Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:21, 04 maj 2015

Do góry
babka napisał(a)
Mała Mi u Iwonki podała nazwę tawuły : Grefsheim. Ciekawe czy moja to ta sama ?

Ola, to ta sama. Uwielbiam ją za jej biel teraz
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:13, 04 maj 2015

Do góry
Mała Mi u Iwonki podała nazwę tawuły : Grefsheim. Ciekawe czy moja to ta sama ?

Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 22:12, 04 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Moim zdaniem nic nie dosadzaj i nic juz z nimi nie rób. Jesli bedą podlewane to za trzy lata sie połącza i bedzie dobrze a jesli przed nimi posadzisz np tawuły to tam gdzie nie bedzie dochodziło słońce wyłysieja i stana sie do niczego nie potrzebne.Tak posadzone jak teraz juz odrywaja uwagę od tego co sie dzieje na ulicy a co rok bedzie lepiej.Jesli masz inne miejsce gdzie mozesz posadzic te białe tawuły jako zywopłot to posadz bo jest piekny , też taki mam.

Bogdziu, po drugiej stronie planuje "zieloną ścianę" z thuj aureospicata, mam te tawułki: jedną w tym jęzorze, a drugą przed oknem

sa piękne o tej porze
Ogródek Rumiankowej 21:45, 04 maj 2015

Do góry
tawuły też super , można w kulki formować
Ogródek Rumiankowej 21:42, 04 maj 2015

Do góry
Golden princess da radę, może połączyć ja z ciemnymi berberysami. Tawuły są mało wymagające
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 21:27, 04 maj 2015

Do góry
Moim zdaniem nic nie dosadzaj i nic juz z nimi nie rób. Jesli bedą podlewane to za trzy lata sie połącza i bedzie dobrze a jesli przed nimi posadzisz np tawuły to tam gdzie nie bedzie dochodziło słońce wyłysieja i stana sie do niczego nie potrzebne.Tak posadzone jak teraz juz odrywaja uwagę od tego co sie dzieje na ulicy a co rok bedzie lepiej.Jesli masz inne miejsce gdzie mozesz posadzic te białe tawuły jako zywopłot to posadz bo jest piekny , też taki mam.
Ogródek Rumiankowej 20:47, 04 maj 2015

Do góry
Mogą być jeszcze tawuły, też fajne
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:18, 04 maj 2015

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Gosia no nieźle widzę, że też się nie nudziliście w majówkę )) podoba mi się koncepcja nasadzeń na nowej rabacie
Pozdrawiam

Kasiu gdzieś musiałam posadzić tuje i kulki a tam w tym miejscu tawuły i forsycje mnie denerwowały. To znaczy były ładne tylko wtedy gdy kwitły czyli początek wiosny i to pod warunkiem że deszcz nie padał w tym czasie. Więc już od jakiegoś czasu planowałam wyrzucenie tych krzaków i zrobienie tam ładu. Tylko myślałam że mi sie tam trochę więcej roślin różnych zmieści ale niestety narazie tylko Smaragdy , kulki i hortensje bukietowe zwykłe i na pniu zrobię oraz hortensje 2 szt. ogrodowe które mają kwitnąć na jednorocznych pędach- te będą do testowania przy naszych warunkach pogodowych. I jeszcze są 3 derenie posadzone prostopadle a za nimi chyba będzie ekran z cisa który będzie zakrywał skład zdjętej darni z chodnika . Pozdrawiam
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 01:38, 04 maj 2015

Do góry
A tu nową część zaczeliśmy zmieniać. Trzeba było wyciąć i wykopać tawuły i forsycje. I działać dalej

Działka wkoło Lubczyka :) 21:47, 03 maj 2015

Do góry
Luckaa napisał(a)

Narazie mam posadzone jałowce i tawuły, te z racji tego że są w słońcu słabo rosną i mają jakies 30cm średnicy, jałowce też, kuleczki, tulipany i trawki tez maleńkie, ale uwierz mi chciałabym zeby wreszcie podrosły i zebym musiała tą rabate poszerzyć, narazie msuze troche poszerzyć i wykantować trawke, bo m dziś wypróbował ciągniczek do koszenia i nie dojechał do brzegu, bo trawa blisko roślinek

pocieszę Cię, że u mnie też wszystko malusie, trzeba pare sezonów poczekać, aż to podrośnie i zacznie to to widać na rabatach
moj wczoraj kosił trawę, ale mamy starą kosiarkę elektryczną i już mi ciągle powtarza, że w przyszłym roku pierwszy zakup do ogrodu to będzie kosiarka spalinowa
Działka wkoło Lubczyka :) 20:46, 03 maj 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)

W zależności co tam na nich planujesz mi te 80cm było by za mało

Narazie mam posadzone jałowce i tawuły, te z racji tego że są w słońcu słabo rosną i mają jakies 30cm średnicy, jałowce też, kuleczki, tulipany i trawki tez maleńkie, ale uwierz mi chciałabym zeby wreszcie podrosły i zebym musiała tą rabate poszerzyć, narazie msuze troche poszerzyć i wykantować trawke, bo m dziś wypróbował ciągniczek do koszenia i nie dojechał do brzegu, bo trawa blisko roślinek
Ogród Anety 15:42, 03 maj 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)
Pięknie u Ciebie, ogród pełen życia i kolorów.

A co do tawuły to moim zdaniem jest to tawuła szara.

Tawuła szara Grefsheim + Tawuła japońska Golden princess
Ogród skąpany w słońcu 13:05, 03 maj 2015

Do góry
Następne zdjęcia.

Głowny ogródek jest wystawiony na południe.
W centralnej częsci będzie trawnik a bo odwodzie działki rabaty z roślinami.

Przy przęsłach ogrodzenia mam wydzielony prostokątny pas o szerokości 2 m.
W środku każdego przęsła chcę posadzić śliwy pissardi szczepione na pniu, otoczone będą skarpetą z bukszpanu, a pomiędzy wiśniami planuję tawuły golden princess.
W skarpetach bukszpanowych wiosną będę sadzić np. tulipany.

W miniformacie 11:53, 03 maj 2015

Do góry
gierczusia napisał(a)
Ja też bym chciała zapytać co to takiego te białe kuleczki ..szukam towarzystwa do tawuły szarej griefschaim, które mi właśnie teraz kwitnie na biało..no i jakie jest toto wysokie
Buziole

pymulka
Ogród Anety 09:46, 03 maj 2015

Do góry
Pięknie u Ciebie, ogród pełen życia i kolorów.

A co do tawuły to moim zdaniem jest to tawuła szara.
Malutki pod lasem 21:43, 02 maj 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Padam i chyba mi się nos przypiekł, bo trochę go czuję, a oczywiście zapomniałam się posmarować filtrem
Zrobiłam trójkącik żurawkowo-trawkowy między tujami przy śmietniku, a rabatą wzdłuż płotu. I stwierdziłam, że brakuje pod płotem jeszcze jednej tawuły, w "nogach" lilaka.

Tak to wygląda z bliska, żurawki mało imponujące, ale z mojej hodowli, były zadołowane w doniczkach na zimę i teraz zaczynają rosnąć Ten fragment będzie z szarym żwirkiem, taki sam ma być przy żurawkach wzdłuż chodnika przy domu.

No i bardzo ładnie Aniu Ci to wyszło Żurawki szybko podrosną, ja swoje dzieliłam w tamtym roku, trochę żałowałam, bo stały w miejscu, ale w tym roku już ruszyły Co to masz za trawki w tych żurawkach?
Malutki pod lasem 21:29, 02 maj 2015

Do góry
Padam i chyba mi się nos przypiekł, bo trochę go czuję, a oczywiście zapomniałam się posmarować filtrem
Zrobiłam trójkącik żurawkowo-trawkowy między tujami przy śmietniku, a rabatą wzdłuż płotu. I stwierdziłam, że brakuje pod płotem jeszcze jednej tawuły, w "nogach" lilaka.

Tak to wygląda z bliska, żurawki mało imponujące, ale z mojej hodowli, były zadołowane w doniczkach na zimę i teraz zaczynają rosnąć Ten fragment będzie z szarym żwirkiem, taki sam ma być przy żurawkach wzdłuż chodnika przy domu.
Malutki pod lasem 20:57, 02 maj 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Robię identycznie
Nie przepadam za tujami, wręcz ich nie lubię, ale dałam ich kilka na rabatę, żeby cokolwiek mi zostało zimą
Lubię jak jest dużo kwitnących krzewów, dlatego u mnie tawuły, lilak, forsycja, jaśminowiec i hortensja między tymi szmaragdami są

Ja tuje sadzę, bo póki co nie mamy ogrodzenie, więc nimi mam wyznaczoną jakąś tam granicę Ja zrobię jeszcze tą rabatkę pod wykuszem i mam w planach posadzić jakieś drzewa, tyle, że ozdobne nie są tanie, więc muszę trochę nazbierać
Malutki pod lasem 20:53, 02 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Aniu Twój ogród, Ty podejmujesz decyzję ja miałam się trzymać planów i dawać rośliny jeden gatunek po kilka sztuk, ale jakoś nie potrafię. Lubię jak w ogrodzie mam kolorowo, może innym się nie podobać, najważniejsze, że mi się podoba

Robię identycznie
Nie przepadam za tujami, wręcz ich nie lubię, ale dałam ich kilka na rabatę, żeby cokolwiek mi zostało zimą
Lubię jak jest dużo kwitnących krzewów, dlatego u mnie tawuły, lilak, forsycja, jaśminowiec i hortensja między tymi szmaragdami są
Bajkowy ogród Weroniki 20:05, 02 maj 2015

Do góry

Kwitną tawuły wczesne, i ciągle tulipany. Piwonia czerwona w pąkach.

Kajtuś stąpa leciutko po moich kwiatkach, jak baletnica.
Teraz wysiaduje lilie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies