Wczoraj wytargalam z ubiegłorocznego buszu 24 sadzonki truskawek. I posadzilam przy czosnku. Zresztą z garści czosnku urosło tylko 5 szt. Posialam też rzodkiewke i szpinak nowozelandzki którym nic nie wiem.
Dla tych co pamiętają moje zeszłoroczne boje to miejsce zajmowała od strony warzywnika slawetna róża potwór
Kiedyś spisałam sobie następujące połączenia roślin do upraw współrzędnych w warzywniku i je stosuje. Może się komuś przydadzą:
Marchew i cebula
Pomidory i seler
Ogórki i koper
Salata i pory
Intensywne prace za mną. Uporządkowałam truskawki, warzywnik, wypieliłam (co z tego, jak po dwóch dniach znów jest pełno chwaścików i siewek..?!), przycięłam hortensje i róże. Miedzian kupiłam wczoraj, dziś ma padać, więc plauję oprysk na jutro po południu albo na piątek. Czeka na nas jeszcze trawnik.
Dla zainteresowanych - piesa nie jest w ciąży. Uff..
Jeszcze nie napisałam, że w weekend usuwałam winobluszcz ze ściany domu. Pojawił się e-Ma siostrzeniec z zapytaniem, co można już robić w ogrodzie. Przy okazji pomógł mi wykopać korzenie winobluszczu. Nie ma to, jak facet. Pod pnącą różą też wiły się korzenie, by je usunąć, trzeba było różę wykopać i wsadzić na nowo Robota głupiego Teraz muszę pilnować,czy się bluszcz nie pojawi ...
Potrafi odbić z malutkich gałązek pozostawionych w ziemi
Wystartowała stipa zeszłoroczna