Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

...uDany ogród 08:29, 26 sty 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No na mnie dziewczyny mówiły pendolino, ale Ty bijesz rekordy prędkości

Też jestem w szoku, że wątek tak szybko pędzi, może to mój pociąg do ogrodu tak działa

...uDany ogród 08:27, 26 sty 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
nie do wiary jak tu szybko watek leci. Zajrzalam na 5 strone "fajny watek" mysle, dodalam do ulubionych ale na doczytanie nie mialam czasu i nie bylo mnie kilka dni w domu a tu juz zamiast 5 stron mam 38 do doczytania.
Wyglada na to, ze to wieka przyjemnosc mi sprawi, wiec wglebiam sie w lekture z glebsza analiza dokumentacji fotograficznej

Zapraszam do lektury mojego ogrodu, a raczej do oglądania obrazków. Nie jestem zbyt dobrym pisarzem
Miło, że zachciałaś zajrzeć

...uDany ogród 08:23, 26 sty 2017

Do góry
katel napisał(a)
Na tych nieproszonych gości zerknij tu ale ja nie wiem czy to działa:
https://www.youtube.com/watch?v=bgABkuyZEew
Może jeszcze tu coś znajdziesz:
https://www.google.pl/search?q=jak+odstraszy%C4%87+sarny&biw=1350&bih=562&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjS-czVm97RAhXoB5oKHXOHD8AQ_AUICCgB

Zaraz zobaczę, dziękuję za linki

To właśnie tu 08:19, 26 sty 2017

Do góry

Co to za kalina Dzidko?
Ja z tych japońskich mam niby watanabe ale czy napewno to nie wiem . Coś mi nie wygląda. Ta sargentii piękna-chyba się skuszę
...uDany ogród 08:18, 26 sty 2017

Do góry
Rytla napisał(a)
Ach, niezwykle U-Dany ten przedogródek raju - zostaję!

Bardzo dziękuję za miły komentarz, zapraszam rozgość się

...uDany ogród 08:17, 26 sty 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Takie piękne i takie niedobre.

Drutu kolczastego bym w żadnym razie nie używała. Zwierzęta się pokaleczą, a przechodzić będą próbowały i tam.Mogą nawet zawisnąć na takim.
Ten pastuch jest bezpieczny. Kopie prądem, ale to nie jest grożne. Próbowałam. Ot, trzepnęło po palcach.
Za to skutecznie straszy i zwierzę nie forsuje takiego ogrodzenia ponownie. Psy myśliwskie tresuje się z pomocą obroży. Prędzej się uczą.

Kasiu jestem na nie zła i miałam mordercze myśli. Ja nie chcę im krzywdy zrobić, ale nie chcę żeby one krzywdziły mój ogród i rujnowały moją pracę.
Mam nadzieję , że drewniany lity płot trochę je powstrzyma, bo tutaj na działkę mi nie wchodzą. Oby pomogło
Oglądałam te pastuchy i nie wiem , czy na osiedlu mogę czymś takim okręcić płot. Dzieci, psy i tabuny ludzi ?
Gdzieś w polu to i owszem , a tu?

Trochę wiosny

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 07:54, 26 sty 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Anna nazwa zobowiązuje do nowych zakupów różanych przecież możesz wsadzić do donicy !
mam juz w donicy jedną róże , a właściwie dwie sadzonki wokół perukowca
Ukojenie 06:52, 26 sty 2017

Do góry
Zimna noc. - minus 7,5 st. C o 6.00.
Podobno juz godzine dluzszy dzien blizej do wiosny

---
Edit - hiacynty zaczely kwitnac ale chyba nie pachna
U mnie jeszcze stoi choinka
Ogród za grosze 00:24, 26 sty 2017

Do góry
miałam ekipę budowlaną, chłopaki mieli przestoje. Musiałam to wykorzystać. Zaoszczędziłam na wywozie gruzu, kupiłam najtańsze pustaki ogrodzeniowe robione na piaskowiec, takie same jak dał sąsiad na cokół ogrodzenia.
I tak powstało wrzosowisko, które też pochłonęło następna partię gruzu

a tak wyglądało po roku

Rozmnożyłam 2 żurawki kupione wiosną i założyłam nową rabatę przy domku gospodarczym

Wysypanie żwirem było złym pomysłem. Naprawimy to za rok
By miło rok zakończyć a jeszcze milej nowy rozpocząć kupiłam trochę cebulek i posadziłam.
Ponieważ były oszczędności na wywozie gruzu, rozpustą było zakupienie 3 róż historycznych w doniczkach. Ale to już opowieść na 2015 rok

I tym miłym akcentem zakończyłam 2014 rok. Do zobaczenia w 2015

Ogród za grosze 23:47, 25 sty 2017

Do góry
W niezagospodarowanych miejscach chwasty szalały szczególnie powój i nawłoć, którą zresztą uwielbiam. Musiałam coś zrobić. I znów tektura....., ostrzyżone bratki wielkanocne i rozchodniki po 1 szt. Rozrosną się, podzielę i będzie tyle ile trzeba.

na all... kupiłam berberysy i kilka sosenek po 3,50. Posadziłam i rosną. Nie miałam siły przekopać całej grządki. Tektura się skończyła.

ścieżka do mojego domku już nie była goła. Oj wiem, że pociejów, ale to tylko na chwilkę i najważniejsze, że sama wyhodowałam

Ptasi gaj 23:41, 25 sty 2017

Do góry
To moje sarenki które mają swoje siedlisko obok mojej działki.

Ogród za grosze 23:35, 25 sty 2017

Do góry
Tak wyglądało w lipcu, wisienki już rosły i do towarzystwa dostały aralię, która kiedyś da ciut cienia. Ta część ogrodu to patelnia.

świerk wężowy był okazją w ogrodniczym sprzedali mi go za 25 zł. To kupiłam i rośnie sobie

tak wyglądała prawa str. ogrodu w 1 roku mojej radosnej i przemyślanej twórczości

To właśnie tu 23:27, 25 sty 2017

Do góry
Za oknem biało, ale inaczej aniżeli powyżej, więc i takie widoki nie dziwią.

Ogród za grosze 23:25, 25 sty 2017

Do góry
Sąsiad postawił ogrodzenie. Trzeba czymś obsadzić, zostały jeszcze rudbekie po poprzednim właścicielu, juki przywiozła siostra. Koloru żółtego w ogrodzie nie planowałam. Biel, granaty do niebieskiego i róż. Ale cóż ... i stara śpiewka, jak się nie ma co się lubi .... Na chwilę zagościł żółty

a po drugiej stronie przy starym ogrodzeniu powstaje kolejna rabata z host po 2 zł. Lichutkie, ale przecież urosną.

w wolnych chwilach układałam kostkę oczywiście na podsypce cementowo-piaskowej, ale mocniejszej niż zalecają 1:5

Wszystkie rabaty usypane na tekturze, by zagłuszyć chwasty. Nic nie kopałam.
Działka prawie w Borach Tucholskich 23:21, 25 sty 2017

Do góry
no tak na Łomnicę jeszcze mnie nie poniosło więc ta perspektywa zupełnie dla mnie obca nie mówiąc już o Chacie która na moim monitorze wygląda jak skała

" młodości ty nad poziomy..." zazdraszczam okrutnie i pozytywnie

dla przypomnienia Czerwona Ławka z bliska po lewej od strony Terinki(Terycho Chata) po prawej od Zbójnickiej Chaty

To właśnie tu 23:20, 25 sty 2017

Do góry
Kalina sieboldii.

Kalina sargentii

Kalina ząbkowana Christom Blue Muffin
Ukojenie 23:12, 25 sty 2017

Do góry
dziekuje

-----
Zbieram sie do wysiewow - tzn. Przygotowuje pojemniki... Mysle, ze w sobote rusze

----'
Tymczasem:

Ze sznurkow zakupionych na probe zostal mi tylko bialy wiec wyszlo to co wyzej
Podszylam biala skora i przyszylam zapiecie - powstala broszka pierwsza.
Ogród za grosze 23:05, 25 sty 2017

Do góry
Permakultura zrobiona, grządka podwyższona zakończona i obsiana czas kupić kompostownik. No to kupiłam.
Sama go złożyłam, psina zaakceptowała i popatrzyła na mnie z uznaniem

było trochę gruzu, kontener kosztuje 700 zł, szkoda forsy, będzie na chciejstwa. Usypałam górkę, obsypałam ziemią. Niestety miałam już tylko martwicę glebową czyli ziemię z wykopu. 3 worki próchnicy kwaśnej ze sklepu i podlewanie rosahumusem. Muszą sobie rośliny radzić jak chcą u mnie mieszkać. Kupiłam trochę kostki betonowej, resztę dostałam za darmo w składzie budowlanym jako materiał odpadowy (powstały z tego schodki).

Górka obłożona i obsadzona moją starą podzielona hortensją przywiezioną z ogródka przy bloku w którym mieszkałam.

reszta hortensji poszła pod płot i nawet zakwitła

To właśnie tu 23:00, 25 sty 2017

Do góry
Margerytko, Filomeno,Haniu, bardzo cieszą mnie Wasze wpisy.

Powrócę jeszcze do Białego Zakątku i roślin, które w nim rosną.

Kłokoczka południowa.

Ogrodowe szaleństwo ... 22:57, 25 sty 2017

Do góry
Na pewno, jeśli w tym sezonie zbiory będą ładniejsze to powiększę warzywnik. Moje pierwsze zbiory wyglądały tak:

Iwonko, w pierwszej kolejności jak ziemia nie będzie już twarda chciałabym zająć się rabatą przy domku, poszerzyć ja o jakieś 50 cm. Gosia podpowiedziała mi, żeby wysiać werbenę patagońska obsadzić liliowcami, kocimiętką, bodziszkiem...
czy masz jeszcze jakąś wizję? ja myślałam o posadzeniu tam pachnącej róży...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies