Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bacowej 09:03, 17 mar 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Też mam wiosnę , tylko dlaczego one tak strasznie się rozsiewają ?

Ja bym tam chciała żeby mi się tak rozsiewały

Pozdrawiam
Ogród bacowej 08:47, 17 mar 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Teresa witaj. Właśnie teraz jest dobry czas na cięcie perovskiej.Tniemy patyczki dł. ok.15 cm.,najlepsze są o grubości ołówka ( cieńsze pędy się nie nadają).Sadzimy głęboko do ziemi.Ponad powierzchnię wystaje tylko 1-1,5 cm. patyczka , o tak jak na zdjęciu.Fota z 15 .05 , już widać młode listki.

Wiadomo, że miejsce na rozmnażanie musi być lekko zacienione i od czasu do czasu trzeba podlać patyczek.

Foto z połowy lipca perowska zakwitła w rym samym roku.
Ewo to tak samo jak patyki hortensji ukorzenia się perowskia.Pamietasz o patyczkach ?
Ogród w remoncie 08:41, 17 mar 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Wymyśliłam taki układ ścieżki na tej rabacie .

Wydaje mi się dość sensowny bo zarówno dereń jak i brzoza znajdują się w centralnych punktach . Dereń raczej prowadzony na drzewko jednopniowe i otoczony hortkami trawami oraz bylinami jako wypełniacze . Mam problem jednak z tą drugą częścią rabaty . Zostawić tę brzozę? Tylko co do niej żeby pasowało . Najchętniej bym się jej pozbyła . Co zamiast?

Ścieżka ok
czyli przy altanie raczej swobodnie ma być?
Rozumiem, że blisko altany nie będzie żadnych nasadzeń bo musi być przejście?

Idę zobaczyć zdjęcia tego derenia

Brzoza na opał... jak Ci się nie widzi
Ogród w remoncie 08:24, 17 mar 2017

Do góry
Asiu, dla mnie kluczowa sprawa: żeby ścieżka od altany tak jakby była kontynuacją tej ścieżki za domkiem:

A co dalej, to kwestia bardziej Twojej wygody. Każda z tych wersji jest dopuszczalna:

Na "skrzyżowaniu" (czy "rozwidleniu") ściezkę można poszerzyć, zrobić coś w rodzaju placyka i postawić tam jakiś "focal point". Albo jakąś "biżuterię ogrodową" albo jakiegoś topiara.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 08:23, 17 mar 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Przyjechalam do domku i pierwsze co poszłam ogladac...

Encore, Powder puff i Kikuzaki(dla mamy)...Cale w paczkach

super okazy! wow!
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 08:06, 17 mar 2017

Do góry
Może tak lepiej:
Ogród w remoncie 08:05, 17 mar 2017

Do góry
Wymyśliłam taki układ ścieżki na tej rabacie .

Wydaje mi się dość sensowny bo zarówno dereń jak i brzoza znajdują się w centralnych punktach . Dereń raczej prowadzony na drzewko jednopniowe i otoczony hortkami trawami oraz bylinami jako wypełniacze . Mam problem jednak z tą drugą częścią rabaty . Zostawić tę brzozę? Tylko co do niej żeby pasowało . Najchętniej bym się jej pozbyła . Co zamiast?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 08:02, 17 mar 2017

Do góry
Zrobiłam tez zdjęcie kłu (kłowi?) piwonii - niestety niewyraźne ale może będzie coś widać...czy ten mały czarny punkcik, to zmarznięty pąk kwiatowy???? Jeszcze porządnie listki nie zzieleniały a już pąk??? No i dlaczego czarny? Na noc okrywałam włókniną???

Ogólnie czy dobrze to wsadziłam???Na razie w donicy, ale zamierzam jak najszybciej przesadzić do ziemi....
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 07:58, 17 mar 2017

Do góry
W czasie prac odkryłam:

Jest, jest Pierwszy On!!!
Na brzydkie liście żurawki nie patrzeć Będą obciachane...i podzielone

Okazało sie nawet, ze śnieżyczki przetrwały w miejscu gdzie w zeszłym roku wszystko przekopywałam w trakcie wysadzania bukszpanów") na razie ich nie ruszam - przesadzę w miejsce docelowe
Blaski i cienie nowego życia 07:56, 17 mar 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Ulcia powoli bo nie ma co się przeforsować. Ciekawa jestem tych nowości

Staram się nie forsowac ale robotę ktoś musi zrobić czyli ja. Nocami już to odczuwam ale może się organizm przyzwyczai

Z pomocą sąsiadki wysialam cudeńka od kochanych dziewczyn
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 07:54, 17 mar 2017

Do góry
Kasik napisał(a)
Dzisiaj pochwalę się zakupami i nie tylko
Jakiś czas temu wyczaiłam fajny komplecik do posiedzenia. i to za niewielkie pieniądze. Szukałam długo czegoś pod moją kutą pergolę. Już w tym roku mam nadzieje na róże na niej no i kawunia będzie tam smakowała wyśmienicie.

Wpadłam rano z kawką i co zobaczyłam? Mebelki urokliwe i klimatyczne, jakby stworzone do Waszego ogrodu i zapraszające by przysiąść i wypić poranną kawę. Kasiu zawsze można je pomalować i zmienić kolor, ale ja bym tego nie robiła. Te drobne przetarcia wyglądają szlachetnie i dodają im dostojeństwa (a może tak tylko światło się odbija) . Znakomity zakup.
I donica jest prześliczna, wygląda na rękodzieło i ma piękny klasyczny kształt. Synowie mają dobry gust .
pozdrawiam
Ogród bacowej 07:38, 17 mar 2017

Do góry
Też mam wiosnę , tylko dlaczego one tak strasznie się rozsiewają ?
Ukojenie 06:49, 17 mar 2017

Do góry
Dzis u mnie pzzymrozek. Niby minus 1, ale wczorajsze kwiatki wygladaja tak:
...uDany ogród 06:30, 17 mar 2017

Do góry
Gosiu w całym kraju już się wiosna wyrównała
Wszystko zakwitnie na czas.

Izuniu ja muszę dokupić jeszcze tą odmianę, którą Ty nabyłaś.
I jeszcze wiele innych

Wczoraj miałam zabiegany dzień, nawet nie zajrzałam do ogrodu.
Niestety zaraz po naszej wizycie, Ciocia zmarła
To bardzo przykre, ale już się nie męczy i z pewnością biega po boskich ogrodach.
A kwiaty od Niej rosną w moim ogrodzie. Mam nadzieję, że będzie je doglądała

Dzisiaj muszę odreagować w ogrodzie idę się wyżyć!
Pogoda zapowiada się cudowna muszę to wykorzystać

Pozdrawiam serdecznie!

Przerwa na kawę... 06:29, 17 mar 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Jakieś ruchy u ciemierników widać ale ciągle na poziomie ziemi. Nie wiem, czy rozgarniać już kopce różom. Cięcie później...
Bardzo jestem ciekawa czy chociaż kilka pąków różanecznika przetrwało. W ubiegłym roku jak dostał żelazo to teraz liście nie są aż takie złe. Żelazo - powtórka będzie dolistna z pierwszym nawożeniem już niedługo. Ale ten skoczek... No przyznaję, że tak jak chemii nie lubię, tak w sierpniu po diagnozie Bogdzi na wszelki wypadek opryskałam pąki topsinem. Nie wiem, czy teraz nie powtórzyć. Może chociaż kilka pąków by przetrwało i zakwitło...
[img size=360x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/134/1345132/original.jpg[/img]

Poczytaj i podpytaj Toszkę o różaneczniki.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4564-ogrod-pod-lasem?page=174#post_2
a tu masz o opryskach naturalnych
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7521-nowoczesnie-z-rozanka-d?page=6
a ciemierniki u mnie też kiepsko wyglądają. Dostałam radę, by je posadzić wyżej jakby na pagórku. Dam im ostatnią szansę i 3 raz zmienię im miejscówkę, jak jej nie wykorzystają powędrują do kogoś bo nie lubię męczyć roślin .
A co do róż to ja już prawie wszystkie przycięłam i jesienią kopczyków nie sypałam.
/byłam z kawą /
Mój mały ogródeczek :) 06:10, 17 mar 2017

Do góry
-5 teraz
Ogród bacowej 05:56, 17 mar 2017

Do góry
Teresa witaj. Właśnie teraz jest dobry czas na cięcie perovskiej.Tniemy patyczki dł. ok.15 cm.,najlepsze są o grubości ołówka ( cieńsze pędy się nie nadają).Sadzimy głęboko do ziemi.Ponad powierzchnię wystaje tylko 1-1,5 cm. patyczka , o tak jak na zdjęciu.Fota z 15 .05 , już widać młode listki.

Wiadomo, że miejsce na rozmnażanie musi być lekko zacienione i od czasu do czasu trzeba podlać patyczek.

Foto z połowy lipca perowska zakwitła w rym samym roku.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:24, 17 mar 2017

Do góry
anulajda napisał(a)
Janko a kulkowałaś już róże w poprzednich sezonach? bo mnie ciekawi jak ze zdrowiem przygiętych do ziemi pędów było u Ciebie, bo są różne opinie o tym sposobie bo owszem do poziomu tak zalecają jak najbardziej ale nie do ziemi,i ja w końcu zrezygnowałam

Kulkowałam poprzednio Giardinę, Cinderelle i Geoffa - efekt byl bardzo zadowalający:

Niektore przygięte gałęzie faktycznie łapały plamistość bardziej pod koniec lata, ale całe poprzednie lato było okropne pod tym względem, więc nie było to dziwne. Zobaczymy jak będzie w tym roku.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:03, 17 mar 2017

Do góry
iwonadm napisał(a)
Chyba uda mi się pociąć troszkę róż w tym tygodniu i pokulkować.Och będzie pięknie, czekam na więcej zdjęć

Zobaczymy jaki bedzie werkend, czy uda sie jakies zdjecie cyknac w ogrodzie. Na razie mam tylko takie:

Pierwsza dostawa rozana z Niemiec wlasnie dojechala:

Ogródek na Agrestowej 23:46, 16 mar 2017

Do góry
Gotowa do działania Zakupy w L i B

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies