Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 14:31, 28 kwi 2017

asiak napisał(a)

Pięknie Jolu

Nawet deszczu nie widać
jolanka 14:33, 28 kwi 2017

mirkaka napisał(a)
Pięknie, jak w ogrodzie botanicznym
Tulipanki już pokazały kolorki, u mnie tylko te botaniczne, reszta czeka na ocieplenie. Chyba mam same późna odmiany

haha, dobre
czekam na pozostałe bo zimnica nie pozwala im sie rozwinąć. W kilku miejscach mi w ogóle nie wzeszły. Nie chce mi sie grzebać i sprawdzać czy cebule zgniły czy tez coś obiad z nich miało
jolanka 14:34, 28 kwi 2017

AngelikaX napisał(a)
Ale cudne tulipany

Angelika, i kto to mówi Jak zobaczyłam te łany u Ciebie to palpitacji dostalam, o zazdrości kulturalnie nie wspomnę
jolanka 14:37, 28 kwi 2017

Kasia_CS napisał(a)
fajnie się u Ciebie zagęsciło na rabatach u mnie wręcz odwrotnie - poszerzam rabaty, więc jest pusto Ale już sam widok wolnego miejsca mnie cieszy! nagle wygląda to tak uporządkowanie

Kasiu, ja to muszę wreszcie podokańczać te porozpoczynane rabaty. Wstyd pokazywać czego jeszcze nie ma Liczę na to, że w tym roku przynajmniej na części już będzie "gęsto" tak jak lubię
dzieki
jolanka 14:42, 28 kwi 2017

Kochani, mam klopot Zobaczcie co sie przypałętalo na daglezji

Podłubałam w tym miejscu i jest takie coś
To malutkie czarne to male robaczki

jolanka 14:47, 28 kwi 2017

Wiele igieł wygląda tak:

Pytałam juz Mazana i czekam na ostateczna diagnozę Moze ktoś tez rozpozna

Wygląda to i na grzyba i na robaki czym to ratować ? Plizzz
Anda 14:50, 28 kwi 2017

Oj, szkodnik jakiś. Tu chyba tylko Mazan pomóc może.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
BasiaLT 14:51, 28 kwi 2017

Łoł, śniegu to na szczęście nie mam ale arkę to będe budować, tylko co na nią zabiorę Zgnije wszystko

Jolu bądź dobra koleżanka i podeślij trochę deszczu. U mnie Sahara. Ciągle zimno, pochmurno, słońca nie ma ale deszczu też nie. Do d... z taką pogodą.
jolanka 19:36, 28 kwi 2017

Otrzymałam odpowiedź nt daglezji od Mazana Oto ona:

Mazan napisał(a)
Jolanka

Najbardziej pasuje do wylęgających się teraz ryjkowcowatych, takich jak cetyniec żyjący między korą a drewnem. Trocinki to jego odchody.Trudny do zwalczenia.Stosowane są - choć nie rejestrowane - do oprysku mospilan i mildex a do podlewania i oprysku konfidor/kohinor. Potrafią unicestwić drzewek w ciągu jednego sezonu.

Mazan napisał(a)

Jeśli to tegoroczny dopiero wylęg - możesz próbować. Także duży wpływ ma wiek drzewa. Jeśli średnica pnia ma poniżej 8 cm to nie uda się. Zdąży ogołocić cały wierzchołek, większe tylko zdeformuje.

Pozdrawiam

Gdyby ktos miał podobny problem to pełna rozmowa z Mazanem w wątku o chorobach iglaków.

Cóż, do jutra muszę podjąć decyzję co zrobić. Próbować czy zrezygnować Jak myślicie?
elka_ 19:46, 28 kwi 2017

jolanka napisał(a)
Cały dzień pada Kiedy to wreszcie się skończy

Pada, a ogród i tak pięknie wygląda
Tulipany nie zmieniają kolorów w kolejnych sezonach?

Ale masakra na tej daglezji