Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

anna_t 22:45, 27 kwi 2017

Oo to różowy muszę upolować
Bozenko może jutro uda mi się foty wstawic
Na 47str były rodki u mnie
Gruszka_na_w... 22:47, 27 kwi 2017

Zanim zaczęłam nasadzać pierwsze rośliny, to podczytywałam twój watek. Och, jakże Ci zazdrościłam tej masy różnorodnych ptaszków w ogrodzie. W dodatku tak pięknie przez Ciebie opisanych. Starałam się stworzyć ogród przyjazny ptakom, żeby tez się cieszyć ich podglądaniem i podsłuchiwaniem. I są! Z roku na rok coraz więcej gatunków.
Twoje rady na temat rododendronów są bezcenne. Dzięki nim moje są zdrowe i pięknie przyrastają.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Bogdzia 23:15, 27 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zanim zaczęłam nasadzać pierwsze rośliny, to podczytywałam twój watek. Och, jakże Ci zazdrościłam tej masy różnorodnych ptaszków w ogrodzie. W dodatku tak pięknie przez Ciebie opisanych. Starałam się stworzyć ogród przyjazny ptakom, żeby tez się cieszyć ich podglądaniem i podsłuchiwaniem. I są! Z roku na rok coraz więcej gatunków.
Twoje rady na temat rododendronów są bezcenne. Dzięki nim moje są zdrowe i pięknie przyrastają.

Haniu nastepne miłe słowa w dzisiejszym dniu. Strasznie sie cieszę jesli piszecie ze ogrody sa przjazne ptakom, tak miło jest je ogladac i podziwiac i jak bardzo cieszy kazdy nowo zauwazony gatunek. Z rh tez sie cieszę , jutro wpadne do Ciebie bo dzis m juz sie nie moze doczekac kiedy skończę. Miłych snów.
malgorzata_s... 23:19, 27 kwi 2017

Moje róże pnące też do zera obciachane. Buki też uwielbiam za kolor wiosną i jesienią.Moja wieś zresztą nazwę im zawdzięcza więc to dodatkowy powód
Pozdrawiam gorąco
kerii 00:08, 28 kwi 2017

Witaj Bogdzia zauważyłam, że u Sylwi na Szmaragdowym ranczu pisałaś coś o dzieleniu żurawek i chciałam zapytać czy to już jest ten czas? Mam kilka i bardzo bym je chciała rozmnożyć tylko nie do końca wiem jak to zrobić żeby ich nie uszkodzić mogła byś mi udzielić jakiej inf na ten temat? albo link podesłać była bym bardzo wdzięczna
barbara_kraj... 00:50, 28 kwi 2017

Bogdziu, nie doczytałam który klon straciłaś, ale zakładam, że nie ten nad ławeczką?
Nikita 01:28, 28 kwi 2017

Czyżbym była pierwsza? WSZYSTKIEGO NAJ NAJ kochana Bogdziu!!!

luk 06:46, 28 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

te brązowe liscie to efekt suszy fizjologicznej. W tym roku było duzo ostrego słonca podczas gdy ziemia była zamarznięta, ale tez rh jest niedożywiony i na pewno brak mu wody. Rózne sa szkoły ale ja wszystkim radzę wyrzucic spod nich korę, mnie zawsze chorowały jak były czyms ściólkowane. Nic juz z tymi liscmi nie zrobisz. Ja uważam ze po zebraniu kory powinienes opryskac kilka razy moją mieszanką-kilka stron do tyłu sa zdjecia składników, co pięc dni opryskaj rh a jak kolor lisci sie poprawi tzn to co jest zielone bedzie bardziej zielone to daj nawóz dla rh (jesli nie były sadzone teraz) i koniecznie pilnuj by zawsze miały wilgotna glebe a pod koniec zimy trzeba niestety przykrywac przed ostrym słońcem albo posadzic je tak by były cieniowane jakimis krzakami , by słońce nie miało bezposredniego dostepu do nich.

Dziękuję za pomoc. korę juz częściowo usunąłem i zostosowałem pierwszą dawkę Twojej mieszanki. za 5 dni poprawię. jaki nawóz proponujesz? żebym czasem nie przedobrzył z tym nawożeniem.

Mam nadzieję, że za miesiąc poprawię się i wyślę lepsze zdjęcia. za 3 tygodnie komunia córki i ogród powinien w miarę wyglądać
Bogdzia 08:54, 28 kwi 2017

kerii napisał(a)
Witaj Bogdzia zauważyłam, że u Sylwi na Szmaragdowym ranczu pisałaś coś o dzieleniu żurawek i chciałam zapytać czy to już jest ten czas? Mam kilka i bardzo bym je chciała rozmnożyć tylko nie do końca wiem jak to zrobić żeby ich nie uszkodzić mogła byś mi udzielić jakiej inf na ten temat? albo link podesłać była bym bardzo wdzięczna

Wstawiam Ci link ale poczekaj jeszcze troszke niech się ociepli to będą sie lepiej ukorzeniac.

http://ogrodowesprawy.pl/2013/06/14/rozmnazanie-zurawek-w-praktyce/

Tu ona najpierw bierze czesc żurawki ale lepiej jest całą wykopac i całą podzielic.
Bogdzia 08:56, 28 kwi 2017

Nikita napisał(a)
Czyżbym była pierwsza? WSZYSTKIEGO NAJ NAJ kochana Bogdziu!!!

Magda dziekuję bardzo ale ciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...........