Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W Kruklandii 11:45, 08 lut 2017

Do góry
Aaaa.... przy okazji pochwalę się nowymi nabytkami ogrodowymi

Obeliski

Jeden jeszcze czeka w garażu na pomalowanie Będzie tu przy drugiej Tradescant

I zmałpowany od Gosi Malkulowej karmnik

Coś słabo go widać...jakbyco to stoi na samym środku fotki

Dziękuję za uwagę i dobranoc
Ogród w budowie - nieustającej 11:43, 08 lut 2017

Do góry
Gabriela napisał(a)

Aminek siany do ziemi późno zakwitnie.
Sekrety brązowego fenkułu? Chyba nie ma, w zeszłym roku siałam późno, dopiero w drugiej połowie maja, jednocześnie do gruntu i do doniczek, potem żadnej różnicy nie było. Zakwitł, ale nasion nie zdążył zawiązać.
Jednego małego eksperymentalnie przesadziłam do szklarenki pomidorowej na zimę, obsypałam grubo ziemią, trzymał się w grudniu jeszcze, tam jest sucho, więc może...
Posieję teraz po 20 marca do doniczek i zobaczymy.
Chciałoby się mieć taki duuuży fenkuł, jak ten choć zielony.

Urośnie taki, w kompostowej ziemi w warzywniku bez konkurencji obok. Między bylinami był o wiele szczuplejszy, późno zakwitł, może we wrześniu.
W Kruklandii 11:38, 08 lut 2017

Do góry
U mnie taka sytuacja...

Gdzie mi myśleć o wiośnie! Chyba wrócę do spania jeszcze na miesiąc lub dwa

Ogród - moje marzenie 11:25, 08 lut 2017

Do góry
Pierwotna koncepcja zagospodarowania łezki była taka

ale spodobał mi się pomysł Danusi i poszłam w tym kierunku, niestety sama nie dam rady i potrzebuje pomocy żeby stworzyć jak najlepszy projekt, a z Waszą pomocą na pewno się uda
Jakie większe drzewo proponujecie na ta łezkę? Ja myślałam o katalpie bo mi się podobają, ale nie wiem czy nie lepsze byłoby takie z korona bardziej pionowa wydłużoną.
Ogród - moje marzenie 11:17, 08 lut 2017

Do góry
Witam po krótkiej przerwie. Troche popracowałam nad planami ogrodowymi i zrobiłam
plan działki z aktualnymi nasadzeniami są na nim rzeczywiste kształty elementów zagospodarowania terenu i lokalizacja nasadzeń jest tez taka jak w terenie z tym ze kółka nie oddają wielkości roślin.
Działka ma 15 arów wymiary 50mx35m jest dość nasłoneczniona zwłaszcza od frontu glebę mam gliniastą, ciężką, jak jest susza to robi się taka skorupa ze ciężko łopatę wbić. Nasadzenia na działce są niestety nieprzemyślane dlatego na pewno będzie dużo przesadzania. Drzewa owocowe które rosną wzdłuż siatki chciałabym
oszczędzić i nie przesadzać, nie chciałabym przesadzać również magnolii bo słyszałam ze tego nie lubią, a moja dość ładnie sobie radzi i co roku ma mnóstwo kwiatów wiec szkoda byłoby to zmarnować.
W pierwszej kolejności tak jak pisałam wcześniej robię porządek z łezką na froncie. Danusia zaproponowała fajny plan, który mi się podoba- na pewno chce tam drzewo z boku tak jak narysowała Danusia i rabaty w takich zakolach tylko jak to rysuję na rzeczywistym kształcie rabaty(zdjęcie które wkleiłam wcześniej nie pokazało wiernie kształtu rabaty) to nie jestem przekonana czy tak będzie bobrze, wiec proszę o rade. Wrzucam kilka moich koncepcji.

łezka1

łezka2

łezka3
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 11:10, 08 lut 2017

Do góry
vita napisał(a)
Mam takie miejsca w ogrodzie, które urządziłam lata temu bez specjalnego pomysłu. Omijam je obiektywem aparatu, bo nie podobają mi się. Jak to zażartowała Pszczółka? 70 do 30 procent zimozielonych do liściastych? Tak mniej więcej jest tym miejscu u mnie. Jak wróciłam na Ogrodowisko zaczęłam szukać inspiracji. Ten wątek jest tym, czego szukałam! Siedzę w nim i robię notatki i porównuję ze swoimi zasobami. Doprawdy, fantastyczne źródło pomysłów

Jak założyć angielską rabatę

Myślę, że w dwa lata (może trzy) uda mi się skopiować coś z angielskich klimatów. Jasne, nie wszystkie wymogi moja rabatka spełnia. Pierwszy wymóg jednak, wzdłuż ścieżki, tak!
Głównymi wyznacznikami rabaty będą obeliski pod powojniki, cyprysik na osi i rondo. Oraz jeszcze dwie inne perspektywy. Tak ten ogród zaplanowałam, z dużą ilością perspektyw.

Widzę, że na poważnie zabierasz się za byliny, umiesz tworzyć piękne rzeczy, to miejsce już jest takie. Ja próbowałam wpasować taką ścieżkę w swój ogród ale przy wybranych wcześniej rozwiązaniach nic dotąd nie wymyśliłam.
Caradonnę już mam, jeszcze mała, stała na baczność, Amethyst jest również zjawiskowa.
Obeliski efektowne, żal zasłaniać równie uroczymi powojnikami, ale pierwsze co mi się nasunęło to ich przeniesienie gdzie indziej, może wkoło ronda. Zaburzą piętrowość nasadzeń na osi. Mam nadzieję, że mnie nie pogonisz z tym pomysłem.
Cztery łapki - zwierzęta domowe 10:59, 08 lut 2017

Do góry
Mirellko, to Berneński Pies Pasterski, raczej nie grozi im schronisko

Ale Puszka uratowaliśmy od niechybnie śmierci. Jest przekochany

Moja działka na Dębowym Lesie 10:16, 08 lut 2017

Do góry
W wizytówce masz taką różę, czy to jest louis odier? Mam wrażenie, że też mam taką, ale ja pozwoliłam jej rosnąć wysoko i krzew nie bardzo mi się podoba. Mam wrażenie, że Ty przycinasz ją nisko i dlatego ma taki ładny pokrój, chociaż to może jest inna odmiana róży.

...uDany ogród 10:06, 08 lut 2017

Do góry
AgataP napisał(a)

Piękne kolory niczym nadchodząca wiosenna burza...

Dokładnie tak było, nadciągała burza, uwielbiam takie kontrasty.
Niebo potrafi zauroczyć, ale i czasami wystraszyć.

...uDany ogród 09:53, 08 lut 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Podobny lasek brzozowy był niedaleko naszej działki. A teraz w tym miejscu stoją bloki.

Niestety coraz mniej mamy lasów, ludzie wycinają drzewa na potęgę. To przykre, bez nich nas nie będzie...
U nas w okolicy jeszcze kilka się zachowało, ale co rusz jakiś deweloper kupuje okoliczne ziemie i przerabia w wybetonowane place.

...uDany ogród 09:52, 08 lut 2017

Do góry
dana1s napisał(a)

Basiu przecież w swoim ogrodzie możesz sadzić wszystko co Ci się podoba.
Bardzo dobrze brzmi Twoje założenie
"zieleń, która daje tło dla pastelowych kwiatków "
Takie otoczenie Twojego ślicznego, białego domku będzie idealne. Jak w bajce
Ja teraz czekam na soczyste zielenie, już bardzo mi się chce wiosny i właśnie takich kropelek ciepłego deszczu

Piękne kolory niczym nadchodząca wiosenna burza...
...uDany ogród 09:51, 08 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wchodzę sobie rano oczy nacieszyć Dmuchawiec - najlepszy.

Witam serdecznie
Cieszę się bardzo, że znalazłaś u mnie coś na pocieszenie w ten mroczny i posępny poranek
Zapraszam!

Cztery łapki - zwierzęta domowe 09:50, 08 lut 2017

Do góry
Nasza Ayra wczoraj doczekała się też swoich Dzieci
Mamy mnóstwo radości z nimi:

Dla przypomnienia Ayra

I jej potomstwo, które ma kilkanaście godzin

Malutki pod lasem 09:27, 08 lut 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Sypało cały dzień, jak tak dalej pójdzie, to się nie stopi do maja Rośliny niektóre w całości zasypane. Odkopałam właz do butli, bo nawet nie wiem ile mam gazu, widzicie jak zasypane rozchodniki, obok na prawo lawendy prawie nie widać, a dalej w prawo od lawendy powinna być stipa

No z tym majem to przesadziłaś ... jest źle ale chyba nie aż tak?!!!
Gunnera - parzeplin 09:13, 08 lut 2017

Do góry
starymysiek napisał(a)
Mam też drugą gunnerę, mniejszą, zimującą w zimnej, ciemnej spiżarni. Podlewana raz w miesiącu a mimo to wypuściła listki. Zobaczymy co będzie za trzy miesiące

W przyszłym sezonie już jej taki pojemnik nie wystarczy
Ogród wśród dębów. 08:59, 08 lut 2017

Do góry
Hej,

Podałabyś wymiary tych rabat, bo zdaje się że tam nie ma dużo miejsca.
W kwestii komponowania topiarów dużo było o tym mowy w zeszłym roku w wątku Anbu. Bardzo ładnie skomponowane stożki i kulki ma Przemek z "Ogrodu małego, ale pojemnego".
Ogólna zasada jest taka, żeby czubki topiarów tworzyły trójkąt i żeby były różnej wielkości.

Mniej więcej coś takiego:

Pomiędzy największymi stożkami miskant (jeśli jest tam dużo słońca) a całą resztę wypełnić hakone lub turzycą Ice Dance (zimozielona). W hakone możne dosadzić czosnki.

Czy te krawężniki od rabaty przy wjeździe położyliście luzem, czy na suchy beton? Bo chciałabym zaproponować przeróbkę

I ostatnia sprawa: jak Wam się sprawuje żwirek na podjeździe? Nie ma błota? Nie nosi się do domu? Chciałam zastosować go przy swoim domku letniskowym zamiast tych paskudnych kratek betonowych i próbują mi go wyperswadować
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:47, 08 lut 2017

Do góry
Sarenka w warzywniku

i bażanty

i papryka już wylazła

Gunnera - parzeplin 07:13, 08 lut 2017

Do góry
Mam też drugą gunnerę, mniejszą, zimującą w zimnej, ciemnej spiżarni. Podlewana raz w miesiącu a mimo to wypuściła listki. Zobaczymy co będzie za trzy miesiące

Kwitnące skarpy 07:12, 08 lut 2017

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Bez składu i ładu ale jest

Legenda:
d- dąb
w - wierzba
k - klony
b - bez czarny
brązowe koła rośliny iglaste
czarne kreski ścieżki
Rabata górna będzie oddzielona od dolnej podkładami kolejowymi mają tworzyć razem dwa stopnie.
Między wierzbą a tym trójkątem myślałem aby posadzić 3 cedry lub derenia pagodowego to jest jeszcze do przedyskutowania

Jakbym miała coś podpowiedzieć, to musiałbyś pokazać jak to się ma do domu. Tzn. jak ta rabata jest osadzona w ogrodzie jako całość.
...uDany ogród 05:55, 08 lut 2017

Do góry
Maly_Bialy_Domek napisał(a)

AMEN
czyli zostanę przy tawułach na pewno, najbardziej wiosną i latem lubię soczystą zieleń, która daje tło dla pastelowych kwiatków Jednak posłucham chyba Twojej rady i wezmę oba rodzaje tawuł.
Jesienią kocham wszystkie ciepłe barwy
Ślicznie uchwycone kropelki w dzwonku

Basiu przecież w swoim ogrodzie możesz sadzić wszystko co Ci się podoba.
Bardzo dobrze brzmi Twoje założenie
"zieleń, która daje tło dla pastelowych kwiatków "
Takie otoczenie Twojego ślicznego, białego domku będzie idealne. Jak w bajce
Ja teraz czekam na soczyste zielenie, już bardzo mi się chce wiosny i właśnie takich kropelek ciepłego deszczu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies