
Gruszka_na_w... 20:30, 01 kwi 2017

Makusia napisał(a)
I kwitną forsycje pełną parą
Prymule są wieloletnie? Jak się prezentują, jak już przekwitną? Mam jedną z doniczce i myślę, co z nią zrobić...

Kiedy przekwitnie, otrzep ja z torfu i wsadź na rabacie. Może się przyjmie. One są trochę sztucznie pędzone i nie zawsze udaje się je wprowadzić do ogrodu. Ta fioletowa wędruje ze mną już kilkanaście lat. Mnoży się jak przysłowiowy królik. Co kilka lat trzeba ja dzielić. Jak każdą bylinę.Powtarza kwitnienie jesienią.
Wendy79 20:52, 01 kwi 2017

Klon strzępiastokory - marzenie mojego Maćka, gdzie go kupowałaś?
AnnaCh 20:54, 01 kwi 2017

Wianki na ganku wymiatają
Podsunęłaś mi pewien pomysł
Gruszka_na_w... 09:57, 02 kwi 2017

Aga, w szkółce koło Kamieńca. Mają sprzedaż internetową Tutaj. Można przedzwonić.

Aniu, mam nadzieję, że to udany pomysł.
Gruszka_na_w... 19:52, 02 kwi 2017

Pracowita niedziela za nami. Wewnątrz przejaśniało. Można wyraźniej patrzeć na świat. W ciągu tych trzech słonecznych dni wszystkie roślinki ruszyły z kopyta.
Porównanie prymulek dla Makusi
Ta pierwsza mocarna, znosi wszystko. Ta druga kupiona w markecie dość wolno przyrasta i jest zdecydowanie delikatniejsza.

Kwitnienie rozpoczęły wysokie narcyzy. Z każdym rokiem kępki są większe. Ścinam po kwitnieniu tylko czubek pędu kwiatowego. Pozwalam liściom na powolne zamieranie. Dzięki temu cebule mają czas na zgromadzenie zapasów energii. Bujność innych roślin maskuje zasychające narcyzy.

W ogrodzie pojawiło się mnóstwo owadów. Były pszczoły, trzmiele i motyle. Sporo ich uwijało się przy kwitnącej jagodzie kamczackiej. Lada moment zakwitną też berberysy. Erecta i Green Carpet już mają zielone listki.

Bardzo mi się podoba runianka japońska w fazie kwitnienia. Obudził się klon pensylwański. Ciekawe, czy urośnie w tym sezonie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies