Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 22:07, 27 kwi 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
To jałowce gruszę zarażają. Nawet jak Ty nie masz jałowca to wystarczy że w obrębie kilkuset metrów jakiś jest nosicielem zaraża na odległość bo zarodniki z wiatrem latają.Na to nic nie pomoże o nawet jak opryskiwacz to nowe przylecąObierałam tę galaretkę grzybową ręcami i pryskałam ale i tak wywaliłem w końcu

No wybitnie to paskudne choróbsko, bleeee. Pamiętam jak mówiłaś mi o tej zależności grusza - jałowiec jak byliście u nas po raz pierwszy w 2014r .
hanka_andrus 22:21, 27 kwi 2017

Katkak napisał(a)

Dzięki Bożenko. Paradoksalnie jest mi na rękę żeby grusza nie owocowała. Owoce rosną wysoko, nie wszystkie dam radę zerwać. Potem spadają, rozciapują się i łazi po tej ciapie mnóstwo pszczół. Naprawdę nie trudno o ukąszenie, a o dzieciaki się bardzo boję. Poza tym ta stara grusza odkąd tu mieszkamy choruje na rdzę i to chyba ona zaraziła jałowca. Choć on kilka lat u mnie rósł i dopiero teraz to złapał.

Właśnie skróciłam moją grusze o dobrapołowę albo i więcej. Ze względu na rdzę. Oprysku na nioej zrobić nie mogłam, za wysoka, i owoców z uwagi na chorobe zero. Szkoda trzymać dla liści, które też sa zainfekowane.

malgorzata_s... 22:28, 27 kwi 2017

Moja do i za podporę dla bluszczu bez gałęzi już
Bogdzia 22:35, 27 kwi 2017

Katkak napisał(a)

Dzięki Bożenko. Paradoksalnie jest mi na rękę żeby grusza nie owocowała. Owoce rosną wysoko, nie wszystkie dam radę zerwać. Potem spadają, rozciapują się i łazi po tej ciapie mnóstwo pszczół. Naprawdę nie trudno o ukąszenie, a o dzieciaki się bardzo boję. Poza tym ta stara grusza odkąd tu mieszkamy choruje na rdzę i to chyba ona zaraziła jałowca. Choć on kilka lat u mnie rósł i dopiero teraz to złapał.

Byc moze grusza złapała chorobe od innego jałowca gdzies z sasiedztwa. No tak przy dzieciach to faktycznie tak jest bezpieczniej.
Bogdzia 22:38, 27 kwi 2017

Katkak napisał(a)
Uwielbiam taką świeżość liści. Tu akurat azalia

Ale u Ciebie zielono , na moim zdjeciu robionym dzis szczygłowi jest moja azalia , ledwie odrobinę listków wystawiła a inne nawet odrobiny nie pokazały.
mirkaka 06:15, 28 kwi 2017

U mnie w zeszłym roku też widziałam taką galaretę na wszystkich płożących jałowcach, gruszy nie mam ale nie wiem czy sąsiedzi nie mają. Raczej swoich nie będę wycinać
Katkak 06:20, 28 kwi 2017

mirkaka napisał(a)
U mnie w zeszłym roku też widziałam taką galaretę na wszystkich płożących jałowcach, gruszy nie mam ale nie wiem czy sąsiedzi nie mają. Raczej swoich nie będę wycinać

Jak masz duże, ładne to warto powalczyć. Mój był malutki, byle jaki, więc bez żalu się z nim rozstalam
Katkak 06:22, 28 kwi 2017

Dobica po zafugowaniu. Po pracy zrobię lepsze zdjęcia. Dziś ją obsadze .
Katkak 06:23, 28 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

Ale u Ciebie zielono , na moim zdjeciu robionym dzis szczygłowi jest moja azalia , ledwie odrobinę listków wystawiła a inne nawet odrobiny nie pokazały.

Bozenko moj ogrod x razy mniejszy, zaciszny, bo wokół domy, więc może dlatego rosliny szybciej wystartowaly.
07:07, 28 kwi 2017
doczytałam o stratach ...Kasia z górki wycieła wczoraj 2 duze brzozy i jarząbka ....i na buku tez ma lokatora ..ale jego chyba (musze o nim doczytac) da sie pokonać ...trzeba bardzo skrupulatnie ogladac rosliny i robic opryski profilaktyczne ...może wtedy mniej drzew zachoruje.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5161-moj-ogrod-pod-gorke?page=1191

PS poszłam do mojej brzeziny przedwczoraj ...jak mi powiedziała o swoich brzozach i te w moim "lasku" tez z dziurami dobrze ze nie mam brzóz ...bo by były tez do wyciecia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies