Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:21, 07 lut 2017
Do góry
Danusiu rozumiem, placyk z huśtawką, który mi pomagałaś jest na przeciwko, poza tym na razie nic innego nie zaplanowane z tej strony

Zmieniłam tylko lekko kształt tlinii
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:17, 07 lut 2017

Do góry
MonikA napisał(a)

Tu z góry plan

Mi jest trudno tak z kontekstu, gdy się nie projektuje całego ogrodu, od ręki wymyslić coś co ma ręce i nogi. Bo ogród to spójna całość, kolory które jakoś powinny ze sobą grać, a to już trochę wykracza ponad moje siły. Mam minutę i w minutę wymyśl co posadzić. A co jest gdzie indziej?

Projekt robię 2 tygodnie- miesiąc a tu mam 3 minuty. I tak jestem dobra i szybka, ale wybacz, nie wiem. Wiem co masz po lewej bo doradzałam, ale nie mam aż tyle czasu żeby cały ogród przeanalizować, a odwalić po prostu nie chcę
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:16, 07 lut 2017

Do góry
Milka napisał(a)

Gosiu witaj
Kupiłam nasiona, w marcu od razu siałam do gruntu, wzeszły ładne i wielkie sadzonki, późnym latem eksmitowałam w docelowe miejsca, bo wyrosły giganty i musiałam je dzielić. Zakwitły w drugim roku
w kwietniu juz sa takie kolby i śliczne liście.

hej Irenko, czy to znaczy, ze jak wysieję łubin na ogrodzie w marcu to w tym roku nie zakwitnie ??
prawdopodobnie wysieje łubin na całej działce jako poplon.

Słyszę, ze za zimą nie przepasdasz. A nie masz urlopu, żeby tę zimę jakoś przetrwać ???
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:11, 07 lut 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
Zaglądam ! Jak tam u was w "ciepłym kraju" z zimą
U nas nie daje za wygraną, dosypuje śniegu codziennie, mrozi umiarkowanie ale zapowiedzi są gorsze na ten tydzień. Moja wnusia we Wrocławiu nieustannie mnie pyta o snieg taki do jeżdżenia na sankach bo u nich jakies marne resztki a u nas dzieci szalały i szaleją codziennie na sankach - górka jest obok mnie na osiedlu. Nijakich przejawów wiosny nie widać, wszystko pod śniegiem od Trzech Króli

Małgoś, też zimno u nas, mróz trzyma, w nocy ma byc jeszcze zimniej. Śniegu ciut nasypało, a wcześniej spłynął za dzień.
Niestety, na sanki u nas nie ma szans, ale może wcześniej szalały wnusie? bo śnieg był.
Współczuję tego sniegu, jedyny plus, że rosliny ochronione, a jak sie stopi- podlane

szukałam wiosny w niedzielę u siebie i
hortensje pod murem, tam ciepło, puściły listki i widac paki

mahonie w pogotowiu

jakieś byliny już wschodzą, złocień i drugie nie wiem co??
Ogród w cieniu brzozy 12:10, 07 lut 2017

Do góry
Filomena napisał(a)
Na Lubelszczyźnie jest ich jak na lekarstwo - niestety przemarzają. Miałam 3, został jeden przy samym wejściu z tarasu w dobrze osłoniętym miejscu, reszta nie przetrwała bezśnieżnej zimy.
Bardzo szkoda, bo są urocze jesienią i są także świetną stołówką dla ptaków.
Widziałam ogniki w Miszkolcu - rozmiary powalające !

Jak o ognikach mowa to mam przed oczami zdjęcie z poziomymi sznurami pomarańczowych owoców ognika na tle muru. Chciałam coś takiego ale brak mi tła. Mam czerwonego i miałam długo pomarańczowego, ten ostatni więcej wymarzał, przesadzony do innego ogrodu.
Co do przetaczników, wysiewałam swoje nasiona, dam znać co mi się uda zebrać, raczej go wycinam jak przekwita przez mączniak.
Anulajda w raju 12:07, 07 lut 2017

Do góry
po przeciwnej stronie koło tarasu kuchennego za miskantami rośnie Pomponella 3 szt

i Gartentraume
Ogród z pergolą 12:06, 07 lut 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
jestem, jestem
narciochy oczywiście cu-do-wne!!! kocham

ogrodowo oczywiscie jak u wszystkich nie dzieje się nic 20cm śniegu, mróz i ziąb - zima pełną gębą. jedyne co widac aktualnie w moim ogrodzie to tuje, świerki, pędy hortensji i stipy
prognozy wskazują ze wiosna od marca, pewnie pod koniec lutego śniegu juz nie będzie ale ja chciałabym choć w marcu móc już wysiać gorczycę.
pozdrawiam

Aniu czy to Włochy????
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:06, 07 lut 2017
Do góry
Danusiu, jak poczujesz się lepiej może doradzisz, co tu posadzić przy ścianie dalej za tarasem. Ściana południowa domu, między oknami chce postawić ławeczkę w żwirku.
Wszystko co jest, jest tymczasowo, przy tarasie będą kulki trzmielin (nie na pniu)

Tu z góry plan

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:06, 07 lut 2017

Do góry
Milka napisał(a)

Wszyscy juz czekam, rok temu juz krokusy kwitły, oby w marcu choć były
ja czekam na żagwinowe poduchybuziaki

Jaka poduch
piękna
Anulajda w raju 12:06, 07 lut 2017

Do góry
anulajda napisał(a)
Trawy szaleją

A te trawy to pewnie Miskant Variegatus, zastanawiam się, czy nie lepszy byłby Morning Light, ma bardziej wzniesiony pokrój, może nie pokładałby się tak na róże?
Z Twojego doświadczenia, który lepszy do róż?
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 12:04, 07 lut 2017

Do góry
Mlduje, ze okna pomyte. Z tej okazji powiesilam mamine motyle

Tu narazie jest ściernisko... 12:04, 07 lut 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Przesyłam Wam trochę porannego słoneczka

a co ty tak fruwasz po niebie od samego rana?
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:01, 07 lut 2017

Do góry
Nikita napisał(a)
Irenko, zaglądam i swój ślad zostawiam. Widzę, że u ciebie już tematy wiosenne.
Pozdrawiam, buziaki przesyłam i dołączam do grupy oczekującej na wiosnę.

Wszyscy juz czekam, rok temu juz krokusy kwitły, oby w marcu choć były
ja czekam na żagwinowe poduchybuziaki
Tu narazie jest ściernisko... 11:59, 07 lut 2017

Do góry
Przesyłam Wam trochę porannego słoneczka
Ogród z pergolą 11:56, 07 lut 2017

Do góry
Aniu, zapomniałam o zdjęciach

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:54, 07 lut 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Witaj Milko napisz coś o swoich łubinach, jak ich się dochowałaś?Pozdrawiam Gosia.

Gosiu witaj
Kupiłam nasiona, w marcu od razu siałam do gruntu, wzeszły ładne i wielkie sadzonki, późnym latem eksmitowałam w docelowe miejsca, bo wyrosły giganty i musiałam je dzielić. Zakwitły w drugim roku
w kwietniu juz sa takie kolby i śliczne liście.
Anulajda w raju 11:53, 07 lut 2017

Do góry
po Abrahamie D. w rzędzie rośnie Pastella 5 szt
Ogród w cieniu brzozy 11:48, 07 lut 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
To jest sztuka komponowania bylin i róż. Nie mówię z pozycji eksperta a moich upodobań. Chłonę kolory i rośliny u Ciebie w ogrodzie.

Chciałam o bodziszki dopytać, szczegółowo o ich wysianie. Myślisz, że uzyskam każdego bodziszka z siewu? Nawet nie wiem, jak się moje nazywają? Ale - jeśli jeszcze teraz pozyskam nasiona, to powinnam od razu wysiać i wystawić doniczkę na zewnątrz na przemrożenie?
Planowałam drastyczne dzielenie, żeby uzyskać jak najwięcej a i tak nie starczy mi na obsadzenie prawie 30 metrów.

Spory kawałek, chyba tylko korzeniasty by podołał.
Bodziszki, to jedna z pierwszych roślin, które namiętnie kupowałam od samego początku, wiele zanikło, przestałam je kupować. Od trzech lat jako pierwszy zaczął się wysiewać g. endressii.

W tamtym roku wysiał się nodosum, ten biały na dole fotki.

I znalazłam jeszcze siewkę po Buxton Blue.

Zainteresował mnie temat i postanowiłam zebrać na próbę nasiona.
Mam wysiany sanguineum album, o dużych kwiatach, polecam, wyczytałam, żeby siać w 5st.C, wschody kilka miesięcy, dlatego chcę go wysadzić na zewnątrz.

Drugi to g. pratense, wysiew w temp. ok.20st.C, jeszcze chwila i go wysieję.

Mam niedobrą wiadomość co do nasion, ja zbierałam gdzieś sierpień, wrzesień, okazało się, że już niewiele nasion zostało w nasiennikach.
Pewnie wiesz, że można je też otrzymać z sadzonek korzeniowych, pokazywała to Carol Klein. Nie robiłam ich ale odbił mi tak sanguineum po przesadzeniu.
Co do nasion, to wiele bodziszków ma kwiaty sterylne choćby np. Rozanne.
Anulajda w raju 11:45, 07 lut 2017

Do góry
następnie jest rabata z Falstaff i Munstead Wood a na końcu wychyla się różowy Abraham Darby

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies