Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ja i mój ogródek, a może ogród 18:11, 02 cze 2016
Do góry
floksy u stóp wierzb Hakuro
poidełka dla ptaków w podobnym jak moje jedno stylu...

mega dopracowane kanciki

nad moimi kancikami to ja musze popracowac

Domi jak na to czas znajdujesz i to jeszcze przeciez działki masz sporo
ja nie wyrabiam przy mojej małej 9.5 arowej(jeszcze nie wpełni obsadzonej działce)

i nigdy nie jęczysz jak ja,że ciężko było itd itp
cały czas jesteś tak pogodna

A może ja już starzeję sie i ciężko mi staruszce
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:21, 02 cze 2016

Do góry
Astrantia napisał(a)

Co kupiłaś do swoich zestawów bylinowych, bo w telefonie słabo widzę a ciekawość mnie zżera...

Między innym takie jarzmianki, jak w twojej buźce
Wszystkie (prawie) moje rabaty w tym miejscu są wizytówce, wystarczy prześledzić lato i jesień.

Na obecny ogród wykonywany mam irysy, peonie (istniejące), orliki ciemno i jasnoróżowe pełne, brązowe turzyce, Astilbe ciemnoburgundowe, floksy i Carex 'Everest' Pewnie jeszcze coś dokupię, a... jeszcze mam rozchodniki i jeżówki, żeby na potem coś było.
Podmiejski ogródek 12:48, 02 cze 2016

Do góry
Perowskię testuję już ze dwa lata i coś nie może się ona zdecydować - ani zdechnąć nie chce ani rosnąć. Pewnie dlatego, że nie wiedziałam o tym dolomicie:/.

Berberysy jak najbardziej - myślałam żeby je dać pod murek tarasu, obok tawuły japońskiej (którą muszę pochwalić, bo rewelacyjnie zniosła brutalne przesadzanie - nawet kwitnąć zamierza!)

O tawułkach Arendsa zapomniałam. Bardzo je lubię i testowałam u siebie ale nie dały rady. Może teraz, jak poprawiłam ziemię, warto spróbować znowu?

Zobaczymy. Na razie Toszko, jak sama wspomniałaś, muszę zapanować nad tymi roślinami które już mam: uporządkować je, pogrupować, powybierać. Czy ten zestaw, który zaproponowałam pod okno tj: bukszpany, lawendy, kocimiętki, rogownica lub czyściec, wydaje Ci się ok?
Ewentualnie do wyboru mam jeszcze gipsówkę, przetacznika, jukkę, tą nieszczęsną nieszczepioną h. nishiki.

Obok, pod tarasem dobrze rosną floksy, ta tawuła o której mówiłam wyżej, odmiana "goldflame" lub podobna i parę przypadkowych roślin (jakieś czosnki,przywrotniki, piwonia, wilczomlecz, parzydło) które pewnie stamtąd wylecą. Potrzeba tam jeszcze krzewów na tył (jeden berberys i jeden bukszpan?) oraz czegoś na przód. Nie mam pojęcia, co by się tu skomponowało

A znowu zapomniałabym o najważniejszym:/ Taras planujemy przebudować, więc roślin typu trzmielina, które będą się po nim wspinać to bym unikała. Planujemy też jakąś pergolę, ale na razie nie mamy skonkretyzowanych planów. No i mimo pergoli, chciałabym tam posadzić jakieś nieduże drzewko o luźnej koronie, które będzie ocieniało taras w południe. Serce podpowiada - jarzębina, rozum - glediczja. Kogo posłuchać?

Podmiejski ogródek 10:25, 02 cze 2016

Do góry
I teraz jeszcze słówko w kwestii roślin: kiepska ze mnie ogrodniczka. Staram się kupować rośliny dopasowane wymaganiami do warunków, a i tak czy roślina przyjmie się u mnie czy nie to naprawdę loteria.

Dlatego od paru lat prowadziłam w zasadzie "ogródek eksperymentalny" - eksperymentowałam, które rośliny sobie u mnie radzą i gdzie im najlepiej.

Wnioski?
W miejscach cienistych dobrze sobie radzą: bodziszki, funkie, bergenie, kopytnik, parzydło leśne (moje wielkie odkrycie) i tego będzie u mnie dużo.

W miejscach bardziej słonecznych: rozchodniki, kocimiętki, czyśćce, piwonie, jukki (choć słabo kwitną), przywrotniki, floksy, lawendy (jeśli nie mają kwaśno).
Do tego pałętają mi się jeszcze różne pojedyncze egzemplarze innych gatunków, będzie o nich później.

Plan był taki: bukszpany nie będą stanowić głównego akcentu (tak jak w przepięknym ogrodzie Eli, który zalinkowała wyżej Justyna), a jedynie szkielet spinający cały ogród w całość. Nasadzenia miały mieć raczej nieformalny charakter a ich uroda miała pochodzić głównie od krzewów
liściastych. Byliny jako wypełnienie, bo nie mam do nich ręki.

Kolory - biało, różowo, niebiesko - bez żółtego i czerwonego.

Tyle zasad ogólnych. Oczywiście, jak tylko przeszłam do konkretów, to natychmiast znalazło się tyle wyjątków, że zasady gdzieś zniknęły
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:47, 02 cze 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
tak Kasiu to ekobordy - jak na razie muszą być, z czasem mam nadzieję, że będzie kostka
szkoda, że floksy już przekwitają, wyglądały obłednie pod drzewami, zanim jeszcze wszystko inne ruszło - zastanawiam się czy nie wsadzić ich jeszcze na skalniaczku

A powiem Ci, że jak mam właśnie dosyć sporo kostki i zastanawiam się czy jej nie użyć jako obrzeżenie rabat-ale męczy mnie myśl, że w szparach pomiędzy kostką przerastałaby trawa.
Ja i mój ogródek, a może ogród 19:05, 01 cze 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Pikne!Te czarne to Ekobordy??
Floksy Dominiko robią wrażenie
tak Kasiu to ekobordy - jak na razie muszą być, z czasem mam nadzieję, że będzie kostka
szkoda, że floksy już przekwitają, wyglądały obłednie pod drzewami, zanim jeszcze wszystko inne ruszło - zastanawiam się czy nie wsadzić ich jeszcze na skalniaczku
Ja i mój ogródek, a może ogród 19:02, 01 cze 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a tak a`propo kancików - to im poświęciłam wolny czas

było tak

a tak jest teraz

Pikne!Te czarne to Ekobordy??
Floksy Dominiko robią wrażenie
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:58, 01 cze 2016

Do góry
Rytla napisał(a)
Te floksy to teraz tak kwitną? nasze swoje pięć minut miały prawie miesiąc temu - kwiatki imieninowe jednej z córek - Tosi
Pięknie!
no teraz to już zaczynają przekwitać, zdjęcie z weekendu w Boże Ciało, bo później już mało co zostało, bo córcia potrzebowałą do sypania kwiatków na rocznicę komunijną w kościele i mi poobrywała, ale jeszcze coś tam pozostało
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:54, 01 cze 2016

Do góry
Te floksy to teraz tak kwitną? nasze swoje pięć minut miały prawie miesiąc temu - kwiatki imieninowe jednej z córek - Tosi
Pięknie!
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:51, 01 cze 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Domi ale ładnie masz i floksy i poidełka i wszystko fajne jest Podoba mi się
cieszę się kochana normalnie miód na moje serce
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:48, 01 cze 2016

Do góry
Domi ale ładnie masz i floksy i poidełka i wszystko fajne jest Podoba mi się
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:01, 01 cze 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
piękne masz floksy
dzięki w tym roku pokazują swoje walory, bo w zeszłym były jeszcze małe, choć też cieszyły
Ja i mój ogródek, a może ogród 17:58, 01 cze 2016

Do góry
piękne masz floksy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:55, 01 cze 2016

Do góry

Na rabacie jest cały dzień słońce.

MOja rabata wygląda jak na zdjęciu posadzone rośliny zostały opisane, ciagnie się jeszcze w prawo o 6m, na zdjęciu już mi się nei zmiesciła. W prawo od tuj danica są dalej 2 sztk hortenacsji pinky winky z tyłu za nimi miskant gigant. Przed pinky winky rozchodnik.

Mam problem z tą częśćią co ma 2 m (jest to szerokość dla nowych roślin, na tuje odjęłam już 1m)

Mam dwie tawuły goldflamme, mam jabłoń rajską. mam 3 sztk Piórkówka HAMELN. Myślałam o miskant zebrinus, o żarnowcu, azalii, bukszpanach, tawuła little princess, ale co jak z czym, nie wiem.

a może zrobić w części kwiatową typu jezówki, liatra kłosowa, monarda, floksy .

W tej część gdzie są 4 m szerokości chcę posadzić iglaki, bo niedaleko jest wiatka z paleniskiem, a tą jabłonkę myślłam mniej więcej gdzie stoi (widac doniczkę, na łączeniu tych dwóch część 2 i 4metrowej.

Gdyby kogoś zastanawiała biała folia - przykryłam z nadzieją, ze nei będą wyrastac zielska. Tyle czasu się zastanawiam, ze przygotowana ziemia zaczęłą znowu zarastać

będę wdzięczna za każda sugestie czekam z niecierpliowścią

Pomyślałam jeszcze, że może zwiększyć ilość hortensji za plecami piórkówki ,które na rabatce po prawej stronie już masz a także dołożyć na przodzie trochę lawendy? Posadż też te tawułki, które wiosna rozświetlą rabatę a dobrze wygladaja i z lawendą i z trawami .Hmm, Danusia zawsze doradza konsekwencje w wyborze gatunków i żeby nie za dużo ich było...
Dwa ogrody 09:27, 31 maj 2016

Do góry
Jolanko, Łucjo z lawendą jest trochę racji, jeśli jest bardzo duża, to będzie konkurować z różami, ale jeśli róże są pnące, parkowe a na dodatek starsze, nie niskie to chyba niewiele im przeszkodzi, a przed mszycami chroni też.
07_Rene kwiatki na drugim planie to floksy kanadyjskie. Czy bodziszek zmienia kolor? Nie wiem. Ale u mnie jest jeden o jasnoróżowych kwiatkach, wśród których trafiły się ciemnoróżowe, też zastanawiałam się skąd się wzięły.
Renia, pustynnik rośnie u mnie trzeci rok, w pierwszym nie kwitł, w tym wybudował drugi kwiatostan, który chwycił przymrozek. Muszą byc sadzone na lekkim wzniesieniu, aby karpy nie zagniwały od wody, raczej sucho
Basiu, zajrzę
Pszczółko, karteczka pod irysem, sprawdzę nazwę.
Doniu, dzięki, ze zaglądasz

Buchnęło zielenią i kwiatami, chociaż deszcz był krótki i niezbyt obfity. Zaczęły na dobre kwitnąć róże i piwonie oraz cała reszta drobiazgu.

krótko: piwonie

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:34, 31 maj 2016

Do góry
Agnieszko kwiatów widać coraz więcej w pąkach, za dwa tygodnie będą róże i na szczęście szałwie na nie czekają

Iwonko teraz na bylinowej rośnie już 7 piwonii, ale 4 tegoroczne i tylko jedna zakwitnie przez szarą pleśń, w końcu zagospodarowałem fragmencik przy furtce bo to ostatnie miejsce i musiało być zagospodarowane czymś ciekawym

Anula jeszcze buchnie, trzeba poczekać bo jeżówki floksy pysznogłówki dopiero powoli się zbierają.
Southern Comfort dobrze rośnie tylko w porównaniu do drugiej wymienionej jest bardzo duża ale ani trochę uroku jej to nie odbiera

Kasiu no aż przesyt, ale jednak tak lubię, chociaż sporo zmian mnie czeka w przyszłym roku, powoli szykuję master plan

Kamcia wiesz, że ja też

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:06, 30 maj 2016

Do góry
Witam wszystkich.
Błagam o pomoc od 3 tyg stoję w miejscu z moją rabatą, za dużo chcę za dużo mi się podoba. Ciągle pzreglądam ogrodowsko w poszukiwaniu inspiracji i co chwilę zmienia mi się koncepcja.

POmóżcie, nakierujcie mnie - proszęęęęę
Ziemia przepuszczalna,tzw ogrodowa, trochę piasku w niższych partiach

Na rabacie jest cały dzień słońce.

MOja rabata wygląda jak na zdjęciu posadzone rośliny zostały opisane, ciagnie się jeszcze w prawo o 6m, na zdjęciu już mi się nei zmiesciła. W prawo od tuj danica są dalej 2 sztk hortenacsji pinky winky z tyłu za nimi miskant gigant. Przed pinky winky rozchodnik.

Mam problem z tą częśćią co ma 2 m (jest to szerokość dla nowych roślin, na tuje odjęłam już 1m)

Mam dwie tawuły goldflamme, mam jabłoń rajską. mam 3 sztk Piórkówka HAMELN. Myślałam o miskant zebrinus, o żarnowcu, azalii, bukszpanach, tawuła little princess, ale co jak z czym, nie wiem.

a może zrobić w części kwiatową typu jezówki, liatra kłosowa, monarda, floksy .

W tej część gdzie są 4 m szerokości chcę posadzić iglaki, bo niedaleko jest wiatka z paleniskiem, a tą jabłonkę myślłam mniej więcej gdzie stoi (widac doniczkę, na łączeniu tych dwóch część 2 i 4metrowej.

Gdyby kogoś zastanawiała biała folia - przykryłam z nadzieją, ze nei będą wyrastac zielska. Tyle czasu się zastanawiam, ze przygotowana ziemia zaczęłą znowu zarastać

będę wdzięczna za każda sugestie czekam z niecierpliowścią

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:47, 28 maj 2016

Do góry
Nallar napisał(a)

No to taki mam tylko mi budynków gospodarczych zabrakło.
Irysy, piwonie, floksy, goździki itd. też mam takie babcine kwiotki (musiałam edytować bo zapomniałam napisać że tak właśnie lubię)
Zostawiam pozdrowienia i uciekam.
i najważniejsze ,ze tak lubisz ::
budynki gospodarcze nie sa ważne ,przecież nie robisz skansenu?
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:34, 28 maj 2016

Do góry
babka napisał(a)
Twoja piwonia ma świetny kolor, moja zbladła ale nie wiem czy taka bardziej mi się nie podoba

Wszystkie roślinki już posadzone ?

U mnie kolor też się zmienia.
Posadziłam większość: irysy syberyjskie, zawciąg nadmorski, jakieś floksy chyba, białego orlika... mam jeszcze piwonie w donicy, pomidory i jakąś dalię.

Gożdzikowa - wiejski ogród 20:42, 27 maj 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

Dla mnie ogród wiejski to taki przy zabudowie zagrodowej,z drzewami owocowymi , z warzywnikiem ,z krzewami jagodowymi i ozdobnymi..no taki babciowy ogród;d

No to taki mam tylko mi budynków gospodarczych zabrakło.
Irysy, piwonie, floksy, goździki itd. też mam takie babcine kwiotki (musiałam edytować bo zapomniałam napisać że tak właśnie lubię)
Zostawiam pozdrowienia i uciekam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies