Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:59, 07 lut 2017

Do góry
an_tre napisał(a)
Hej Miła u ciebie to zawsze zaległości mam ale warto się zanurzyć na dłużej i pobuszować
pozdrawiam w bezśnieżną pochmurną i mglistą sobotę

Aniu, czasami jestem bardzo aktywna, a czasami robię dłuższe przerwy
U mnie nadal zima, mróz w dzień -2, znowu posypało śniegiem i plany tez mi się sypia, bo mam tyle planów ogrodowych i remontowych, ciągle ekipy przesuwam, oby się nie wnerwilipozdrawiam
Kwiaty we włosach 10:59, 07 lut 2017
Do góry
Tak wyglądał u mnie perukowiec 'Young Lady' w zeszłym roku.Widać go z daleka,te jego puszki świecą jak żarówki

Osiedlowy ogródek 10:56, 07 lut 2017

Do góry
Aniu, gdybyś miała wybrać róże na taki kącik z ławeczką po środku a obok pachnące róże z tyłu wyższe przed nimi niższe, jasny i ciemny róż dla kontrastu, jako tło żywopłot z ligustra, to jakie odmiany byś doradziła?

To niebieskie to ławka, kropki to róże, nie wiem jak lepiej jasne z tyłu, ciemne z przodu, czy odwrotnie?
Na początku myślałam o hortensjach obok ławki a przed nimi niskie róże, ale nie wiem czy to pasuje?
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:54, 07 lut 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

Ogród Irenki to odzwierciedlenie usposobienia właścicielki , jest tak energetyczny, dynamiczny i barwny jak Ona . Cudownie przebywać w takim ogrodzie nawet wirtualnie, tu się świetnie odpoczywa i zapomina o wszystkich problemach. Ja to nazywam - "mózg na urlopie" . Tu można znaleźć masę inspiracji. To zaczarowany ogród i czarujący, czaruje zakątkami i zaskakuje co chwilę, kusi by dalej się w niego zagłębiać i poznawać następny kącik. Zestawiania roślin są niesamowite i jak się okazuje świetnie się uzupełniają i sprawdzają, feria barw jest oszałamiająca i nieustannie zachwyca.

Irenko w wolnej chwili przypomnij historię swoich łuków, proszę. Mnie one zachwyciły. Czy one już tam były?

Ewo, bardzo dziękuję
Cieszę się bardzo, że moje zmagania, ciągłe poszukiwanie piękna, daje wytchnienie dla innych.
Łuki były już po poprzednich właścicielach, zapewne wiekowe sa bardzo, oceniam je na 40 lat obecnie. Mąż je odnowił, były bielutkie i świeżutkie, potem posadziliśmy winogrona i łuki się postarzały. Mąż już nie ma tyle werwy i siły nie te, nie chciało mu się ich odświeżać, więc usunęłam winogrona, zostawiłam 1, a posadziłam masę powojników, różnych, o zmiennych porach kwitnienia. Dołem dołożyłam kilka róż, które mają te łuki zarosnąć, część na mur puszczę. Tam tez u stóp tych łuków ma byc wodospad, mąz obiecał w tym roku, mam nadzieję, że dotrzyma słowa, bo to prezent dla mnie
kiedyś pod łukami w donicach były róże, te

jak znajdę fotki, to pokaże całą historię łuków
Ogród w cieniu brzozy 10:40, 07 lut 2017

Do góry
Agania napisał(a)
Agatko witam Cię po zimowym przebudzeniu, wiem wkrótce wysiewanie zaczynasz
Piękne wspomnienia wiosenno-letnie pokazujesz...uwielbiam kolorystykę u Ciebie i umiejętność dobierania róż i bylin do wspólnego towarzystwa, ta szałwia jest cudowna w kolorze, przypomina kwiatostan żeleźniaka

Serdecznie

Aganiu, witaj, wspomnienia potrzebne, cieszą i pomagają wypatrzeć braki.
W porównaniu nie zgadza się termin kwitnienia, szałwia cieszy kolorem prawie cały sezon. Koniecznie się za nią rozglądnij bo z siewu chyba nici.

Anulajda w raju 10:39, 07 lut 2017

Do góry
w następnym rogu działki rośnie Lavender Ice

wcześniej pod/pomiędzy jeszcze małymi miskantami Variegatus jest Home&Garden 3 szt

Idąc dalej pomiędzy każdymi trawami rosną Burgundy Ice ale z daleka nie są tak widoczne bo trawy tu rządzą bardziej
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:39, 07 lut 2017

Do góry
Aniaaa napisał(a)
A na której stronie Milko we wątku masz pokazaną całą magnolię gwiaździstą? Tak mniej więcej to będę szukać Inne też chętnie zobaczę

Część magnolii mam nowych, młodych, bo zima 2011/2012 wytrzebiła mi piękne, ogromne okazy, uratowałam tylko Susan no i nic nie było gwieździstej.
Aktualnie mam;
Susan- 1
Gwiaździsta-3
Magnolie parasolowate- 3
Piruette-1
Black Tulip-1
Genie-1
Yellow River-2
Satisfaction-1
Lolanthe-1
Vulcan-1
Daybrek-1
Sunrise-1
Lobnerei Wild Cat-2
Marie Rose-1
Soulengana-1
tu najstarsze 2 gwiaździste, mają późno słońce, taki osłonięty i cienisty kąt, później kwitną niż u innych, ale dłużej.

tu z daleka
niestety juz ją tnę dołem, bo zabiera miejsce klonowi japońskiemu

a tu chyba lepiej je widać, jak sa przebarwione
w sezonie sfocę w całości
Anulajda w raju 10:24, 07 lut 2017

Do góry
dalej rośnie Novalis pod miskantem ML,który ma za zadanie trochę chronić przed deszczem
(na trawniku leżą przyciete pędy Larissy )

przed Novalis pod Perukowcem rośnie Mon Petit Chou
Pszczelarnia 10:23, 07 lut 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Tak. Żywopłoty bukowe to cudowna sprawa. A ja mam takiego szlachetnego graba w żywopłocie. Układ regularny, aż go szkoda na żywopłot, wyróżnia się spośród innych poplątanych.

Bardzo podobają mi sie graby zimą z tymi brązowymi liśćmi
Ogród w cieniu brzozy 10:19, 07 lut 2017

Do góry
Byłam na krótkim wyjeździe, przywiozłam coś ale o tym jak zrobię fotkę.

Ulka, to był czerwiec, poniżej dam lipiec.
Przetacznik niebieski raczej znajdę, widziałam kłosy, ale te różowe np. pościnałam. Jak zniknie śnieg to wszystko sprawdzę.

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:18, 07 lut 2017

Do góry
violka171 napisał(a)
zgadzam się z tym
u Irenki jak w raju

Violu, aleś Ty miła, dziękuję
Mam cały zarys, co chcę miec u siebie, jeszcze sporo prac mnie czeka, szkoda że nadal zimno, bo opóźnia mi wszystko, a już tak mam dobrze rozplanowane

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:15, 07 lut 2017

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Milko toż to u Ciebie Raj Kwiecia.Niesamowicie,lubię takie ogrody

Zauważyłam dorodną glicynią.Ja swoją odsprzedałam znajomej.Ona ma mocny trejaż metalowy który utrzyma to pnącze.Ja wtedy kupiłam ją bez przemyślenia,ot typowy błąd ogrodnika.U Ciebie robi wrażenie ta glicynia,cała obsypana kwieciem.
Czytałam,że wymaga precyzyjnego przycinania.
Czy faktycznie jest taka marudna bo może za szybko z niej zrezygnowałam.Metalowy trejaż zawsze można wyspawać

Tamaryszek..ach dzieciństwo,kiedy to było...wszędzie pełno go rosło,teraz to zapomniany krzew.I miło mi się zrobiło jak zobaczyłam u Ciebie i to w takiej ilości.

Łubiny uwielbiam,nie wiem co robiłam nie tak bo mi zanikły.Mówią o nich babcine kwiaty i mi też kojarzą się z babci ogródkiem a miała Ona kwiecia.Twoje prześliczne i jakże grube kwiatostany.Jak o nie dbasz?

Widzę sporo biżuterii ogrodowej,moje klimaty.
Śliczne leśne zakątki,urzekły mnie czerwone okiennice a potem zobaczyłam jeszcze niebieskie i przepadłam
Kąciki z ławkami jakże urocze.Potrafisz je zaaranżować.Tworzą taką spójność,że człowiek od razu ma ochotę przysiąść i zatopić się w myślach...

Przy łanie rozplenic oniemiałam.Jaka to odmiana? Moudry?

Jednym słowem Milko masz bardzo klimatyczny ogród.Pięknie masz go podzielonego na strefy,każda zachwyca.

Doczytałam,że ogród ma 25 arów,to 3,5 raza większy jak mój.Pracy w nim mnóstwo ale efekty powalające.

Gratuluję Milko prześlicznego ogrodu

Aniu dziękuję za tyle miłych słów nadal jeszcze u mnie sporo do zrobienia, powoli się zrobi, choć jeśli chodzi o ogród, to jednak jest to dzieło nieskończone, tak myślę...najbardziej wnerwia mnie sąsiedztwo, to co robią moi sąsiedzi, nie służy urodzie i widokom, ale to walka z wiatrakami, niestety.
Glicynia ma naście lat, potężne konary, dokładnie wieku nie określę, bo era przed forum, to zupełnie inne ogrodnictwo. U nas jest wkopany podkład kolejowy w metalowej osłonie, po nim sie wspina, cięcie 2 razy w roku, luty i sierpień. Raz nie zrobiliśmy cięcia i oplotła sosny i świerki, zdusiła je okropnie, dosłownie werżnęła się w pnie, do dziś są ślady. Obecnie do słupa jest dodatkowo doczepiona lina a jej drugi koniec do sosen w innym miejscu, chcemy aby po niej szła i nad głowami zwisały girlandy kwiatów. Już się coś udało, choć ta wredota jest prawoskrętna i trzeba pilnować, bo znowu jest na drzewach. Jak będzie u ciebie na trejażu, to nie masz się co obawiać, cięcie i problem z głowy.
Tamaryszki różowe mam 2, sadzone w 98r, teraz to potężne drzewa o mocnych konarach. Rosną tak szybko, że też co rok je tniemy, inaczej cały ogród, to tylko tamaryszki byłyby. Mam 3 nowy, rok u mnie- biały, dostałam w prezencie od Edy z forum, czekam aż mi bujnie, wyjątkowe urody i rzadki okaz.
tu konary tamaryszków, uwielbiam je za wszystko

Łubin nie wymaga żadnej pracy, to wytrzymała roślina, lepiej je wysiać i wtedy gwarancja dobrych okazów, adaptują się w nowym środowisku.
Tak, to Moudry, rosną szybko, sieja się też okrutnie. Druga potężna rozplenica to Black Beuty, śliczna, ale też zawala ogród siewkami.
Dziękuję raz jeszcze, ale mimo iź jest już nieźle, sporo jeszcze pracy, a w moim ogrodzie jej nie brak, ale lubię ją bardzo
pozdrawiam z
Wizytówka - Ogród pod Bialo-Niebieską Chmurką 10:12, 07 lut 2017

Do góry
Lato w ogrodzie.

Roza posadzona przez moja kochana tesciowa, kolo niej sa krzeselka, na ktorych letnimi wieczorami czasami sobie posiedzialysmy. Nosi moje imie

Ten kwiatek dostalam od sasiadki, posadzilam go dwa lata temu, w zeszym roku troche podrosl a w tym zakwitl na celgo piekny jest poprostu.

Anulajda w raju 10:12, 07 lut 2017

Do góry
Okrywowa Larissa rośnie w rogu działki małe krzaczki są dosadzone do starszych,łącznie 9 sztuk rośnie na tej rabacie

Dereń biały - Cornus alba 09:53, 07 lut 2017

Do góry
Pamiętacie moje derenie wiosną 2016? (przed przycięciem jeszcze, a sięgały do 1/3 wysokości siatki)

Tak wyglądały jesienią 2016 Są prawie na wysokość siatki.

Ogród Mirelli 09:34, 07 lut 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Amelia zdjęcia dla Ciebie. Trochę widać bluszcz. Innych ujęć bluszczowych nie mam. Bluszcz rośnie na całej długości płotu. Z moich 120 sadzonek 70 się przyjęło. Kilka dokupiłam
Z bluszczem jest trochę zabawy tzn. z przetykaniem na płocie
W poprzednim domu miałam pięknie porośnięty płot bluszczem. Taki efekt chcę również mieć w obecnym ogrodzie

Mirelko co będziesz robić z tymi jałowcami? Miałam kilka takich ale rosły zdecydowanie zbyt duże został mi jeszcze jeden i tez już jest sporych rozmiarów.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:18, 07 lut 2017

Do góry
horcia napisał(a)

Linia przerywana to (jeszcze nie chcemy się oddzielać) granica działki

co to są dwie czarne kropy nad napisem skarpa? I niebieskie?

Drzew masz za mało.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:14, 07 lut 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Danusiu, pamiętasz o mnie? (post strona 611)

To ja cierpliwie poczekam

Różaneczniki najlepiej R. yakushimanum, zwarte, ciemnoróżowe

Białe - miskanty 'Variegatus' jeśli cień nie jest za duży.

Kwiaty we włosach 09:08, 07 lut 2017
Do góry
gosika67 napisał(a)
Siostra ja też mam rojniki nie tak okazałe jak Twoje, coś tam jest, pewnie niektóre od Ciebie, poznajesz ?

perukowiec od Ciebie w całej okazałości

a tu drugi perukowiec młody z ubr. r. bo jestem fanką tych krzewów

A Ty co? Nie w pracy dzisiaj? Czy na później masz?

Dobrze,że pada u nas śnieżek bo jak mają powrócić mrozy to niech posypie by nic nie zmarzło.Tutaj dziś mroźnie ale bezśniegowo.

Rojniki poznaję,poznaję.Dostaniesz ich więcej Dorocie dałam jeden spory sagan jesienią.Dla Ciebie też mam ale michę W sam raz na rojniki.

Perukowca podziwiam za każdym razem jak jesteśmy u Was bo nigdzie nie widzę takiego okazu,zawsze obmacam te puchate poduszeczki
Tego zielonkawego Young Lady kupiłam dwa lata temu.Nie zauważyłaś u mnie,wciśnięty był między krzewy.
Będziemy porównywać jak rosną Ale jeśli Twój bujnie się jak ten bordowy to u mnie szanse zerowe

I jak z laurowiśnią? Decydujesz się na nią? Czy myślisz? Gdzie chcesz ją dać?
Wrócę z Dorotą to wpadniemy do Ciebie i poplanujemy
...uDany ogród 09:05, 07 lut 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
Jedyny minus kolazy, ze zdjecia malutkie w nich sa i nie widac szczegulow

jak sie je robi?

Niby tak, ale to tylko wizytówka, w większym formacie zainteresowany znajdzie w wątku
Ja robię w Photoscape, ale muszę zobaczyć czy gdzieś nie można zrobić większych to może podmienię
Pozdrawiam i miłego dnia życzę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies