Tulipanki ruszyły dzielnie u Ciebie.Ja czekam na rozwit tych, w kwadratach pod grabami.Patrząc jednak na symetrię nasadzeń-stwierdzam, że musiałam być mocno wypita przy sadzeniu.
To typowy przykład nieumiejętnego nawożenia trawnika, zapewne wykonane siewnikiem. Tu gdzie leciał nawóz trawnik jest nawieziony i lepszy w wyglądzie, a tu gdzie nawóz nie doleciał - zagłodzony i brązowy.
Kłania się nauka równomiernego nawożenia. Naucz się tego i zrezygnuj z siewnika, albo teraz nawieź w poprzek, będziesz miał szachownicę czyli kratki. Za trzecim razem na ukos - może się wyrówna. To żart oczywiście. Weź sprawy w swoje ręce i patrz jak nawozisz gdy to robisz.
Jeśli nie była nawozona, to oznacza, że ziemia jest pasami żyzna i pasami jałowa.
Nic nie dosiewać, a raczej nawieźć równo i podlac.
Tak wygląda teraz miejsce po starym żywopłocie Stan opłakany i do wyczyszczenia.
w miejscu starego żywopłotu pojawią się tuje szmaragd (kupiłam już 15 sztuk - mają ok 40-50 cm)
Przed tujami chciałam puścić pas róż ale wydaje mi się, że będzie za wąsko (zdjęcie 2 i 3)
a oto moje wczorajsze zdobycze:
róża pnąca na pień z pierwszego zdjęcia
i dynia, którą posieję na kompostowniku (podobno najlepsze miejsce)
Takie paskuctwo przyniósł ze spaceru mój sierściuch !!! Łaziło to to po mojej podłodze w kuchni ! Brrrrr….obrzydlictwo. Dobrze, że zobaczyłam bo mogłoby mnie pożreć.
Planuję w tym sezonie zrobić miejsce na ognisko podobnie pomyślane do Twojego. Powiedz, proszę, jak sprawdza Ci się Twoje ognisko. Czy wystarczający jest ten okrąg na palenisko? Ile ma średnicy? Czy jest wystarczająco wysoki i ile jest to cm?
A to wokół to donice czy siedzisko?
Zasypałam Cię pytaniami, ale chciałabym skorzystać z Twoich doświadczeń.