Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe szaleństwo ...

Ogrodowe szaleństwo ...

Nowalijka 21:42, 24 kwi 2017

zoja napisał(a)
Basia ma racje - super kolorki
o omiegu nic nie wiem więc nie pomogę

Zoju a może widzisz w tym miejscu inne kwiatki? tam jest półcień (może małe hosty?)
Nowalijka 21:44, 24 kwi 2017

BasiaLT napisał(a)
Rabata super, fajne kolorki. Pogoda zdradliwa i wredna, łatwo o przeziębienie.

Basiu mam nadzieję, że będzie już tylko cieplej. Jak tak dalej pójdzie to nic nie urośnie. Moje dziecko, wykopało mi dziś cały żywopłot z jednej strony, zuch)). Jutro wkleję zdjęcia i napiszę co tam planuję posadzić.
Radziu2013 22:01, 24 kwi 2017

Żeby nie było że u Ciebie nie byłem bo byłem ( jak mogłoby zabraknąć najwierniejszego fana) tylko że nie miałem nic mądrego do powiedzenia, jak zwykle popodziwiałem rabatki, zawiesiłem oko na nowych sadzonkach a co do omiegów to nie wiem co powiedzieć bo ich nie mam :/
Macham
zoja 22:05, 24 kwi 2017

A z której strony oglądasz tą rabatę?
w sensie częściej - gdzie jej front, a gdzie tył?
hosty to fajny pomysł, ja u siebie w półcieniu posadziłam jeszcze obok nich zawilca japońskiego (kwitnie w drugiej połowie lata i jesienią), jarzmiankę (też kwitnie druga połowa lata do jesieni)

hmmm...
Anula z ogrodu z rzeźbą kiedyś mi polecała brunerę - ma ciekawe liście i wysokość 30-40cm, wiosną kwitnie na niebiesko podobnie do zapominajek
jeszcze jej nie mam, ale chodzi mi po głowie
Monia81 08:15, 25 kwi 2017

Jeżeli jest na tej rabatce półcień to brunnera faktycznie ładnie by tam wyglądała, ma bardzo ozdobne liście, szybko wychodzą po zimie, szybciej niż funkiom, no i ładnie na niebiesko kwitnie, może jeszcze jakąś ładną trawkę tam dorzucić omiega nie znam więc nie wiem jak to rośnie
Nowalijka 11:51, 25 kwi 2017

zoja napisał(a)
A z której strony oglądasz tą rabatę?
w sensie częściej - gdzie jej front, a gdzie tył?
hosty to fajny pomysł, ja u siebie w półcieniu posadziłam jeszcze obok nich zawilca japońskiego (kwitnie w drugiej połowie lata i jesienią), jarzmiankę (też kwitnie druga połowa lata do jesieni)

hmmm...
Anula z ogrodu z rzeźbą kiedyś mi polecała brunerę - ma ciekawe liście i wysokość 30-40cm, wiosną kwitnie na niebiesko podobnie do zapominajek
jeszcze jej nie mam, ale chodzi mi po głowie

Zoju jak wchodzę na działkę to jest to rabata zaraz przy głównej alejce po prawej stronie. Wychodząc z domku mam ją po lewej. Jest to tak naprawdę glowna i najwieksza rabata.
Monika obejrzałam ta brynere. Myślę ze dobry pomysł tym bardziej ze widziałam ją na allegro.
Nowalijka 11:55, 25 kwi 2017

Radziu2013 napisał(a)
Żeby nie było że u Ciebie nie byłem bo byłem ( jak mogłoby zabraknąć najwierniejszego fana) tylko że nie miałem nic mądrego do powiedzenia, jak zwykle popodziwiałem rabatki, zawiesiłem oko na nowych sadzonkach a co do omiegów to nie wiem co powiedzieć bo ich nie mam :/
Macham

Oj Radziu, Radziu ja tez codziennie Cie odwiedzam i tez nic sensownego nie mam do napisania. To przez to przeziebienie
Nowalijka 07:10, 26 kwi 2017

Tak wygląda teraz miejsce po starym żywopłocie Stan opłakany i do wyczyszczenia.

w miejscu starego żywopłotu pojawią się tuje szmaragd (kupiłam już 15 sztuk - mają ok 40-50 cm)
Przed tujami chciałam puścić pas róż ale wydaje mi się, że będzie za wąsko (zdjęcie 2 i 3)
a oto moje wczorajsze zdobycze:
róża pnąca na pień z pierwszego zdjęcia

i dynia, którą posieję na kompostowniku (podobno najlepsze miejsce)
Iwk4 07:46, 26 kwi 2017

Elu, pięknie prace postępują. Na tujki musisz miec 70 cm szerokosci na każdą. Mierzylam dorosle. Plus odstęp od plotu. Od srodka tuji do rozy ok. 1 metra. Będzie tyle miejsca?
zoja 09:28, 26 kwi 2017

ale łyso
było z tym na pewno wiele roboty... pięknie