Najpierw wygrabić, grabkami zruszyć puste placki, posiać na to dobrą ziemię, przegrabić między źdźbła, od razu zrobi się ładniej. Możesz też zastosować kompost przesiany.
Dosiać trawę, lekko przegrabić. Nawóz jeszcze nie teraz, w przyszłym tygodniu ma byc ciepło, więc wtedy i woda na to, żeby nawóz się rozpuścił. Niech rośnie.
No i tu mam problem, bo te bukszpany które widzialam mają etykiety z napisem bukszpan zimozielony i zero odmiany. Da sie jakos te bukszpany rozpoznac czy kupowac w ciemno? No bo jak sa 6paki to chyba z przeznaczeniem na obwodki?
Danusiu a ile ich posadzić na szerokosc jesli mam 31 cm miejsca do zagospodarowania? Starczy 2 rzędy?
Najlepiej żeby każdy sam postawił sobie dom, zrobił dach, elektrykę, nawet hydraulikę i jeszcze ogród na dodatek, i wyprodukował samochód. Wtedy bylibyśmy samowystarczalni i nikogo byśmy nie musieli zatrudniać.
Tak widzę, one się znacznie różnią nawet w układzie igieł. Na tyle, że nawet umiem rozpoznać jak stoją w jednej szkółce. Hicksii jest bardziej "nieporządny" ze tak powiem. Hilli bardziej równy. Nie wiem jak to opisać, ale różnią się. Hilli moim zdaniem mniejszy rośnie.
Sufruticosa jest za mała, karłowa, lepiej posadzić normalny bukszpan.
Pszczółko róże pół metra od bukszpanów i potem tnij po granicy z bukszpanem, będą narastać w górę piętrowo.
Ryzyko zależy od ceny, ile zaoszczędzisz i ile możesz stracić, polecam nie kopane bo one będą o tej porze już rosły, niedopuszczalne jest kopanie gdy mają przyrosty.
Danusiu, przeczytałam cały wątek, żeby się podszkolić. Mam pytania.
Jeżeli planujemy obwódki z bukszpanu (parter barokowy) a w nich różę niską okrywową, to
- szukać takich 30-40 cm bukszpanów w doniczkach? Czy ryzykować kopane z gruntu (termin sadzenia kwiecień) przy założeniu, że będą systematycznie podlewane.
- w jakiej odległości od brzegów sadzić w nim róże typu Sea Foam, żeby nie wisiała na nim?
Już wiem, że trzeba dosunąć mocno, docisnąć i sadzić według szerokości "korony".