Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Ani :) 21:42, 05 mar 2017

Do góry
Obiecany kurs cięcia/wyprowadzania hortek w nózkę.
Bohaterka nie była formowana ostatnie dwa lata (sadzona malutka w 2013). Najważniejsze jest wybranie jednej grubej i pionowej gałązki - z niej będzie nóżka
Wycinamy wszystkie zbędne gałęzie
Efekt prawie końcowy
Teraz tylko wystarczy wyciąć cienkie gałązki, a grube skrócić - od tyłu pod 4 oczkiem a od przodu pod 2 lub 3 oczkiem

cdn
Ogródek warzywny na balkonie 21:42, 05 mar 2017

Do góry
W sobotę udało mi się trochę uporządkować balkon po zimie. Najważniejsze to sparwdzić stan zdrowia róż:
Róża 'Rosarium Uetersen' mam ją juz trzeci rok. Po zimie ładnie zaczyna wypuszczać liście ale korona nadal się nie rozrasta . Nie wiem już co mam z nią robić. Tej wiosny raczej nie będę jej chyba przycinać

i New Dawn - Niby ładnie się rozrasta, ale też nie mam pojęcia, kiedy nabierze wymarzonej masy. Poza tym zastanawia mnie ten gruby konar po prawej. Pokazał się dwa lata temu, nie wiem co to jest, bo chyba nie żaden "wilk" ????
Może ktoś mi objaśni, dlaczego ten jeden pęd jest taki silny, czy mam go zostawić czy wyciąć ?

Poza tym odbijają mi: odętki, szałwie omszałe i przegorzan, który w ub roku był chyba 5 razy przesadzany i w końcu wypuścił tylko dwa marne listki.
Przycięłam też trawki the beatles i litlle Midge i jedną rozplenicę weserbergland bo już odrastają
Na drugim zdjęciu widać jeszcze trawę rubrum, która pewnie też przetrwała, ale muszę ją wyrzucić, bo nie będzie pasować do koncepcji
I na koniec napiszę rzecz najsmutniejszą dla mnie, znalazłam w największej donicy larwę opuchlaka. I już straciłam ochotę na dalszą pracę na balkonie. To jest jak neverending story. Powoli zaczyna mnie to przerastać ...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:40, 05 mar 2017

Do góry
Witam,
Pani Danusiu, lektura powyższych Pani odpowiedzi wskazuje jednoznacznie na moje błędy w planach rabaty. Nie będę próbował się tłumaczyć aby bardziej się nie pogrążać.
Bardzo Panią proszę o wskazówki jak powinienem zagospodarować rabatę. Nie ukrywam, że zależy mi na zyskaniu osłony od działki sąsiedniej a jednocześnie chcę pozostawić rosnące dwie brzozy. Dziękuję
Moja działka. 21:39, 05 mar 2017

Do góry
Wczoraj była ładna pogoda to i kwiatków więcej,nawet pszczoły już pracowały

Sezon 2017 u Hanusi 21:34, 05 mar 2017

Do góry
Izabelko, Violu, tulipanki, jeżeli nie zjedzone, pokażą mi swoją najlepszą stronę! Ja mam te co późno kwitną, w ubiegłą wiosne miałam dopiero w kwietniu kwitnienie, a tegoroczna wiosna u mnie na razie zimna. Do dziesiątki nie dochpodzi w dzień, a w nocy nie raz i zero.
Ale jestem dobrej myśli. Nie dokupiłam wcześniejszych odmian, to mam tak jak mam.
Kiedyś będzie tu ogród 21:31, 05 mar 2017

Do góry
Mirko brzózki moje, na zdjęciu jest brzoza papierowa i brzoza czarna. Doorenbos niestety nie mam.
Siewy uskuteczniam i nawet powschodziło co nieco. A parapetów tez niestety mało. Po przepikowaniu na dzień zawsze wynoszę do tunelu. Tyle, że latania z tym wszystkim.

Z nasionek od dobrych duszków z forum

I wzeszło cleome które przysypałam ziemią- już się bałam...

Z użytkowych posiane pomidory, papryka i sałata- wszystko do folii. Na rozsadę do gruntu jeszcze czas.
Słoneczny Ogród 21:29, 05 mar 2017

Do góry
Moniu i Aniu dziękuję.
Lubię takie robótki.
To mnie relaksuje. Pokażę jeszcze parę.

Sezon 2017 u Hanusi 21:22, 05 mar 2017

Do góry
Jolu, plecki ok! A do jutra będzie super i znowu będzie można szaleć!

Elu, jestes zbyt łaskawa dla mnie, ani w 1% nie dorównuję poetom z naszej literatury, ale klecić każdy może!

Podwórkowa rehabilitacja 21:21, 05 mar 2017

Do góry
ryska napisał(a)
Jako że lód jeszcze zalega na stawach a trawa nie ruszyła pozwoliłam sobie ożywić krajobraz zdjęciami czarnobiałymi. Bardzo takie lubię

Piękne te czarno-białe! Cudne są.
Grzebyczkowe zakątki..."codziennie po godzince"... 21:17, 05 mar 2017

Do góry
jolusia napisał(a)

...hosty u mnie rosną bezproblemowo... w planach kolejne zakupy z grupy olbrzymich, i dużych, bo chyba takie najładniej się u mnie prezentują...

Jedyne co to nie bardzo lubię kiedy kwitną. Liczne kwiaty przy takiej dużej ilości wprowadzają "bałagan" i chaos w ogrodzie. I już od jakiegoś czasu usuwam kwiaty zanim mocno wyrosną w górę.

Dla porównania pokażę mniej więcej to samo miejsce z kwiatami i bez...

pozdrawiam

Ja uwielbiam wszystko co kwitnie więc i hosty z kwiatami
Ogród z rzeźbą 21:01, 05 mar 2017

Do góry
Rododendrony przezimowały bardzo ładnie, tu Rasputin:

A takie kubraczki miały na zimę hortensje ogrodowe, jeszcze ich nie zdejmowałam:

Hortensje jeszcze nie ruszane:

I trzmielinowa kuleczka:

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:00, 05 mar 2017

Do góry
w kąciku zadumy też coś nowego

w realu wygląda to ok na fotce tak sobie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:57, 05 mar 2017

Do góry
klatka zawisła w altance

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:55, 05 mar 2017

Do góry
szałas też dostał dekorację

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:55, 05 mar 2017

Do góry
Aaa i zaobserwowałam, że powoli wychodzą wszystkie cebulowe

W przyszłym tygodniu sypnę im azofoski
Ogród z rzeźbą 20:55, 05 mar 2017

Do góry
Wczoraj impreza rodzinna, a dzisiaj pierwszy wiosenny wypad na działkę. Pogoda była fantastyczna. Wpadliśmy na trzy godziny i ja swój plan zrealizowałam z nawiązką. Oprócz pocięcia traw, klonów, derenia podcięłam jeszcze berberysy, ścięłam sporo suchych badyli bylinowych. Ilości liści dębowych leżących na rabatach z lekka podłamują wyglądem. Pociecha taka, że dosyć łatwo się je sprząta, ale to już zadanie na następne weekendy. Pracy zostało jeszcze duuużo, ale dobry początek już za nami. Wywieźliśmy 9 worów 50-litrowych odpadów.
Zdjęć zrobiłam kilka, bo czas mieliśmy mocno ograniczony, tylko trzy godziny.

Ale pierwsze oznaki wiosny już są, podobnie jak u innych wychodzą rozchodniki, kiełkują tulipany w miejscach bardziej słonecznych. Tam gdzie bardziej cieniście jeszcze ani widu, ani słychu cebulowych. Nawet krokusów nie widać.

Wyłażące tulipany, nie były wykopywane. Widać jak się cebulki podzieliły, na pierwszym zdjęciu cztery kiełki z jednej cebulki w drugim sezonie. Czy one będą kwitły?

Ptasi gaj 20:53, 05 mar 2017

Do góry
Polowe dzialki jest bardzo mokra polowe nie. Tam gdzie jest drenarz wody nie ma. Na tej mokrej stronie mam prace z poobcinanymi drzewami i krzakami, wszystkie obcinki leza pod drzewami a jest tego bardzo duzo.

Na ponizszym zdjeciu jest sucho tutaj jest lekki spadek i jest drenarz, woda splywa do nastepnego suchego oczka - zdjecie drugie - niecka dosyc gleboka zdjecie tego nie pokazuje, kazdy tedy przechodzi i źwir sie obsypuje.
Wsypany jest piach i pol metra kamyczkow ta woda w tym miejscu wsiaka do ziemi.
Nie mam zdjecia jak teraz wyglada.

Jak bym teraz kupowala dzialke to sprowadzilabym geologa dla zbadania gruntu.
Mam dzialke na gliniastym podlozu, wszystkie skarpy to sama glina przesypane piachem lub gruzem z budowy.
W jednym miejscu jest troche piasku bialego. Mozna uprawiac ogrod i na glinie, ale trzeba wszystko sadzic na podwyzszeniach, gdyz w mokre lata woda moze zalegac gdyz nie wsiaka do ziemi i wszystkie rosliny zgnija.
Ogród w mieście-ogrodzie 20:53, 05 mar 2017

Do góry
Przedwiośnie w ogrodzie Rodziców:
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:52, 05 mar 2017

Do góry
wiosna w łące wylądowała

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:50, 05 mar 2017

Do góry
serduszka już na swoim miejscu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies