Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Edy 09:55, 13 lut 2017

Do góry
eda napisał(a)
chce tak tak Izabelka
Widziałam u Ciebie pierwsze oznaki - szczęściara tyś - ja mam tylko zeszłoroczne

Edzia ,dojżałam szachownice,dobrze widzę na dole po lewej-czy to krokusy?
Ciekawe czy Krasnalki urośnie od Babci Hani
Ranczo Edy 09:55, 13 lut 2017

Do góry
eda napisał(a)
chce tak tak Izabelka
Widziałam u Ciebie pierwsze oznaki - szczęściara tyś - ja mam tylko zeszłoroczne

Edzia ,dojżałam szachownice,dobrze widzę na dole po lewej-czy to krokusy?
Ciekawe czy Krasnalki urośnie od Babci Hani
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:50, 13 lut 2017

Do góry
zawitka napisał(a)

czy to irysy?
kolor boski
Ogródkowe perypetie:) 09:38, 13 lut 2017

Do góry

Ogródkowe perypetie:) 09:37, 13 lut 2017

Do góry
mój ulubienic:

Ogródkowe perypetie:) 09:35, 13 lut 2017

Do góry
Kolejny rok bez nauczenia się jazdy na desce, zostają łyżwy i storczyki
Trochę ich zakwitło, zdjęcia tel. więc marnej jakości.

W moim małym ogródeczku - Dorota 08:46, 13 lut 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Zapraszam i dziękuję Różę New Dawn miałam już dwa razy wywalić, ale ciągle ją zostawiam.

Na ostatnim zdjęciu co to za róża?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:40, 13 lut 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Przeglądam dzisiaj zdjęcia z tamtego sezonu bo zastanawiam się nad małą zmianą ale póki co nie wymyśliłam nic ciekawego. Jak coś wpadnie mi mądrego do głowy to będziemy radzić a póki co zostawię kilka letnich obrazków

Hej Polinko - musiałam zacytować, bo taaaaakie piękne soczyście zielone foteczki na to zasługują
Ogród Mirelli 08:26, 13 lut 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Szafirki zaczynają rozkwitać - będę błękitne

Przepiękne te jaśniutkie szafirki, takich jeszcze nie widziałam
Kwiaty we włosach 08:17, 13 lut 2017

Do góry
Witaj, też miałam Zarnowiec taki jasnożółty, piękny był i też mi wymarzł

...uDany ogród 06:13, 13 lut 2017

Do góry
Dzidka napisał(a)

Mieszkasz bok Katowic, a masz widok na las.
Ja trochę dalej od Katowic, a w przeciwieństwie do Ciebie mam widok na las, ale przemysłowych kominów, wież wyciągowych, że o autostradach nie wspomnę.
Ale podobnie jak i Ty ukochałam brzozy, kaliny i hortensje.
I też chcę ich mieć więcej i więcej

Witam w moim ogrodzie
Ja mam to szczęście, że żadnych przemysłowych obiektów obok mnie nie ma.
Są jednak rejony gdzie zagęszczenie szybów i kominów jest znaczne, ale co robić. Możemy tylko aranżować sobie zieleń na swoim terenie

To takie zestawienie idealne. Człowiek jak załapie bakcyla to później szuka coraz to nowych odmian, a ogród robi się z gumy
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 03:44, 13 lut 2017

Do góry
No mam...

Patyczki są fajne, sprawdzają się u mnie, bo ledwo je widać i nie szpecą ogrodu. Wciskam taki patyczek w ziemię, zakryję listkiem lub łodyżką i już mogę udawać, że pamiętam każdą nazwę najmniejszej nawet roślinki.
Dodatkowy atut tych patyczków to fakt, że w paczce jest ich 32 sztuki a paczka kosztuje 3,99 zł. Do nabycia w Kauflandzie... w piątek widziałam na półce.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 03:08, 13 lut 2017

Do góry
Witam po raz kolejny,

Jest to moje drugie podejście do tematu, liczę tym razem na jakieś podpowiedzi, bo wiosna tuż tuż Od jakiegoś czasu staram się przekształcić nudny ogródek w coś ciekawego. Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w zagodspodarowaniu tego kawałka ziemi. Jest to strona południowo - wschodnia (słońce do około godziny 14).

Na dzień dzisiejszy znajduje się tu a'la klomb różany na środku trawnika + żywotniki wschodnie przy płocie, które słabo sprawują się w roli żywopłotu, pomimo wieku. Ale tak zostały posadzone kilka dobrych lat temu, więc niech będą. Na załączonych zdjęciach przedstawiam moją wizję (choć nie wiem czy dobrą) tego, jak mogłyby wyglądać dwie rabaty od tej strony domu.

Chciałbym usunąć klomb różany i podłączyć go pod większą rabatę, aby stanowiło to całość. Od ściany domu widziałbym coś takiego. Pomiędzy rabatkami powstałby pas zieleni będący ścieżką. Pomiędzy rabatami łącząca je pergola z powojnikami albo różą (sam nie wiem czy potrzebna). Obrzeże z kostki granitowej.

I tu pojawiają się pytania. Pierwsze, to czy układ tych rabat jest dobry? Ta duża od płotu zaczyna się wąskim pasem, którego nie widać, oddzielającym szpaler żywotników, następnie przechodzi przez klomb i poszerza się, tak jak na zdjęciu.

Druga wątpliwość to nasadzenia, nie mam zbytnio pomysłu, choć chciałbym żeby jednak gdzieniegdzie pojawiał się motyw z różami azaliami, różanecznikami czy hortensjami, gdyż tych roślin mam już w ogrodzie sporo i chciałbym przy nich pozostać. Moja propozycja wygląda tak, ale jestem elastyczny na wszelkie uwagi i wskazówki.

Rabata ma około 9m x 6 m, przy szłaby ona po skosie. Tu zaczynając od lewej:
-róże (miejsce po obecnym "klombie"),pomiędzy szałwia omszona biała
-tawuła japońska
-w tyle miłorząb japoński pendula, wokół berberys czerwony niski
-sosny na pniu
-hornensja/horensje bukietowe
-różaneczniki biały i fioletowy
-z przodu obwódka z azalii japońskich naprzemiennie z jakimiś małymi iglaczkami

tutaj ta sama rabata od drugiej strony - ulicy. Dochodzą tylko dwie róże które rosną tu obecnie, ale wcale nie muszą.
No i dalej druga rabata od ściany domu, na którą nie mam zbyt pomysłu - dwie azalie wielkokwiatowe i dwie hortensje...
I wspomniana pergola z powojnikiem.

Bardzo proszę o porady, czy idę w ogóle dobrym tropem. Czy ten "projekt" jest w jakimkolwiek stopniu poprawny Mam dosyć praktycznie samego trawnika.
Z góry dziękuję!
Szmaragdowy Zakątek 02:58, 13 lut 2017

Do góry
Jeszcze muszę pokazać prześliczny ogród Kasi-Luizy w zimowej szacie, który odwiedziłyśmy razem z Margarete jadąc na dzisiejsze...wczorajsze spotkanie ekipy łódzkiej.

Szmaragdowy Zakątek 02:50, 13 lut 2017

Do góry
Ekipa łódzka już wyczuwa w powietrzu wiosnę i oficjalnie ogłosiła sezon 2017 za otwarty. Pierwsze w tym roku spotkanie za nami.
Ponieważ nasze ogrody uśpione są pod kilkunastocentymetrową pierzynką śniegu i lodu a minusowe temperatury nie zachęcały do spacerów na świeżym powietrzu, spotkałyśmy się w pewnym urokliwym i klimatycznym miejscu w centrum Łodzi. Na spotkanie licznie przybyły właścicielki ogrodów z najdalszych zakątków województwa (i nie tylko województwa – dzięki Kasiu, że znowu byłaś z nami). Niestety kilka osób nie dotarło z przyczyn zdrowotnych lub organizacyjno-logistycznych…buuuu…wielki smuteczek!

Moja bajka 01:43, 13 lut 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Taką donice z pojemnika po psiej karmie kombinuję .
Pomysł jak zwykle świetny, właśnie myślałam o sadzeniu róż w duże donice. Brakuje mi 2 jasnych może skuszę się na Twój pomysł i okleję duże wiadra po tynku beżowymi płytkami. Kleisz na silikon?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies