Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:04, 31 mar 2017

Do góry
Milka napisał(a)

Pierwsze skojrarzenie - masz jeża w ogrodzie, potem, że skoro sztywne to do skrzypu podobne, potem doczytałam...

Irenko a wszystkie twoje magnolie mają podwójne osłonki na pąkach???? Moja Encor miała tylko taki meszkowaty i od razu pod nim białe płatki....
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:58, 31 mar 2017

Do góry
Witaj kachaa.
Ja tez jestem na etapie oddzielania i szukania czegoś do rabaty na skarpie. Wyszukałam bardzo fajne, nie drogie obrzeża łupane,wyglądają bardzo ładnie i może w sumie mogłyby już zostać na stałe. Są w różnych kolorach.
Zobacz sobie obrzeża betonowe łupane,chyba,że wolisz są tez granitowe,eleganckie,ale cena już odpowiednio wyższa.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 11:35, 31 mar 2017

Do góry
kasiek napisał(a)
No i jeszcze rabata słoneczna w trakcie zmian
2016 - wczesną wiosna czyli bez kwiecia jeszcze

2017 z opitolonym jałowcem, strzelnicą, liftingiem domku

Jaśniej się zrobiło
Pokaz judaszowca Kasiu
Moje małe wielkie marzenie 11:30, 31 mar 2017

Do góry
alis napisał(a)
Dzięki zbiorowe za głosy w sprawie hakuro, na chwilę obecną tak wyglądają

Za tak FATALNIE prowadzoną Hakuro to bym wystawiła na rynek z tabliczką u szyi "zła kobieta"

Tak słabo cięta hakuro szybko się starzeje, bo części zdrewniałe szybko próchnieją lub atakowane są przez szkodniki. Tak się dzieje, bo nie jest to nasz rodzimy gatunek (pieniek tak, ale część szczepiona juz nie).
Różowy kolor jest tylko na młodych przyrostach i pod warunkiem chłodu (zwłaszcza w nocy). W upały, pełnym latem juz zanika rózowy kolor.

Trzeba mocno ciąć w lutym/początek marca. W tym terminie mocne cięcia nie powodują "wykrwawiania" i w tym terminie nie ma ryzyka zainfekowania chorobami grzybowymi.
Natomiast letnie cięcie jest dopełnieniem wiosennego. Przy wiosennym masz możliwość wyboru pędów do formowania korony, natomiast letnim cięciem ograniczasz wzrost wilków zmuszając roślinę do wytworzenia większej ilości pąków kwiatowych (i liściowych) i jest to obojętne jaka to roślina - ozdobna czy owocowa. Są to podstawowe zasady cięcia niemal wszystkich drzew i krzewów. Jednak są wyjątki.

Teraz mocne cięcie przedłuży ci czas oczekiwania na wiosenny spektakl różu. Dlatego proponuję absolutnie teraz nie ciąć. Za 6 tygodni mocno, nożycami! tnij w kulkę (jak bukszpan). Natomiast w przyszłym roku KONIECZNIE trzeba będzie zrobić mocne, odmładzające, korygujące cięcie. Inaczej to kwestia dwóch, trzech lat, jak straci pokrój, od środka będzie nieforemna i zaczną się problemy zdrowotne.

(jesli czegoś nie zrozumiałaś to pytaj. Uzupełnię. A na razie eM jęczy mi nad głową, że musi do komputera...wrrrr)

Ogród, mydło i powidło. 11:29, 31 mar 2017

Do góry

Miał być mix kolorów z Obi a tu same żółte :-

mnie akurat ten kolor w tej donicy, bardzo się podoba
Księżycowy... 11:24, 31 mar 2017

Do góry
Od razu widać, że u mnie wiosna, znowu pełno doniczek pod domem ...

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:17, 31 mar 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Zastanawiam się nad umiejscowieniem reflektorków. Model Bush-taki jak ma Ola

Kostka buksowa już jest na tyle wysoka, ze reflektor się w niej chowa i nie wiem czy przez bukszpany będzie widać światło?
Myślałam aby dać przed bukszpany, w trawy ale czy to nie będzie za daleko?
Najlepszym chyba pomysłem będzie wycięcie w kostce prostokjąta i umiejscowienie tego reflektora blisko pnia...
Co myślicie?

To jest piękne!
Byłoby najlepiej właśnie utrzymywać od środka pnia dziurkę i podświetlić drzewo od dołu.
Pozdrawiam
U Matki... 11:10, 31 mar 2017

Do góry
Matka napisał(a)
Pokój moich Dzieciokow zamienił się na szkółkę ....

Matko wyrodna - dzieciokom pokój zabrałaś?

Chylę czoła - taka ilość własnoręcznych sadzonek robi wrażenie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:07, 31 mar 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
i pierwsze strzyżenie nowym sprzętem za nami, fajnie i sprawnie idzie

najfajniej cięło mi się bukszpan

Super, jak cała wiosna u ciebie
Ale juz bukszpany tniesz???
Problemy z tujami 11:01, 31 mar 2017

Do góry
zaba19778 napisał(a)
1. na moją wiedzę, podlewany były dobrze
2. kamieni jest ok 2cm
3. tak jest agrowłóknina
4. nawóz był właśnie podsypany koło pnia, i na dodatek dobra garść ok 40gram

Tylko, ze do polowy marca tego roku były ładne, zielone, nawóz był dany w połowie marca i po nawozie momentalnie w ciągu dwóch tygodni, tuje zmieniły diametralnie swój wygląd.

fotka z 15 marca, w powiększeniu może będzie widać wygląd tuji:

ad. 1 podlewać trzeba praktycznie ciągle, za płatem widziałem piach, być może one cały czas mają sucho
ad. 2 wg mnie nie jest to dużo i nie powinno szkodzić
ad. 3 to podstawowy błąd, ja też go popełniłem, a jak zaczęły wypadać mi drzewka ponad 2 metry to serce się kroiło
ad. 4 podsypuje się w obwodzie korony, a nie pod pień, mogłeś przenawozić/spalić drzewka

Mi przez 2 lata rosły pięknie, a od 3 mam problemy z nimi. Mają ok. 3 metrów, a w tamtym roku wypadły mi dwa drzewka, a na ten rok szykuje się na pewno jedno. W sumie już prawie 15% wyleciało. Podlewać jak sucho. Ja właśnie zakupiłem węże nawadniające i będę cały sezon podlewał. Mam także szpaler przy płocie, gdzie ziemia kiepska i bez podlewania się nie da.
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:59, 31 mar 2017

Do góry
Juzia
dziś było cudownie

Zoja
cieszę się trawa do koszenia, są miejsca łyse, z jakimiś plackami, z dziurami wykopanymi przez psyale co tam, kwiatki są

Alicja

Ha ha
Alu dobre porównaniedziś jakoś mniej zdążyłam, ale zawsze coś do przodu
forsycja kulkowana, aby nie dominowała innych roślin, a tam kulek więcej zimozielonych, to nawet pasuje, w tym roku mocniej ją zetnę

Black Tulip ma pąki giganty, jak żadna z magnolii, pękają osłonki
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:58, 31 mar 2017

Do góry
Milka napisał(a)

znowu zapomniałam, co to jest

Irenko , a nie śpioszki czasem???
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:57, 31 mar 2017

Do góry
kachaa napisał(a)
Witam. Podglądam forum od ponad roku. Pomalutku zaczynam przygodę z ogrodnictwem najwiekszy problem jednak z z przedogródkiem. Potrzebuję rady czym oddzielic powstającą rabatę od drogi dojazdowej. Ogrodzenie powstanie ale w dosyć odległym czasie . Proszę o pomoc.

Ja tymczasowo oddzielałam krawężnikiem który sami zakładaliśmy. Lub czymś innym wykorzystywanym do nawierzchni Ale może wystarczy eko-bord
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:53, 31 mar 2017

Do góry
MonikA
czuć wiosnę, ptaki szaleją, ciepło, w końcu w krótkich botkach na ogrodzie

katel
mam nadzieję ogromny jest też z montana Fragrant Spring, na paulowni, będą kwitnąc w duecie
Paulownia pierwszy raz. I zapomniałam niektóre powojniki skrócić, dziś polecę z nimi.

Frezja
nie pokazywałam, dziś dla ciebie pokazuję, słabo widać, ale już ruszyły, są pąki, te w czerwonych donicach

kasiek
I żonkile i hiacynty tegoroczne, dziś juz wszędzie zaczęły.
Na judaszowcu pąki są, ale to chyba nie kwiatowe, muszę mu lanie sprawić

a w donicy koło domu już tulipki i mocno cięta Pink Anabelle super i zimuje i rusza.

kamila66
ale zazdraszczam, tez bym chciała, ja wracam koło 19.
Dlatego idę wcześnie spać, aby rankami w ogrodzie działać i cieszyć się ogrodem

te deptam przy cięciu róż...
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 10:53, 31 mar 2017

Do góry
Nikita napisał(a)
Reniu, a to mój cyprysik groszkowy BOULEVARD

Rozrósł mi się bardzo i zupełnie zbrązowiał od środka, przesadziłam więc go w kąt działki, żeby nie raził w oczy.
Ale i tak brzydal raził... więc złapałam sekator, ciach ciach i teraz wszystkim się podoba.

piękny

konieczne muszę przesadzić swój
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 10:52, 31 mar 2017

Do góry
rozark napisał(a)

wczoraj oprócz lawendy pocięłam bukszpan

Ależ zieloniutki masz ten bukszpan miodzio
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 10:52, 31 mar 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ale zaaaaakupy.

teraz zrobiłam stop z zakupami

Hortensjada 10:52, 31 mar 2017

Do góry
Wyciągnęłam już swoje ogrodówki z garażu, mają się dobrze, oto niektóre z nich Jutro je porozwożę po ogrodzie

Tricolor jako jedyna powędruje już do gruntu bo się bardzo rozrosła i tak musiałabym zmienić donicę

Miłego dnia
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 10:51, 31 mar 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
jestem
Kwitną forsycje gdzieś koło Ciebie ?

forsycje jeszcze nie kwitną ale za to narcyze już tak

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 10:49, 31 mar 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

a ja nie czekałam
nawet na warsztaty nie czekałam...roze nan juz uporządkowane w weekend ma byc 21 stopni
dziwna ta pogoda

wczoraj oprócz lawendy pocięłam bukszpan

krokusy przekwitły, ciekawe jaka pogoda będzie w kwietniu?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies