Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Moja bajka 11:47, 12 paź 2015
Do góry
Kasiu pytałas MW ....wiesz zrób zdjecie płotu w szerszym kadrze żeby było widać wiecej mb

róza MW ma 1m wysokości 1 m szerokości nie sadzilabym jej w tamtym miejscu.

bo ja bym dała między te rośliki co już masz posadzone jakieś róże pnące żeby na płot je puścić.

tu jakąś stronę znalazłam ...tylko pogląd jakby miały wyglądać kształty kszaków bo to łatwo na płocie zrobisz
http://rozaria.pl/blog/ksztaltowanie-objetosci-w-ogrodzie-krzewami-roz/

tu poczytaj polecane odmiany...bo ja nie umiem ci nic polecić ...sama nabyłam w tym roku Jasminę , Souvenir Dr. J.; Gertrude Jeckyl - ale nic o nich nie powiem bo sa malutkie jeszcze
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/177-roze-pnace-najwieksza-ozdoba-ogrodow/photos

ja mam 1 jaśminowca w kącie mocno go nie lubię bo jest cały rok brzydki ale trzymam w kącie dla zapachu przez 2-3 tygodnie....nie dziwie ci sie że jasminowca chcesz sie wyzbyć.

tam pod rozplenica jest berberys?...czy mi sie zdaje ? ...bo jeśli o mnie chodzi to się z berberysami też nie polubiłam

MW polecam bardzo ...do każego ogrodu i dla wszystkich się nadaje ale sadziłabym ją w innym miejscu na tle czegoś wyższego.

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 23:03, 11 paź 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
P rany ale owoców...........no ale co sie dziwic, Zielona Góra to jeden z najcieplejszych rejonów Polski, wiec nic dziwnego że i brzoskwinie i winogrona udają sie nad podziw, oczywiście duża w tym zasłu=ga Was - ogrodników

Hortensje w takiej masie powalające, i do tego te kitki obok...slicznie.
U cioebie jednak cieplej, moja rozplenica moudry dopiero zaczyna kitkowac - ma 3 szt choc jest juz duża, boje sie że nie zdąży pokazac swojego uroku zanim nadejdą zimne nie tylko noce ale i dni....

Widziałam rabaty po rewoplucji i nowe "jajo", pokaz je z perspektywy, A masz je że tak powiem wzdłuz czy w poprzek trawnika? mnie na wiosne tez chyba to samo czeka, mam grupę niefortunnie nasadzony krzewów po środku trawnika i ciasno juz na rabtach i nieuchronnie bede musiała poprzesadzac robiąc jakąs "wyspę" nie wiem tylko jak to zaplanowac w kontekscie całego trawnika i ogrodu....

Małgosiu- ta rabata umiejscowiona bardzo niefortunnie, ale tak wyszło po dołączeniu miejsca gdzie stała magnolia. Powinno to jajo być równolegle do tujek , a nie jest. teraz jest taka wyspa ni z gruszki ni z pietruszki. W przyszłości będziemy wypełniać miejsce gdzie dziś jest trawa pomiędzy rabatą a tujami.
Rozplenice u mnie ładnie rosną i hortensje też, Cieplejszy troszkę klimat niż u Was choć u mnie troszkę "malarycznie, bo to taki teren i niektóre rośliny też późno startują.

Owoce to dzieło Grzesia i chwała za to naturze, ze nie pozwala wszystkiemu rodzić, bo bym na targu musiała miejsce wykupić.

A za pochwały bardzo dziękujemy pracy dużo i każde miłe słowo cieszy.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:48, 11 paź 2015

Do góry

1. Rozplenica japońska
2. bukszpanowe kulki
3. żurawka bordowa
4. trzmielina emerald gold
5. miskant 'Gracillimus"
6. śliwa wiśniowa Pissardii
7. hortensja bukietowa Limelight
8. świerk biały conica ewentualnie jakiś inny stożek.
9. jeżówki

Danusiu, zrobiłam nieco lżejszą wersję tego fr. rabaty, bez ekranu cisowego i roślin płożących, czy tak jest lepiej?
W ogródku Iwony 20:56, 11 paź 2015

Do góry
Jestem nareszcie, natłok obowiązków spowodował tą długą przerwę. Nie robiłam nawet zdjęć. Dopiero dzisiaj coś pstryknęłam, ale tak wiało że zdjęcia wyszły nie najlepsze. Pokażę to co się nadaje.

Owocki na jabłoni ozdobnej Royality.

Królują trawy. Z lewej rozplenica, z prawej miskant Variegatus.

Ogród Sylwii od początku cz.II 19:11, 11 paź 2015

Do góry
L00zak napisał(a)

Sylwia, co to za trawy? Rozplenica japońska Hameln i Stipa?
Interesuje mnie jaka to odmiana Stipy i czy ona u Ciebie zimuje ?
Z góry dziękuję

Stipę wiesz gdzie kupowałam bez nazwy ... a rozplenica to Halmen (pod brzozami) Stipa przezimowała i nawet młode siewki miała ale zima była łagodna .
W cieniu - zacieniona 18:40, 11 paź 2015

Do góry
Rozplenica Vertigo - przepiękna trawa...niestety jednoroczna.W olbrzymiej donicy trudno ją przezimować.Spróbuję posadzić podzielone sadzonki z kiełkami...może coś z niej będzie?
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 16:41, 11 paź 2015

Do góry
Gocha napisał(a)
Pokażę Wam jak mi się rozrosła rozplenica Moundry. Kupiłam 1 szt na wiosnę , podzieliłam ją na 2 rośliny i jak posadziłam to troche zmarniała ale już później ładnie rosła. A wczoraj wyglądała tak

Myślę że na wiosnę powinnaś ją oddalić od siebie bo lubi robić naprawdę pokaźne kępy.
Ogród Sylwii od początku cz.II 15:25, 11 paź 2015

Do góry
Syla napisał(a)

Sylwia, co to za trawy? Rozplenica japońska Hameln i Stipa?
Interesuje mnie jaka to odmiana Stipy i czy ona u Ciebie zimuje ?
Z góry dziękuję
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 22:43, 10 paź 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Dalii Szkoda bo piękne Rozplenica pięknie się rozrosła, musi mieć dobre warunki u Ciebie. Wiesz że z zielonym bukietem Ci bardzo do twarzy?

Gosiu a wiesz jaki pyszny ten bukiecik i jaki pachnący. Uwielbiam to zielone cudo. Dalii oczywiście szkoda bo mogłyby jeszcze cieszyć kolorami. A teraz tylko kolejna praca. Trzeba wykopać i pooznaczać po to żeby w przyszłym roku trafiły na własciwe miejsca. Ale oczywiście niestety nie wiem gdzie włożyłam etykiety do opisania. Buziaczki Gosiu
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 19:29, 10 paź 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Mi tez bardzo podoba sie połączenie brązowej trawy z rozchodnikiem
Myślę czy na psiowej nie skopiować rabaty Sylwii .
Początkowo myślałam rozchodnik -rozplenica ,ale na małą rabatę chyba lepszy duet z trawką.

Podobie jak Ty miałam plan dać połączenie rozplenicy z rozchodnikiem ale teraz jestem pewna, że ciekawsza będzie trawka. Tym bardziej, że rozplenica startuje dość późno a carexy są całosezonowe
Na psiowej też się to sprawdzi

Edziu miłe to co piszesz, bardzo
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 18:39, 10 paź 2015

Do góry
Mi tez bardzo podoba sie połączenie brązowej trawy z rozchodnikiem
Myślę czy na psiowej nie skopiować rabaty Sylwii .
Początkowo myślałam rozchodnik -rozplenica ,ale na małą rabatę chyba lepszy duet z trawką.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:59, 10 paź 2015

Do góry
DOMINIKA
bardzo dziękuję, to motywuje do poprawek

FREZJA
tak, Fairy są śliczne, takie bukiety miniaturek. Teraz trawnik gorzej? Może wygrab porządnie i podlej?

Fairy w towarzystwie carex Elaty, niestety w niej posiała się rozplenica Black, jakimś sposobem muszę ją wyciągnąć
i dalej róże..
stale zapominam o Chopen, a cudnie mi kwitnią

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:47, 10 paź 2015

Do góry
JANA
moim zdaniem każdy ogród we mgle tajemniczy, całe szczęście bez mrozu, poza niecierpkiem, rośliny dają radę, może mu za sucho, nie podlałam ostatnio.
Też marzę o tym, aby każdy miesiąc w ogrodzie coś pokazywał, dlatego kolejne zmiany.Hosty o tej p[orze juz smutne, więc wymyśliłam im do towarzystwa marcinki, podzieliłam, powiększyłam ciut rabatę i rosną.

rozplenica Rubrum, mimo że część kwiatostanów już opada, wypuszcza wciąż nowe
nasiona lecą na ziemię, ciekawe czy same z siebie się przyjmą?

tak samo nad tymi pałkami się zastanawiam, tez nasiona do gruntu opadły

BOGUSIA
masz rację, naprawdę sobie radzą, dostając tylko wodę.
rozplenica Black

FREZJA
Ewa, te hakonki mają 2 lata, rosną szybko, mimo trudnych warunków, bo tam plątanina korzeni, wcisnąć jakieś cebule, to nie lada wyzwanie. Uśmiałam się z tym jeziorem, nie mam wody w ogrodzie, po powodzi jakoś mnie nie ciągnie
tego miskanta Flamingo też muszę przesadzić, tylko gdzie?
No i orszelinę, bo schnie.

Życie w wiejskim ogrodzie 02:19, 10 paź 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Michał o nią chodzi Rozplenica jednoroczna

Śliczna
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 22:54, 09 paź 2015

Do góry
Dalii Szkoda bo piękne Rozplenica pięknie się rozrosła, musi mieć dobre warunki u Ciebie. Wiesz że z zielonym bukietem Ci bardzo do twarzy?
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 22:50, 09 paź 2015

Do góry
Pokażę Wam jak mi się rozrosła rozplenica Moundry. Kupiłam 1 szt na wiosnę , podzieliłam ją na 2 rośliny i jak posadziłam to troche zmarniała ale już później ładnie rosła. A wczoraj wyglądała tak
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:05, 09 paź 2015

Do góry
Agnieszko cudowny ogród masz. I jesienne barwy zachwycają, choć to dopiero początek przebarwień.
Moja rozplenica całkiem zielona, ale trzcinnik żółtawy. Więc może te bestie tak reagują na mrozek?
Życie w wiejskim ogrodzie 20:44, 09 paź 2015

Do góry
Rozplenica jednoroczna, fantastyczna. Czy masz dużo nasion?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies