Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w Malahide (Irlandia) 14:30, 17 lut 2017

Do góry
Malahide to niewielka miejscowość we wschodniej Irlandii, położona około 13 km na północ od Dublina. Jedną z ciekawszych atrakcji turystycznych jest tu niewielki średniowieczny zamek obronny z XII wieku.Przez blisko 800 lat Zamek Malahide stanowił siedzibę rodu Talbot. Po 1976 roku ostatni członek rodu odsprzedał zamek państwu Irlandzkiemu. Obecnie zamek udostępniony jest dla zwiedzających. Goście podziwiać mogą bogate wnętrza, bibliotekę oraz kolekcję rodowych portretów. Rezydencja otoczona jest pięknym ogrodem w którym znajduje się utworzony jeszcze przez Talbotów ogród botaniczny (Talbot Botanic Garden). Szczyci się on wieloma cennymi gatunkami roślin, sprowadzonymi z całego świata (m in. Chile i Australii). Zapraszam na wiosenną wycieczkę po ogrodach Malahide

...uDany ogród 14:23, 17 lut 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Masz chyba z milion odmian fiołków?

Milion nie, ale kilkanaście się uzbiera
Ta moja kolekcjonerska dusza

...uDany ogród 14:17, 17 lut 2017

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Ileż uroku,czaru i magii potrafisz przekazać w swoich zdjęciach Dano

Widzę,że zaczynasz działać w ogrodzie.

Macham serdecznie

Cześć Aniu
Tak, zaczęłam sezon ogrodowy i jeszcze zaciągnęłam do ogrodu M.
Bardzo mi pomógł.
Dziękuję serdecznie za komplementy ...staram się jak najlepiej pokazać otaczający mnie świat.
Również macham

Ogród w remoncie 14:09, 17 lut 2017

Do góry
No to może porozmawiajmy o przesadzaniu:

Margerytka40 napisał(a)
Asiu ,udało mi się trochę opisów zrobić. Wrzucę zdjęcia jeszcze raz żeby już się nie wracać

Masz tutaj dwa klony jesionolistne (flamingo i variegatum). Podobno ładne póki młode, ciąć trzeba mocno, bardzo śmiecą - ogólnie nie są polecane na O. Na pewno tutaj nie pasują. Przesadzisz czy wyrzucisz?
Tą kulkę przy niwaki bym zostawiła, niebieskiego jałowca out, klon japoński pasuje do niwaki, ale trochę bym go odsunęła (między tuje a świerka), tuje posadzić w trójkącie, te azalie dać pod klona.

Ya kuleczka między paprociami jest na pieńku, czy mi się wydaje? Na podokienną bym ją dała. A paprocie między kaliny.

Jałowca sabińskiego bym wykorzystała (może w rogu, tam gdzie masz przejście do części użytkowej? I pigwowca, jeśli Ci na nim zależy, też bym tam dała
(on ładnie kwitnie, jako jedna z pierwszych roślin, ale ma bardzo nieporządny pokrój i strasznie się zachwaszcza - ja się go pozbywam)

Margerytka40 napisał(a)

kaliny bym tu zostawiła, nie mam zdania co do cyprysików (na tył? one jakoś marnie wyglądają), dla pigwowców i kolkwicji tutaj chyba za ciemno trochę.
Przed kaliny - hortensje dać. Jeszcze bym zimozielonych tutaj dodała.
Moja codzienność - ogród Oli 14:04, 17 lut 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Deszczowy dzień ma swoje plusy okna pomyte dom ogarnięty a eM robi donice

za jakieś dwa tygodnie powinny wyglądać jak blaszka na ogrodzenie

Ola ta donica to tez corten?
Rodzaje donic 13:59, 17 lut 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Moje donice

Mirella, podałabyś namiary na priv gdzie kupiłaś te donice? Ja w ubiegłym sezonie kupiłam jedną , taką jak na drugim zdjęciu i miałam kupić jeszcze wysokie,ale ...zniknęły ze sklepu.I teraz już nie ma A ja chcę więcej
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:57, 17 lut 2017

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Masz może fotkę świeżą cedrów?? będę wdzięczny za pokazanie sporo masz stron więc wolę zapytać

Paweł wklejam, co znalazłam.
Chcesz cedry? pamiętaj, rosną jak szalone, moje mają 6 lat, a wielkie, moim konary od spodu podcinam, aby róże miały miejsce.
20/2011- cedry libańskie

styczeń 2017
może w niedzielę zrobię świeże i ci pokażę
tu 2 widać, 3 nie, bo sa 3

Tu narazie jest ściernisko... 13:54, 17 lut 2017

Do góry
Z okazji Dnia Kota przedstawiam moje bobry
Tu ma być ogród :) 13:49, 17 lut 2017
Do góry
lindsay80 napisał(a)

Teraz chyba lepiej ?

co tam bukiet ...z zabaweczek sie uśmiałam ....zwłaszcza ze mam taki mini zestaw (trójzeba i łopatke z TK maxu )...i powiem ci że kupiłam do plewienia wschodów warzywnych ....jak przyniosłam je w zeszłym roku do domu to mama sie śmiała chyba z tydzień ze mnie ......a potem jak przyszło plewić wschody to przyznała mi racje ze potrzebne i skuteczne
Ogród Ani :) 13:42, 17 lut 2017

Do góry
anbu napisał(a)
[b]

Ale super ten domek Lece szukać takiego samego
Ogród leniwej o. 13:41, 17 lut 2017

Do góry

Zielony-istniejace lub planowane rabaty ozdobne
T-tuje przy schodach majace dac troche intymnosci. Schody prowadza na "zielony taras", mocno nagrzany
W-warzywniak
Niebieski- planowany staw za kilka lat. przez cala dzialke biegnie dren istotny dla sasiadow, wiec nie sadze duzych drzew
Czerwony-taras w cieniu, mały-piaskownica, obok przenosna (wzgledem cienia) hustawka
szare plamy to wynik wyrownywania terenu

na wysokosci napisu ogrodowisko(nie zaznaczyłam) powstaje zywoplot z pseudomirabelki. Za nim bedzie czesc gospodarcza, moze kiedys ule, kury. Ma tez przysłonić betonowy płot, gołębnik sasiadki.

Dzałka w mieście, wiekszosc nasadzen mała, wszystko prawie mozna jeszcze przesadzić.

Pomóżcie! Zwłaszcza brak planu co do południowej części, myślałam las.
Rodzaje donic 13:39, 17 lut 2017

Do góry

donica na rynnę
Sezon 2017 u Hanusi 13:35, 17 lut 2017

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
U mnie popadało ciut w nocy, a teraz pochmurno, ale deszczu nie ma. Ogólnie ciepło jak na luty +6 C. I już chciałoby się widzieć takie kwiatki, ale ich jeszcze nie ma. Może po deszczu? Sprawdzę 1 marca - juz niedługo..

a to juz wiem dlaczego rano u mnie padało ha ha
słonca brak tak jak u Ciebie Haniu,ale za to cieplutko jest
tak jak wykrakałam wyjazd w góry się przesunie na poniedziałek wrrrrr
Tu ma być ogród :) 13:33, 17 lut 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Tyle się w ubiegłym roku naszukałam tych odmian jeżówek, a teraz w LM są.
Ja nie mam doświadczenia w kupowaniu roślin w takiej postaci, ale może kogoś zainteresuje.

Witaj,

Udało mi się kupić w ub roku sadzonki były piękne zobaczymy co na wiosnę ale w takiej postaci kupiłam z 30 paczek różności I NIC mi nie przeżyło niestety może tobie się uda. Zaczęły kiełkowac w domu choć były w zimnym i ciemnym i potem jakoś po posadzeniu padły.
Podwórkowa rehabilitacja 13:29, 17 lut 2017

Do góry
ryska napisał(a)
Zoja, Ania, Ania nie napisałam jeszcze jakiego nie posadzę w tym roku ale obawiam się, że sam sobie wyrośnie w liczbie 100000...0 To Currant Sweet Pea
Maleńkie owocki, obficie plonujący tylko nikomu nie chciało się go zbierać.

O matko, jak dzieło sztuki to wygląda i na dodatek do zjedzenia
Zapisałam nazwę, może trafię na sadzonki
...uDany ogród 13:28, 17 lut 2017

Do góry
Aniu a niech leje cały tydzień, spłucze brud po zimie i trochę smog zlikwiduje.
Ziemia rozmarznie będzie można kopać do woli

Gosiu też mam chęć na wiosnę, niech już buchnie zielenią
Ja bardzo lubię fiołki

Wszystkiego po trochu 13:28, 17 lut 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
A. Persil

Idzie wiosna.
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:25, 17 lut 2017

Do góry
Milka napisał(a)

Violu, na razie nic nie ruszaj, ona dość późno startuje, trzeba obserwować; jeśli nie ruszy tam gdzie suche, zetniesz ten kawałek, a bokiem nowe puści; ja chcę mojej w tym roku dac nawóz, ciut ją podpędzić, bo nasz klimat jednak nie z jej strefy

a to mieczyk, co u mnie zimuje

Tak jest szefowa
o cizys!!!!!!!!!! duzo widziałam mieczyków,ale ten to chyba z innej planety,piękna bestia
Wszystkiego po trochu 13:25, 17 lut 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Azalia pachnąca

9...)

Wszystko co lubię. Nawet Azurika u Ciebie rośnie zdorwo - u mnie padła.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies