Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 06:15, 01 kwi 2024

Wiosna przechodziła tego dnia załamanie nerwowe i kryzys osobowości, a to sypnęła ochoczo gradem (akurat leciałam z rozsadami do tunelu i nałapałam lodowych kulek do połowy paletki ):

Żeby za chwilkę przymilać się promyczkami słonka:

To znowu szlochać rzęsistym deszczem, chociaż kwiatuszkom nie robiło to różnicy:

Darecka 06:19, 01 kwi 2024

Szkoda, że nie mogę przesłać Wam zapachu tych hiacyntów...

Darecka 06:23, 01 kwi 2024

Kolejny "zakątek wstydu" zmienił swe oblicze. Pozycja wyjściowa:

Oraz efekt finalny:

Darecka 06:32, 01 kwi 2024

Posadziłam wiciokrzew na pergolę, a teść zwertykulował pas startowy przy sadzie- będzie czym wyściełać przejścia między skrzyniami

Doszło też do "wypadku przy pracy". Chciałabym dumnie powiedzieć, że jestem siewcą czarnych dziur, czy coś równie podniosłego, ale prawda jest taka, że po prostu.. dałam plamę . Szym zostawił otwarte wiaderko z farbą w stodole na mojej trajektorii lotu, o które zawadziłam kopytem. Farba się rozlała, zostawiając misterną abstrakcję w wejściu. Nie oszczędziła też lewego buta, do którego wlała się pokaźna jej porcja, nie mogłam doszorować pięty Nie ma jednak tego złego, Szym ogarnął sytuację i powstało wytworne wejście :

Darecka 06:40, 01 kwi 2024

Przyszedł czas na nową linię rabaty, pierwsze przymiarki:

I zabawa w przeszczepy- nie ma to jak upiec 2 pieczenie przy jednym ogniu
Wykrawamy kawałek darni:

I siup!

Kolejny kawałek i siup!

Dosiałam trochę trawki z mikrokoniczyną i tak udało się załatać 1,5 dziury po wcześniejszych wokołoklonowych rabatkach z wolnego wybiegu.

Darecka 06:45, 01 kwi 2024

Urobek też był przy tym niezły m.in. udało się pozyskać kilka wiaderek gruzu i szkła, metrową rurę, stare obcęgi, pełno folii, a nawet szczątki plastikowej choinki... Tutaj część z tego, co wykopaliśmy, prawdziwe skarby zaczęły wychodzić przy przesadzaniu turzyc .

Mając wytyczony kształt rabaty przyszedł czas na poprawę nasadzeń, tak minęło nam piątkowe popołudnie:

Darecka 06:58, 01 kwi 2024

Zanim przejdziemy do najbardziej pracowitego dnia minionego tygodnia, czyli soboty, zaprezentuję Wam też kolcosiła i pięknie zwariegaconego koleusa, ciekawe co z niego wyrośnie za gentelman (na zdjęciu słabo to widać)

No dobrze, czas zakasać rękawy i brać się do roboty.

Zuzia jesienią napisała:

antracyt napisał(a)
Przyglądam się Twoim rabatom przy domu i żywopłocie(na przedpłociu). Zdecydowanie za wąskie są. Miskanty, hortensje i inne krzewy za chwilę mocno się rozrosną i będą potrzebowały sporo przestrzeni. Pomyśl o dodaniu im przynajmniej 50-100cm przestrzeni.
Na co odparłam:
"Rabata przy domu jest niestety niepowiększalna, bo weszłaby na jedyny przesmyk prowadzący do sadu ( będziem marudzić i przesadzać pewnie za rok, czy dwa- ten typ tak ma)".

No i okazało się, że:
a) jednak jest powiększalna (dodałam z 20cm )
b) przesadzanie nastąpiło o wiele szybciej
Hahaha dobrze posłuchać mądrego, nawet jeśli z opóźnionym zapłonem z mojej strony

Rosnące tam hortki Lime Light powędrowały na lewą stronę rabaty wokół łupkowego kręgu:

Darecka 07:06, 01 kwi 2024

W następnej kolejności zabraliśmy się za potworki rosnące z prawej strony:

Karpy były tak skromne, że mogłam się za nimi schować prawie w całości

Ostatni etap, to otwarcie salonu fryzjerskiego a'la Darecka oferującego jednakże tylko jedną usługę tj. strzyżenie na jeża

Darecka 07:10, 01 kwi 2024

Całość obsadzona, podlana i wykorowana- można robić sesję fotograficzną i z zadowoleniem poklepać się po ramieniu :

Darecka 07:17, 01 kwi 2024

Zasieki antypiesowe dzielnie się trzymają, choć zostały już wielokrotnie wystawione na ciężką próbę i są deczko zdefasonowane:

Na tym bujaku spędziłam resztę ciepluteńkiego wieczoru, upajając się zapachem hiacyntów i dymu z pierwszego w tym roku ogniska (najlepszy zakup pod słońcem, dzisiaj zamawiam drugiego ):

I na koniec nieco odmieniona kiszka pod garażem: