Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Przycinanie - cięcie tui 22:59, 29 mar 2014

Do góry
Pokaż zdjęcia, bo tuje są wielkie, na cięcie pierwsze może być za późno, zależy jak wyglądają.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:56, 29 mar 2014

Do góry
Za bardzo jednak nie przepadam za kwiatami "koronkowymi" u hortensji, wolę te wielkie mięsiste kule, Kyushu jednak chyba bardziej do mnie przemawia, ale namawiam na kuliste kwiatostany Ale ja nie lubię ani Kyushu ani Tardivy.
Przedwiośnie ogrodu..:) 22:54, 29 mar 2014

Do góry
Ja mam co metr, ale możesz trochę rzadziej no i zależy jakiej wielkości kupisz. Ja tak jakoś z przyzwyczajenia małe sadzę co metr duże rzadziej.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 22:51, 29 mar 2014

Do góry
Tuja - czarne igły - mocz koci, koty z sąsiedztwa oznaczają teren, trzeba polewać to miejsce wodą, wbić kłującą gałąź, żeby był dystans, ale będą znaczyć w innym miejscu.

Cis ma kwiaty. Nic złego. Sama natura.

Chrząszcze to mogą być opuchlaki. Wygryzają zatokowe dziury w liściach.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/423-zwalczanie-opuchlakow-w-ogrodzie

Jodła nie wiem.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:43, 29 mar 2014

Do góry
Mój post do chwastnicy się odnosi nie do postu xAga

Dla xAga = rada Gardenarium jak najbardziej słuszna.
Jeśli to nie jest bardzo uciążliwy chwast można trawnik środkiem do jednoliścienncyh chwastów opryskać lub wycinać itd.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:05, 29 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak tylko teraz masz czas to siej, ale za wcześnie, trawa nie wschodzi jak jest tak zimno. Ulewa pójdzie i nasiona spłyną, albo ptaszki jw, napisane

Dobrze, że udało mi się trafić na ten wątek w porę. W poniedziałek mieliśmy ruszać z sianiem trawki, a taz zgodnie z waszymi radami poczekamy przynajmniej do końca tygodnia. A tak prezentuje się przygotowane przez nas podłoże do wysiewu.

Przed samym sianiem będziemy jeszcze walcować i przegrabiać by wyrównać ewentualne nierówności.
Pozdrawiam

Skoncentrowany wyciąg z kompostu- ANHK 15:20, 29 mar 2014

Do góry
hanka_andrus napisała:

Aktywnie Napowietrzona Herbatka Kompostowa- Naukowo to brzmi, czymkolwiek by to było.
A ja chcę to na chłopski rozum./wiekowa ciut jestem/
Mądrze piszesz, ale ogrodnik taki jak ja, nie ma zbyt wielu możliwości na pojemnikowanie, codzienne mieszanie, u mnie musi być jak najprościej. Zalać, poczekać , odcedzić i pryskać albo podlewać. I fertig.
Staram się czytać ze zrozumieniem

Haniu.
Nazwa ,,Aktywnie Napowietrzona Herbatka Kompostowa" jest dosłownym tłumaczeniem z angielskiego.
Ja staram się używac określenia ,,napowietrzony wyciąg z kompostu".
Postaram się teraz napisać ,,na chłopski rozum".
Jest wiele roślin lub składników zawierających w sobie substancje dobroczynne które my chcemy w jakiś sposób pozyskać. Jedną z metod oddzielającą dane składniki od całości zastosowanej masy jest zrobienie z niej wyciągu wodnego. W ogrodach stosujemy przeróżne wyciągi roślinne i gnojówki zwierzęce. Wrzucamy do beczek lub wiader pokrzywy, krwawnik, cebule, czosnek, wrotycz, piołun, skrzyp itp zalewamy wodą i najczęściej poddajemy jeszcze to wszystko fermentacji.
Nieświadomie poza przeniknięciem do wody makro i mikroskładników z danej rośliny namnażamy dodatkowo pożyteczne mikroorganizmy. Z tym, że są to składniki i organizmy pochodzące tylko z jednego źródła, bardzo ubogie w swoim składzie. Dobre bo organiczne, ale zawierające w sobie np tylko wystarczające ilości azotu, żelaza paru mikroskładników i kilkadziesiąt gatunków bakterii i grzybów.
W tym wypadku wielu ogrodników z nadzieją na uzyskanie lepszych efektów sięga po preparaty zawierające tzw efektywne mikroorganizmy i grzyby mikoryzowe charakteryzujące się tajemniczą nazwą, pięknym opakowaniem, odpowiednią ceną i najczęściej brakiem opisu co w sobie zawierają i jak je aktywować.
Czy ktoś wcześniej zadał sobie na forum pytanie skąd producenci pozyskują oferowane nam w bardzo ograniczonej gatunkowo ilości pożyteczne szczepy bakterii i grzybów za które każą sobie tak słono płacić?

Otóż ja Wam na to pytanie w tym wątku odpowiedziałem.
W 99% z gleby. Z takiej samej gleby którą każdy z nas ma w swoim ogrodzie. Reszta to bakterie pozyskane z kory drzew, alg morskich, ptasiego guano czy żwaczy krów.
Kwestią jest tylko to aby je oddzielić od masy stałej, umieścić w odpowiednim do życia i rozmnażania środowisku (ciepła woda), zapewnić bogatą w cukry, węglowodany i aminokwasy pożywkę (melasa) oraz dostarczyć tlen.
Po paru godzinach przenieść to całe bogate, skoncentrowane życie w postaci oprysku we wszystkie zakątki naszego ogrodu.

Gardenarium napisała:
A nie lepiej po prostu rozrzucić po rabatach żywy, rozłożony kompost?

Danusiu.
ANHK nie jest niczym innym jak kompostem w płynie. Do tej pory ,,złotem ogrodników" zasilaliśmy tylko samą glebę. Teraz mamy możliwość przenieść wszystkie zawarte w nim substancje odżywcze oraz pożyteczne mikroorganizmy na część nadziemną naszego ogrodu. W ten sposób nie tylko będziemy odżywiać nasze rośliny, ale także zabezpieczymy je przed atakiem wszelkich chorobotwórczych patogenów.
Gardenarium napisała:
Ja się nie będę bawić w robienie ekstraktów.

No i słusznie. Cenię sobie Danusiu Twoją decyzję ponieważ ja w tym wątku nikogo do niczego nie będę namawiał. Przekazuję tylko informację dotyczącą biopreparatu sporządzonego na bazie wyciągu z kompostu. Co kto z tym zrobi to już jest jego rzecz.

Trawnik bez chemii.
Zasilany tylko roślinnymi i zwierzęcymi gnojówkami oraz kompostem. Zdrowy wygląd i soczystą zieleń zapewniają mu dodatkowo opryski wykonane z ANHK.

Cis - Taxus 14:30, 29 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tyle kupić żeby starczyło na żywopłot jedna przy drugim, Dziur ma nie być. Mierzysz jaka długość ekranu i przeliczasz.

Dziękuję za poradę Jeszcze jedno pytanie i biorę się do pracy - żółty ekran z cisów, czyli kupić Fastigiata Aurea, czy inną odmianę?
Cis - Taxus 09:05, 29 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wg potrzeby, teraz możesz leciutko wyrównać zanim ruszą, potem jak skończą rosnąć. Korekta wg fantazji

Czyli nie krygować sie, po prostu mają być ładne! To lubię
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 09:01, 29 mar 2014

Do góry
Trzeba spryskać morelę, brzoskwinię przeciwko kędzierzawości liści.

Oprysk 1% roztworem Miedzianu dokładnie pokryć całe drzewa, wszystko, nawet spękania kory.
Jesienią zbieramy i palimy opadłe liście brzoskwini, oraz zaschnięte owoce aby zarodniki grzyba nie zimowały.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 08:58, 29 mar 2014

Do góry
Ja mam, nie tak się zagęszcza jak bukszpan bo gałazki "strzelają" na bok. Na kule Ilex w Niemczech może być, u mnie kuli połowa wymarzła.
Cis - Taxus 08:55, 29 mar 2014

Do góry
Wg potrzeby, teraz możesz leciutko wyrównać zanim ruszą, potem jak skończą rosnąć. Korekta wg fantazji
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:52, 29 mar 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
dziękuję, a jak jest z pokrojem silver kontra limka (te mam)

Kwiaty z reguły są ciężkie, gdzieś robiłam porównanie. Limka wydaje mi się wyższa ale to nie tak jednak, wszystko zależy od cięcia. Kwiaty obu się pokładają jak namokną.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:43, 29 mar 2014

Do góry
Nie rozpoznam na podstawie takie zdjęcia niestety Kochani miejcie trochę litości

Powyższe zdjęcia mówią, że to może być chwastnica albo iina uciążliwa trawa, której w trawniku nie powinno być, mogła przybyć wraz z ziemią (korzonki). Wycinaj daleko całe kępy tej trawy z trawnika i uzupełniaj ziemię i nasiona siej.

Co to takiego strasznego masz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3513-chwasty-w-trawniku?page=2

Opuchlaki 20:35, 28 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niemieckiego to się uczyłam ...dawno.

Ja wiem swoje, skoro wydajesz tyle kasy na nicienie, to bym nie ryzykowała ich utraty i zajęła się opuchlakami, a trawnikiem potem.
Ja trawnika nie lałam nicieniami zakładając że opuchlaki wolą rośliny i polewałam rabaty.

Masz rację, odpuszczę sobie na razie jakiekolwiek nawożenie działki.

U mnie opuchlaki podgryzają również trawnik, w pobliżu rododendronów trawa praktycznie zniknęła.
Dlatego nie mam innego wyjścia, muszę potraktować nicieniami cały ogród a to już spora inwestycja
Ogrodowa przygoda Majeny:) 19:54, 28 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak stworzyć ogród marzeń ? Bardzo prosto, trzeba tylko mieć marzenia i stale dążyć do ich realizacji.
I bardzo dużo pracować, bo bez pracy nie da się tego osiągnąć. Samo się nie zrobi, pozostaną tylko marzenia, a ogrodu nie będzie:
.

Podpisuję się pod tymi słowami Danusi obiema rękami. Będę Ci kibicować. Ja też wyszłam wiele lat temu od marzeń, a dziś po wielu latach ciężkiej pracy, mogę się cieszyć pięknym ogrodem.
Tak więc do dzieła, wiosna przed nami. Trzymam kciuki i pozdrawiam serdecznie.
Przycinanie - cięcie tui 19:39, 28 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zacienione nigdy nie odbiją. O ile w ogóle odbiją.

Czyli bez trawek będzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:24, 28 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miałam obie i obie nie tak się przebarwiają, różowieją. Żadna nie ma przewagi.
dziękuję, a jak jest z pokrojem silver kontra limka (te mam)
Thuja "Aureospicata" 19:20, 28 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie z każdej strony, (jak z każdej strony?? z cztrech stron???) tylko od strony trawnika .
Czasem Wasze stwierdzenia mnie po prostu "rozwalają" i staję się bezsilna

Wybacz Danusiu. Widzisz ja dopiero zaczynam moją "zieloną przygodę" i może dlatego taka nieporadna w temacie jestem . Zadając pytanie czy ciąć: " z każdej strony" miałam na myśli czy należy ciąć tuję dookoła ( od strony trawy, sąsiednich drzewek , ogrodzenia) czy tylko np. od strony trawnika a reszta niech rośnie jak chce. Już zrozumiałam i dziękuję. Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies