Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Spełnianie marzeń - ogród czas start 13:57, 24 sty 2024

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Czerwiec - sierpień- wrzesień [img

Tu bedzie fantastycznie jak wszystko się rozrośnie

Na tej rabacie jest perovskia?
Ogród długi 13:26, 24 sty 2024

Do góry
Joann napisał(a)
Moje dzisiejsze zakupy. Postanowiłam spróbować wysiać groszek pachnący.

O te aksamitki tez u nas są jeszcze były kremowe.
Zawsze myślałam, że opne tylko żółte i pomarańczowe są
Ogród długi 13:26, 24 sty 2024

Do góry
Joann napisał(a)

O te aksamitki tez u nas są jeszcze były kremowe.
Zawsze myślałam, że opne tylko żółte i pomarańczowe są
Ogród długi 13:05, 24 sty 2024

Do góry

Ogród w malinówkach 12:35, 24 sty 2024

Do góry
Pytałeś o zęby na rabatach. Ja bym zostawiała takie kształty jak masz. Pasują do tej działki i wielkości ogrodu. Ktoś miał tutaj na forum rabatę przy płocie o długości 20 kilku metrów. Tam rzeczywiście zęby dodały urozmaicenia. U Ciebie to niekoniecznie potrzebne. Jedynie jakby się uprzeć to można dać poszerzenie tu gdzie na czerwono narysowałam lub na zielono. Tylko to komplikuje nawadnianie. Jakiś czas temu na wątku Dareckiej Hania zwróciła uwagę na fakt, że oko bardziej podąża za kształtem trawnika niż rabat (w kontekście falistych rabat) i warto nie szaleć zbytnio z udziwnianiem oraz wziąć pod uwagę manewrowanie kosiarką.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:08, 24 sty 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Tych astrów nakupiłam jak głupia w tamtym roku. Nic nie wysiałam. W tym dokupiłam

Może teraz się uda

Moje też nie ze świeżych zakupów nie wiedziałam wtedy jeszcze, że jednak pierwszy rok macierzyństwa jest o wiele bardziej zajmujący niż myślałam. Teraz już mam z górki, a nawet może razem posiejemy. Swoje łopatki, grabki itp. już ma.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:03, 24 sty 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Aster Jadwiga przepiękna

Anielka równie urocza❤️

Skusiłam się jeszcze na takie słoneczniki, bo w tym roku wszystkich rabat jeszcze nie obsadzę i na jedną z nich pójdą właśnie słoneczniki

Ogród prawie wymarzony … 11:54, 24 sty 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

to prawda tylko nie wiem od czego to zależy ale w kazdym roku wybarwiaja się nieco inaczej Podejrzewam ,ze od nawozu dlatego w tym roku kupuję Florovit i basta

Na początku stycznia przeczytałam cały wątek tematyczny o hortensjach. Tam sporo udzielał się Marcin, który ma masę odmian hortensji (głownie ogrodowych) i on u siebie stosuje takie nawożenie:

Ogród Muszelki 11:46, 24 sty 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)
A to rzeczywiście nie zrozumiałyśmy się. Ty usuwasz pomidorom wilki, a ja puściłam swoje na żywioł. W  opisie odmiany przeczytałam, że wysoko rosną i mocno się krzewią,  więc uznałam, że nie będę ingerować w ich pokrój. Patrząc teraz na rezultat, czyli ścianę zieleni z ogromną ilością pomidorów (a o to najbardziej chodzi) - nie żałuję "nic-nie-robienia" przy nich.

Pozostałe pomidory (20 szt. 'Betalux' i 2 szt. 'Tiny Tim') rosną bardzo grzecznie w donicach, dlatego 3 szalone sztuki 'Philovita' pod płotem mnie bawią  swym wyglądem i cieszą pysznymi owocami.

Sadzonki miałam niskie. Bezpośrednio po sadzeniu  w maju zrobiłam zdjęcie tylko 'Betaluxom'.

Wszystkie pomidory sadzę do ziemi kompostowej (na dół donicy wrzucam kompost słabo rozłożony z dżdżownicami, wyżej przerobiony). Od razu dodaję dobroci w postaci:  garści popiołu, skorupek jaj oraz  świeżo zerwanej pokrzywy. Po dwóch tygodniach wyglądały tak:

Przy 'Betaluxach' też nic nie robię (jedynie co jakiś czas owijam wokół podpory).

Bo to odmiana karłowa, sztywnołodygowa, samokończąca. Do dziś rośnie zdrowo i owocuje. Od września ponownie kwitnie.

Jak rosły cherry pokazałam w wątku na stronie 427.

Hej. Mam pytanie o Betaluxa, którego nasiona zakupiłam. Widzę u Ciebie, że okręcasz przy podporze. W opisach u sprzedawców nasion jest chwalony jako ten co nie wymaga podpór i może być uprawiany w gruncie. Dałby radę bez nich jak myślisz? Bardzo wodnisty jest? Pytam w kontekście przeróbki nadmiaru na passaty zimowe słoikowe.
Ogród w malinówkach 11:24, 24 sty 2024

Do góry
U mnie z kolei zakupy idą w innym kierunku Pewnie na najnowszą też się skuszę.

A poza tym oszczędzanie na roślinki, głównie drzewa i żywopłoty...pewnie szkółki ruszą od marca.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:55, 24 sty 2024

Do góry
Leje dzisiaj. Odkopałam skrzynkę z wodą ale nie udało mi się jej otworzyć. Mam nadzieję koparkowy da radę.

Przerzuca ziemię, gość z gruzem podobno złapał gumę. Dopiero teraz przyjechal 1wszy raz...

Ogród prawie wymarzony … 09:54, 24 sty 2024

Do góry
MartaCho napisał(a)
W 2018 jeszcze nie bawiłaś się w usuwanie darni, hahah

No w 2019 zaczęłam w kwietniu albo maju -nie pamietam

Tu świeżo po
Ogród prawie wymarzony … 09:45, 24 sty 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Jakie fajne porównanie wyszło Początki miałaś takie jak każdy z nas

Teraz to zupełnie inny poziom

Ostróżki niebiesko-fioletowe rosły od zawsze w ogrodzie mojej babci. Ceniła je za długie kwitnienie i powtarzanie kwitnienia. Potem sam je przesadziłem w obrębie ogródka to trochę zmarniały. Może stanowisko nie było dobrane. Ale do dziś mało ich zostało, bo nawet nie pamiętam ich z poprzedniego sezonu.

Kiedyś planowałem ostróżki u siebie, ale wygrały inne gatunki. No ale nigdy nie wiadomo

Taa napracowałam się

Niektóre trawy rosną już 9 lat w tym samym miejscu.

Ogród prawie wymarzony … 09:36, 24 sty 2024

Do góry
Agnieszka_Z napisał(a)
Warto czekać na takie efekty. Czy na obu zdjęciach są te same rośliny czy coś dosadzałaś?

Na zdjęciach 2023 r sa te same rosliny
W 2022 na jesieni poszerzyłam te rabatę a wiosna ubuegłego roku dosadziłam rzad hort , przesunełam rozchodniki i dałam seslerię

Zajrzyj do mojej wizytówki-tam jest przegląd rabat 2021-2023
Ogród w malinówkach 09:27, 24 sty 2024

Do góry
Joann napisał(a)
Ja planować nie umiem na szkicu, nie ma jak zerknąć na rzeczywisty obraz rabaty. Posadzone już masz coś czy to będzie dopiero realizacja?
W małym ogrodzie moim zdaniem trzeba powtarzać rosliny, nie ma miejsca na szaleństwa, bo zrobi się balagan.
Jakiś czas temu to samo powiedziałem o rysunkach. Na ten moment jest pusty teren. W części ozdobnej nie rośnie żadna roślina. O na zdjęciu poniżej widok na teren, na wprost brzozowa, na lewo ta długa rabata.

Dlatego forum kusi kolejnymi gatunkami traw, nowymi dla mnie bylinami (np. szałwia okręgowa), a miejsca tyle co kot napłakał
Ogród prawie wymarzony … 09:25, 24 sty 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Takie jeszcze mam fajną foty - ku przestrodze to dla tych którzy chcą sadzić wielkie trawy z bylinami i różami na przykład

Ojej ojej, co z moimi lady u z pomponellą??? Teraz chyba nie zaryzykuję takiego połączenia
Ogród prawie wymarzony … 08:04, 24 sty 2024

Do góry
A tu 2018 rok

a tu 2023

Ogród prawie wymarzony … 07:52, 24 sty 2024

Do góry
Marcin tu zobacz jakie Moudry to kolosy obok hortka Wims Red

Ogród prawie wymarzony … 07:32, 24 sty 2024

Do góry
Takie jeszcze mam fajną foty - ku przestrodze to dla tych którzy chcą sadzić wielkie trawy z bylinami i różami na przykład

Ogród prawie wymarzony … 07:20, 24 sty 2024

Do góry
Miałam ostróżki 6 lat temu w brzozowej, kupiłam sadzonki i dgyby nie to ,że wpedoliły mi je ślimaki-dosłownie do samej ziemi to zapewne rosłyby do dziś.
Po jakimś czasie znowu kupiłam białe i jasnofioletowe-również zostały pochłoniete
Za drogi interes dla mnie-mowa o sadzonkach- bo musiałabym ich kupić kilka ale boję sie ,że podzielą los poprzednich.
Kupiłam nasiona i posadzę do gruntu a może i spróbuję zrobić kikla rozsad. Moja mama tylko kupuje nasiona,żadnych gotowców i corocznie ma przepiękne cynie i inne cuda. Wysiewa wprost do gruntu.

Tu juz po ogarnięciu darni z rabaty świecą z daleka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies