Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 05:16, 01 kwi 2017

Wczoraj w ogrodzie trochę popracowałam - akcja nawożenie i wertykulacja
- róże, hortensje, rododendrony i azalie podsypane nawozem i podlane
- trawnik zwertykulowany i nawieziony
- wrzośce podlane nawozem
- lawenda, którą bardzoooo nisko obcięłam i póki co nie widać, żeby wypuszczała też zasilona nawozem

Kto zna mój ogród wie, że Carexy Evergold i Ice Dance u mnie źle rosną.
Evergold dostały ostatnią szansę. Spryskałam je preparatem na grzyba i podsypałam nawozem do trawnika. Co będzie to będzie. Denerwują mnie od trzech lat i nie mam już ochoty wymieniać ich na nowe jak pamiętacie robiłam to każdego roku. Jeżeli padną trudno nie będę za nimi tęskniła i na rabacie już nigdy u mnie nie zagoszczą.
Ice Dance rosną wolno, ale przynajmniej nie chorują - jeszcze je zostawiam.

W weekend odpoczywam
paulina_ns 06:13, 01 kwi 2017

Mirellka a jaki nawóz stosowałas u hortensji? Ja kupiłam z agrecol i już kilka dni temu im sypnelam.

Bardzo podoba mi się ta Twoja sesleria, kupowałaś lokalnie,czy przez internet?

Odpoczywaj, odpoczywaj należy Ci się
paulina_ns 06:14, 01 kwi 2017

Ja też mam ice dance i też mnie trochę wkurzają, baaaardzo powoli rosną, trochę się rozsiały to akurat na plus, ale więcej plusów póki co nie zauważyłam. Czekam ostatni rok i też się z nimi pożegnam jak nie wezmą się w garść.
szemusia 07:00, 01 kwi 2017

MirellaB napisał(a)
Beatka jak masz miejsce to seslerię kup. Ja mam Heufleriana, ale jesienna też jest fajna
Stipę ścięłam dawno, bo zasłaniała krokusy. Za ciosem ciachnęłam w całym ogrodzie i jest ok. Wypuszcza zielone źdźbła. Z niektórych kęp po boku i to mnie denerwuje. Czy taka kępa będzie w połowie zielona, a druga połowa nie?
Po tym sezonie będę mogła bardziej się wypowiedzieć czy faktycznie najładniejsza jest w pierwszym roku

I tu ci pewnie zmartwię, ale ta stipa, która wypuszcza po bokach taka już zostanie, tzn. suchy środek, który bęzie szpecił. Chyba że te boki masz dość szeroko zielone to wtedy zakryją środek. U mnie też kilka takich egzemplarzy, raczej do wymiany
frezja 08:28, 01 kwi 2017

Mirela, pytałaś gdzieś o tulipany. Czy znasz ten artykuł ?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/462-tulipany-w-donicach-najpiekniejsze-kompozycje
paulina_ns 08:36, 01 kwi 2017

No właśnie miałam pisać,żebyś zerknela do mnie, bo Ewka wkleila super artykuł
zbigniew_gazda 08:37, 01 kwi 2017

Daj Panie Boże zdrowie Mirello jak się u Ciebie mało dzieje. Wypasione zakupy, cudne stokrotki i hiacynty. A hiacynty na rabacie podlej to się zbiorą do życia.
Madzenka 09:28, 01 kwi 2017

Mirello czytam dylematy bylinowe i teraz już chyba rozumiesz, dlaczego mam tak duzo bukszpanow i cisow. Zainspirował mnie ogród szefowej, ktory prez calutki rok jest piekny.

Ciecia cisow absolutnie sie nie obawiaj, beda z nich piekne i kulki lub stozki, na cokolwiek sie zdecydujesz. Nie rządzą ciemeirniki zadne reguły jak w rózach. Po prostu tniesz, mozesz to zrobic nawet zwykłymi nożyczkami

Magnolia.... Hm nie mam pojecia dlaczego kiwaty opadaja. Podejrzewam jakiegoś szkodnika jak w rododendronach. Podpytaj Bogdzi. Sorawdż jeszcze czy nie ma suchego podłoża.
MirellaB 11:44, 01 kwi 2017

Paulinka tym razem miałam nawóz z firmy POKON i chyba ten zacznę stosować. To jest nawóz organiczno-mineralny nawozi i jednocześnie poprawia warunki fizyczne gleby. Nawóz zapewnia hortensjom dobry wzrost i obfite kwitnienie. Dodatkowo dołączone są cztery saszetki środku "Niebieska Hortensja” do zabarwienia na niebiesko jak ktoś chce mieć taki kolor

Seslerię kupowałam w pobliskiej szkółce bylin

Carexy tak jak pisałam wcześniej podsypałam nawozem do trawnika - zobaczymy co będzie
MirellaB 11:54, 01 kwi 2017

Beatka no to zasmuciłaś mnie stipą. Na razie nie wypuszczają całościowo po obwodzie niestety

Ewa dziękuję za link

Zbyszku hiacynty podlane