Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :) 00:43, 10 kwi 2014

Do góry
Milena, ubiegłaś mnie z tą propozycją - a jakże, godną samego Napoleona

Tak na marginesie - dlaczego nie bywasz w swoim wątku, Mille?

Witaj, Moniko

Popieram pomysł Mille. Skoro nie możesz zlikwidować murków (byłoby to też dość pracochłonne), to potraktuj ten wewnętrzny murek jak skraj rabat okalających ogród.

Minusy tego rozwiązania:
- wymaga to nawiezienia ziemi w te obecne ścieżki.

Plusy:
- poszerzysz rabaty okalające ogród, a będzie to z korzyścią dla ogrodu, bo potrzebujesz aby były szersze,
- pozbędziesz się problemu utrzymania tych ścieżek w murkach - bo piasek się nie sprawdził, ale trawnik też się nie sprawdza - bo ogrodzenie z murków nie pozwala ani go dobrze skosić, ani pielęgnować,
- zyskasz lepsze proporcje rabat w ogrodzie,
- no i nie likwidujesz murków, czyli nie narażasz się na gniew babci

Dlaczego potrzebujesz szersze rabaty? Bo rabata powinna składać się z trzech pięter.
Pierwsze już masz (tuje i szmaragdy), potrzebne jeszcze średnie i dopiero przed średnim możesz dać niskie rośliny, więc jak chcesz, to rozchodniki, szałwię omszoną, kocimiętkę albo nachyłki. Średnie piętro to mogą być hortensje bukietowe, a w zacienionych także ogrodowe, tawuły, i mnóstwo innych.
Oczywiście nie mówimy jednie o tym, co dać przed kalinami, tylko co dać na całą rabatę. Sadzimy rośliny plamami, nie pojedynczo.

Znasz dekalog ogrodnika autorstwa Danusi?
1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Jeśli planujesz podkrzesać szmaragdy, to raczej już nie ścinałabym im czubków . Chyba, że jednocześnie uformujesz je w „kostkę”, będzie bardzo nowocześnie, choć nie z buka czy graba
Tak jak tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1491-kiedys-bedzie-tu-pieknie?page=861
Jeśli zdecydujesz się obciąć czubki, to jednak proponuję na prosto.
Z nieobciętymi czubkami będą też dobrze wyglądać, tak naturalnie.
Podkrzesać się powinno je dość wysoko, tak na 1,5 metra. Wówczas lepiej wyglądają i nie przeszkadzają w kompozycjach.

Oczko na środku ogrodu, w dodatku w pełnym słońcu to nie jest dobry pomysł.
Wiem, co mówię, uwierz mi Będą się rozwijać glony, woda będzie cały czas zielona. Zamiast zdobić, będzie szpecił. I jeszcze komary się w nim lęgną.
Może rozważ to jeszcze.
Woda w ogrodzie to fajna rzecz, ale może lepsze byłoby ciurkadełko?
Taka mini fontanna. Zobacz tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/129-zrodelka-ciurkadelka-inne-elementy-wodne
Jeśli koniecznie chcesz je mieć, zlokalizuj je w części 1 lub dwa, tam gdzie cień. Na którąś z tych części (1 lub 2) przeniosłabym też różaneczniki. Azalie dają radę na słońcu, ale Rh tylko nieliczne odmiany.

Uff, ale się rozpisałam. Na dzisiaj dość, bo mi się zwoje zagrzały, obawiam się o Twoje

Nie spiesz się ze zmianami. Ani decyzjami w tej kwestii. Poczytaj wątki tematyczne, sporo się nauczysz. I wiele podpatrzysz w wątkach z realizacji Gardenarium - np. Ogród z lustrem (mój ulubiony) czy ogród zimozielony przy białym domu.
Pamiętaj, że nasze ogrody nigdy nie będą tak dopieszczone, jak te z realizacji Danusi, ale pomysły i inspiracje możemy przenieść na nasze podwórko

Siatka przeciw kretom 22:24, 09 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nawadnianie przed siatką.

dziękuję za rozwianie wątpliwości
Żywopłot na wąski pasek terenu 20:48, 09 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tutaj są wszystkie wątki o żywopłotach

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=%C5%BCywop%C5%82oty&search_in=topics&commit=Szukaj

a tutaj są wszystkie artykuły o żywopłotach

https://www.ogrodowisko.pl/tag/zywoploty

O!!! Sama szefowa odpowiedziała.
Dziękuję Danusiu za szybką odpowiedź!
Te artykuły znam i chyba zdecyduję się na szmaragdy (ale mam obawy o zbytnie zacienienie).
Wiem, że są wąskie, eleganckie, nie szyszkują, nie brązowieją i ładnie rosną przy właściwej pielęgnacji.
Luki napisał, że trzeba je sadzić co 50 cm. A może wystarczy co 60cm?
Pozdrawiam ciepło i wiosennie!

Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 20:41, 09 kwi 2014

Do góry
Poczekać aż miną groźby przymrozków.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:17, 09 kwi 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Zobaczcie tutaj, co Danusia pokazuje :
http://issuu.com/greencanoe/docs/gcs-2014-wiosna
Strona 196. Danuś, jak nam nie chcesz pokazywać, to sami musimy szukać.

To nic nowego , poproszono mnie o już zrobiony artykuł, parę zdjęć. Czasu na nowe nie mam niestety.
Obwódki z bukszpanu 20:16, 09 kwi 2014

Do góry
Kup duże, albo zrób czasowy płotek.
Kompozycja do donic przy tarasie 20:01, 09 kwi 2014

Do góry
Stożek w rogu niepotrzebny
Wertykulatory 19:56, 09 kwi 2014

Do góry
Taki używam, z silnikiem Hondy.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika
Żywopłot na wąski pasek terenu 19:14, 09 kwi 2014

Do góry
Tutaj są wszystkie wątki o żywopłotach

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=%C5%BCywop%C5%82oty&search_in=topics&commit=Szukaj

a tutaj są wszystkie artykuły o żywopłotach

https://www.ogrodowisko.pl/tag/zywoploty

Nawożenie, zasilanie trawnika 17:55, 09 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Otwory robione powinny być zapiaskowane. Przed deszczem.

Po aeracji nawożenie i podlewanie trawnika, zaraz po zabiegu.

Dzięki za informację.W tym tyg.zrobię aerację.Jakie nawozy po aeracji radzisz wg swojego doświadczenia? Sporo tego jest ale wolę bazować na doświadczeniu bo w sklepach niekoniecznie takowe mają
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Wertykulatory 17:50, 09 kwi 2014

Do góry
@michał_1 - Masz taki i możesz polecić? Jaka jest głębokość robocza maksymalna. Większość dostępnych wertykulatorów ma głębokość maksymalną do 2,5cm (wertykulator firmy solo z silnikiem hondy).

@gardenarium - Piszesz, że używasz głębokości roboczej 4cm. A max 7cm. Jakiego werykulatora używasz? Nie mogę nigdzie znaleźć z takimi ustawieniami. Np. Stiga ma max 15mm, Solo 25mm.

Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :) 08:37, 09 kwi 2014

Do góry
Rabaty zwłaszcza ta z kulami są przeogromne, a trawnika chyba za mało, może trzeba cegły pozmieniać? Pokaż jakiś plan tego ogrodu, jak są trawniki a jak rabaty.

Potrzebujesz straszliwie dużo roślin.

Do Twoich cebulowych jak ulał skojarzył mi się ogród w Poczdamie. Ale tak nie rób,

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/152-ogrody-niemieckie-zespol-palacowoparkowy-sanssouci-w-poczdamie

Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :) 08:34, 09 kwi 2014

Do góry
W zasadzie masz same tuje, pustą ziemię i cebulowe. Ogród nastawiony na wiosnę a potem pusto.
To da się naprawić i to szybko.

Dosadzaj rośliny które zakryją zasychające cebule, hosty, przywrotniki, szałwię omszoną, lawendę, trzmieliny Fortunego w kolorowych odmianach (te są zimozielone) więc jak najwięcej, turzyce np.Evergold.
Miskany mniejsze (Morning Light).

Trawnik to podstawa - musisz go odżywić, dosiać i podlewać bo suszę ja tu widzę. Bez tego nie będzie ładnie i od tego zacznij. Co byś nie zrobiła na rabatach, to trawnik popsuje każde nasadzenia
ogród nowoczesny - czego nie może zabraknąć 08:28, 09 kwi 2014

Do góry
Malwa nie pasuje, pasuje zieleń w różnych odcieniach, wrzosowisko pasuje do brzóz tylko trzeba je zrobić pasami, albo kwadratami, nowocześnie plus niskie turzyce czy trawy, łany falujących traw.

Pasują kule, niekoniecznie z bukszpanu, można je wyciąć z każdego dowolnego gatunku, także gubiącego liście (tawuły japońskie, azalie japońskie, trzmieliny), aby nie drzewa.
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 08:15, 09 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można teraz można za tydzień, nie ma konkretnej daty.

Pani Danusiu, mam jedno pytanie, wiem , że może nie w tym wątku, ale sama nie wiedziałm, gdzie go zadać, mam w 3 donicach oleandry dość duże, 2 są 3 letnie , 1 roczny, czy mogę już wystawiać na taras o tej porze czy jeszcze przetrzymać do maja jak to zwykle sie u nas robi? Jak pani radzi?
Bukszpan (Buxus) - uprawa 06:30, 09 kwi 2014

Do góry
Gardenarium, przeczytałam ten link jeszcze przed sadzeniem bukszpanu, ale nie znalazłam tam informacji czy można przyciąć bukszpany zaraz po ich wsadzeniu w ziemie zanim sie ukorzenią.
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:47, 08 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podobają mi się obciachane iglaki, już wiem co chciałaś i zrobiłaś
A gdzie nowe latarenki? Były już?

Witam Danusiu
Latarenkami jeszcze się nie chwaliłam zrobię zdjęcia i pokażę
Co do cięcia iglaków, chyba muszę się zaopatrzeć w jakieś rusztowanie. Ten "latający żywopłot" tworzyłam balansując na czubku naszej najdłuższej drabiny, a mam jeszcze do obcięcia wyższe. Brakuje wzrostu i sprzętu
Buziaki
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 22:57, 08 kwi 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Irenko, Haniu, Agatko, Jolu, Aniu dziękuję bardzo za wszelkie uwagi i rady.

Aniu Tobie szczególnie dziękuję za podanie przepisów na wywary i wyciągi.

Do walki z opuchlakami potrzebne zdrowe dwie ręce
Mikstura, konewka, motyka, nożyczki i nic więcej.
Wrotycz po wyjęciu z wiadra pociachałem
I dookoła żurawek dokładnie rozesłałem.

Teraz motyka ( jak na złość ciągle mi spadała)
Zieleninę pod ziemią skrzętnie schowała.
Konewka nabrała płynu w trzewia
I dalej to dziadostwo z góry polewać.

Tak jak pisze Hania- skrupułów nie mam
Niech się wynoszą tam, gdzie sama ziemia.
Ciekawe czy metoda cóś poskutkuje
I tłuste robale skutecznie wytruje.

Obwódki z bukszpanu 22:56, 08 kwi 2014

Do góry
Szkoda sadzić na mijanego, bukszpan i tak się pogrubi z wiekiem, ja sadzę pojedyncze rzędy.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:55, 08 kwi 2014

Do góry
Można siać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies