Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W kamiennym kręgu od początku 20:26, 01 lut 2024

Do góry
Bożenko, Elisko, Alicji, dziękuję bardzo za miłe słowa
W necie jest tyle inspiracji, że trzeba coś zdziałać ☺️
Dzisiaj powstały następne
Trzeba jeszcze je podrasować
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:26, 01 lut 2024

Do góry
GorAna napisał(a)
Aniu, cieszę się że już lepiej ☺️
Przepiękne kwiaty mają te Twoje irysy
Pozdrawiam serdecznie

Aniu dziękuję, serdecznie pozdrawiam

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:24, 01 lut 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

ogrodowo taka pani nam urosła

Śliczna Pusia. Oczary masz już pięknie kwitnące i ciemierniki się zbierają.
Host nie siałam, ale nasionka do kupienia widziałam kiedyś w sklepie ogrodniczym.
Znowu na wsi 20:08, 01 lut 2024

Do góry
Joku napisał(a)

Kwitły łany czosnków

Jolu, wspaniała wycieczka do pięknego miejsca. Łany czosnków zachwycające, piwonie w ilościach niewyobrażalnych,
cudne po prostu.
Tyle niebieskości, a co kwitnie za kocimiętkami, pokrojem podobne do żeleźniaka? (na pierwszym zdjęciu)
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:58, 01 lut 2024

Do góry
Joku napisał(a)
Najbardziej podobają mi się te brązowe irysy z czymś żółtym w tle, pięknie podświetlone słońcem. Bardzo lubię irysy, gdybym miała dużo miejsca to bym im poświęciła całą rabatę.

ewsyg napisał(a)
Aniu, ja też lubię irysy bródkowe. Zdrowiej kochana, ogród czeka
;

Dziewczyny ja je lubię wszystkie, a szczególnie te stare, zwykłe kremowe, mają upajający zapach i są niezniszczalne
a co do samopoczucia, poprawa i to jest ważne

Pachnący różami, malowany bylinami 18:43, 01 lut 2024

Do góry
ewsyg napisał(a)
(...) Jak masz miejsce, to dopakuj do koszyka Bouquet Parfait. Przecudne są te bukieciki panny młodej. Ja ją tak nazwałam (...)

LIDKA napisał(a)
Ta róża bardzo w moim stylu, Bożenka nie daj się długo Ewie namawiać

ewsyg napisał(a)
Popieram Lidzię dla zachęty jeszcze ona

A kysz! Kusicielki jedne
Na nic Wasze kuszenia, bo już opłacone moje dwie, ale za to zapisuję sobie w pamięci ogrodowej (bo mam różne. Pamięci )
Pachnący różami, malowany bylinami 17:45, 01 lut 2024

Do góry
anpi napisał(a)

Świeże nasiona szybciej wschodzą niż przesuszone Też sieję zawsze te długie papryki z marketów. Oprócz czerwonej jeszcze żółte i pomarańczowe. W tym roku świetnie plonowały w gruncie( dobrze podnawoziłam sadząc)
Tak wyglądały 14 września( na jednym krzaku po 20 papyk, jak nie więcej)

Aniu, o bardzo dobra wiadomość. Ponieważ zaczynam z papryką to posadzę tylko 6 krzaczków. Mam trzy odmiany. Dzisiaj pani w ogrodniczym poleciła mi odmianę Roberta F1. Dokupiłam jeszcze jedną paprykę w sklepie.
Faktycznie dużo miałaś papryk, na bogato
Pachnący różami, malowany bylinami 17:26, 01 lut 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Ta róża bardzo w moim stylu, Bożenka nie daj się długo Ewie namawiać

Popieram Lidzię

dla zachęty jeszcze ona

Zieleń, drewno i antracyt 16:48, 01 lut 2024

Do góry
Zieleń, drewno i antracyt 16:44, 01 lut 2024

Do góry
Miało dzisiaj padać, na szczęście koło 11tej wyszło słońce i przebijało się przez chmury przez większą część dnia
Odwiedziliśmy z rudzielcem "nasze" łąki. Wody pełno, ale w tym miejscu to akurat powód do radości
Ogródek Gosi 16:35, 01 lut 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)

Strasznie mi się tu podoba
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 16:27, 01 lut 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
ups ... ja takich rozmiarów hortek nie przewidziałam przy sadzeniu.

Lidko, spójrz na zdjęcie. (Pati, wybacz, potem usunę. Jakoś zawsze lepiej zobrazować słowa zdjęciem.)

Przedstawia 9-letnią 'Limelight' z zawiązanymi kwiatostanami. Ma wys. ok. 240 cm. Gdy rozwiną się kwiatostany będzie jeszcze wyższa. Nie mierzyłam jej szer., ale z pewnością ma ok. 160-180 cm.
Podczas sadzenia krzaczek miał może wys. 40-50 cm. i 3-5 gałązek.

Nie dokarmiam jej jakoś specjalnie. Ziemia naturalna to piach. Pod koronę dostaje kompost i jeden raz w sezonie nawóz dedykowany dla hortensji. Rośnie w słońcu, więc wody jej nie żałuję.

Hortensje to duże krzewy.

Edit: Jeszcze dodam, że akurat ta hortka pół swojego żywota przeżyła w bardzo trudnych warunkach. Rosła bowiem pod koroną 18 m. świerku, który bardzo ją ocieniał i podkradał jej wodę.

Zdjęcie sprzed kilku lat - strzałka wskazuje limkę.

Znalazłam jeszcze jedno stare zdjęcie.Tu lepiej ją widać.

Pachnący różami, malowany bylinami 13:55, 01 lut 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
No właśnie jestem ciekawa jak wyjdzie z tym żeleźniakiem, w zeszłym roku posiałam różowy, rósł pierwszy i bujnie, ale potem się zatrzymał, mimo to miał spore zielone liście i dostał nowe miejsce. Zobaczymy co z niego będzie w tym roku
Widzę, że Cię ruszyło nasionkowo w sumie to przyjemnie jest coś obserwować od nasionka i doglądać narodziny nowej roślinki, taki żłobek ogródkowy
Fajnie, ze pokazujesz Sibeliusa i Balerinę, to mnie umacnia w moich zakupkach

Bożenko, też jestem ciekawa żelaźniaka. Lubię wysiewy, ale ilość miejsc na parapetach ograniczona. Najwyżej ustawię ławeczkę przy oknie tarasowym
Kup te róże, każda róża, która jest mieszańcem piżmowym, to zakup udany. to żelazne róże. Jak masz miejsce, to dopakuj do koszyka Bouquet Parfait. Przecudne są te bukieciki panny młodej. Ja ją tak nazwałam.

Dla Ciebie

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:42, 01 lut 2024

Do góry
Anitka napisał(a)
Ale nie dajmy się oszukać. One cały sezon tak nie wyglądają.
Sprawdziłam u mnie po zdjęciach w różnych rocznikach i liście wypuszczają w ostatnim tygodniu kwietnia. Jakoś tak jak u mnie magnolia. U mnie jest troszkę wszystko zawsze na wiosnę ze startem opóźnione niż np. bliżej Krakowa. Ja bardzo lubię ten moment. Najpierw pojawiają się limonkowe wypustki na pniach.

Cześć Anita, mam pytanie czy kupując Dagliczje były one w formie pisemnej? Bardzo mi się podobają ale obawiam się, że mogą być za duże do mojego ogrodu
Pachnący różami, malowany bylinami 13:31, 01 lut 2024

Do góry
ewsyg napisał(a)

Rozumiem.
Kochana dla Ciebie na pocieszenie moja Giardina, która kiedyś rosła na pergoli. Musiałam ją przesadzić. Zobacz jaką będziesz miała piękność.
Ona rozkręca się powolutku, ale jak się rozkręci, to jest cud miód malina

Jest przepiękna!!!
Taka to zadowoli zmysły mojego chłopa.
więc bede sie radzić w sprawie cięcia, musze też zamocować jej pędy do pergoli, oborniczka dostanie i niech rośnie. wtorek mam wolny to bede działać.
Ogród Basi 11:15, 01 lut 2024

Do góry
basia3012 napisał(a)

Czy takie liście ciemierników to można już usuwać czy jeszcze poczekać na ciepło.

Ja,
z wycinaniem swoich liści czekam na ciepło. Kiedy pąki kwiatowe idą w górę
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:27, 01 lut 2024

Do góry
Jadę dziś, myślę chyba ekipy nie ma, nie widzę ich z ogrodu ani nie słyszę a oni zaczęli od drogi. Za blisko więc pewnie 1 panel do demontażu, chyba że wystarczy to zostawimy

A tu na dole wczorajsza robota

Pachnący różami, malowany bylinami 09:26, 01 lut 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)
Jestem zachwycona kondycją Twoich roślin. Są takie dorodne.
Doczytałam, że masz glinę i już wiem dlaczego tak dobrze im u Ciebie.
Jeżówki masz rewelacyjne. Ja już przestałam kupować, bo moje po roku, czy dwóch marniały, a wręcz znikały.
Będę podziwiała u Ciebie

Witaj Małgosiu w moich ogrodowych progach.
Dziękuję za miłe słowa
Jeżówki, to już wspomnienie. Zostały pożarte przez ślimaki, cześć może sama zginęła. Właśnie wysiałam z nasion i w przyszłym roku zobaczymy co to będzie. Mam takie jedno miejsce gdzie ślimaki może ich nie pożrą. Chyba w tym roku zastosuję granulki, bo zżerają mi też moje kochane iryski bródkowe.

Później reszta odpowiedzi

Pachnący różami, malowany bylinami 09:06, 01 lut 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Bardzo fajny ten inspekt. Nie mam widnego okna do dyspozycji to siewy ograniczam.

Rozumiem.
Kochana dla Ciebie na pocieszenie moja Giardina, która kiedyś rosła na pergoli. Musiałam ją przesadzić. Zobacz jaką będziesz miała piękność.
Ona rozkręca się powolutku, ale jak się rozkręci, to jest cud miód malina

Znowu na wsi 08:41, 01 lut 2024

Do góry
Joku napisał(a)

Długa rabata pod drzewami, kolor dawały różne klony

Drugi, mniejszy ogród był po drugiej stronie ulicy, bardziej nasłoneczniony, pełen kwitnących bylin

Mnie rozwaliła ta róża, czy to Lykkefund ?,ale też rabata z czosnkami
Zacieniona też ciekawa z kolorowymi klonami, pewnie sporo muszą tam podlewać?
Jak oni to robią że kocimiętka tak pięknie stoi, moja zawsze się pokłada,
Powiedz mi Jolu, jak planujesz te swoje wycieczki, czy to przy okazji zwiedzasz ogrody czy też celowo organizujesz wyjazdy jednodniowe do konkretnych ogrodów? No zazdroszczę że Ci się chce
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies