Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 18:10, 11 mar 2017

Do góry
Kasia a myślisz że ja nie mam stracha

ale dla takich widoków

strzałka pokazuje mróweczki na szczycie - tak się idzie po tej poszarpanej linii

rzadkie zjawisko widmo Brockenu -żeby odczynić urok muszę go zobaczyć jeszcze dwa razy
Malutki pod lasem 18:08, 11 mar 2017

Do góry
Teraz pytanko, na pierwszym zdjęciu Hameln. Czy już można stwierdzić, że żyje, bo od spodu jest zielona?
Na drugiej fotce szałwia, siewki od Reni z zeszłego roku chyba rusza
Jeżówki te zwykłe i 'Julia' mają się na życie i ruszają
Zakątek z fioletową ławeczką 18:08, 11 mar 2017

Do góry
Rabata skalniakowa przy tarasie jak się zmieniała...

Ogród wśród pól i wiatrów 18:03, 11 mar 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Puk, puk Jolu nie śpimy chociaż pogoda dzisiaj bardzo senna...

Nie śpimy, nie śpimy Wręcz przeciwnie Paulinko, dzień obfity w wydarzenia Mieliśmy dziś przemiłych gości (Ananasek z rodzinką). Poza tym, pomimo, że pogoda nie zachęcała - donoszę uprzejmie, że wsadziłam do skrzyń cebulkę, posiałam rzodkiewkę i szpinak. eM. właśnie idzie nakryć skrzynię pokrywą.

Poza tym, mamy nową infrastrukturę w ogrodzie Hehe

Montaż przewidziany na poniedziałek

W cieniu - zacieniona 17:57, 11 mar 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ale pięknie przezimowała Ci żurawka
...żurawek dużo mi wypadło,zostały te najbardziej waleczne...wczoraj zrobiłam kilka fotek...

Mój ogródek 17:57, 11 mar 2017

Do góry
No dobra na razie jest 50 na 50 zdecydowana-niezdecydowana. Ale jesli by były to w tym miejscu może być? Tu jest do południa słońce potem cień i czy pod świerkiem dadzą radę?
Jak widzicie tu jest wjazd na moją schedę tak więc było by ładnie z rododendronami?
Ogrodowe przygody 17:47, 11 mar 2017

Do góry
Karolinek napisał(a)
moja edenka młodziutka jeszcze, ale ładnie przetrwała zimę
twoje różane opowieści mogłabym oglądać i oglądać

Na razie w temacie różanym cicho sza. Wyglądają po zimie obiecująco
Dziś troszkę poogrodiczkowałam, obcięłam hortensje bukietowe. Mam ich 16. Marzą mi się jeszcze ogrodowe
W tym sezonie mocno je pocięłam więc mam nadzieję, że mocno odbiją. Drugi etap to podsypanie obornikiem w granulkach
Crocus - krokus (szafran) 17:45, 11 mar 2017

Do góry
I u mnie
Botaniczne wiją się obwódką

Typografia ogrodu 17:42, 11 mar 2017

Do góry
nic nie zrobiłam przy grabie bo postanowiłam dac sobie czas na rozmyslania by zrobic to dobrze.
zazwyczaj mam od razu pomysł na realizację ale tu chętnie posłucham Waszej opini. Może jest rozwiązanie którego nie widzę.
Zatem:
Miejsce: kompletna patelnia, brak nawadniania (i nie planuje tam)zbita, ciezka glina

Teraz:
1 piętro (najniższe): cis stożek (wyleci), kule bukszpanowe, hakone, szałwia compacta z boku lawenda
2 pietro (narozne) bukszpanowe kule,hameln
3. pietro grab nowy i w plecach lawenda
4 kule bukszpanowe, sesleria sadleriana, szałwia compacta

Co bym chciała?
chciałabym to ujednolicic, zrobic bardziej nowoczesnie (te nasadzenia powstały dawno) i tak by nie ruszac tego choćby jakis czas bo ciągle ta coś zmieniam. Boje się ruszac lawendę - ale jak będzie trzeba to to zrobie - poza tym ona musi znleźć tu swoje miejsce. wolałabym nie ruszać najwyższego piętra no i graba też zostawiamy

Co wymysliłam: może pod graba nie dawać nic? sam kamień?
może dac mu niską trawkę bo to zawsze fajnie wygląda?
może dać pod niego molinie? ale samą czy z lawendą? tylko że kwitna równoczesnie...

kilka inspiracji fajnych
https://pl.pinterest.com/pin/560838959831268343/
https://pl.pinterest.com/pin/142707881916795804/
https://pl.pinterest.com/pin/296885800419243833/
https://pl.pinterest.com/pin/540643130247241587/

poza tym co tam rośnie mam jeszcze: Molinie ED, malenkie ale zawsze lawendy, moge mieć sadlerianę z podziału, mam kilka sesleri skalnych

Niżej kilka starych fotek dla wyobrażenia

Crocus - krokus (szafran) 17:40, 11 mar 2017

Do góry
Krokusów czas

Kolorowy Wrocław

Moja bajka 17:40, 11 mar 2017

Do góry
siewki stipy. Ciekawe czy coś z nich będzie

pierwszy raz kwitnie u mnie ciemiernik cuchnący od Małej Mi

bodziszki już ładne
Moja bajka 17:36, 11 mar 2017

Do góry
rnniki sobie dziś sprawiłam, ale z tej altankowej szczęśliwości zapomniałam pokazać . Nie zdążyłam dziś posadzić .

ładnie rośnie rozchodnik Matrona dziabnięty jesienią od rośliny-matki

a tu co rośnie??? Za nic nie pamiętam . Obstawiam, że serduszka wspaniała
Ogrodowa symfonia 17:30, 11 mar 2017

Do góry
Krokusy...z roku na rok jest ich coraz mniej...

Sasanka...

Śnieżynka...czyli wiadomo, że już wiosna

Ewulkowy ogród pod lasem początki... 17:29, 11 mar 2017

Do góry
pasjonatkaamatorka napisał(a)

Kasiu taras jest tutaj wysoko na 2 garażach tylko na fotce ujęłam jeden garaż wiec miejsca jest baaardzo duzo

Woooow, to będzie można poszaleć . Ja bym się nawet o jakieś szczepione na pniu drzewka pokusiła .
Tu narazie jest ściernisko... 17:29, 11 mar 2017

Do góry
A tutaj moja skromna osoba podczas prac na "wysokościach"
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 17:27, 11 mar 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Ewunia fajnie, że jesteś. Rozumiem, że teraz już na dobre zapuścicie tu korzenie, tak? Czy to jeszcze nie ostatnia przeprowadzka? Ale wypaśny taras, wow . Można poszaleć . Jestem pewna, że będzie zjawiskowo .

Kasiu taras jest tutaj wysoko na 2 garażach tylko na fotce ujęłam jeden garaż wiec miejsca jest baaardzo duzo
Ogrodowy spektakl trwa ... 17:26, 11 mar 2017

Do góry
mira napisał(a)

Jeśli chodzi o kolory to pewnie że będzie bo Chopin jest śmietankowy/kremowy więc nie będzie to jakiś kontrast. Chyba kwitną w tym samym czasie bo przecież z kwitnieniem mogą się róże czasem mijać nie wszystkie kwitną na raz.

Obie te róże mam - to wielkokwiatowe rosną mocno wysoko więc doły nagie - warto dać im wyższe byliny jeśli tak Ci pasuje, mają szczupłe pokroje krzaków i wyprostowane łodygi

Nie ma co się tak przejmować kolorami no chyba że zółty do różu ale róże jakoś się godzą kolorystycznie.
Dla mnie teraz ważniejszy jest pokrój krzaka no i zapach musi być.

to skoro o różach proszę deserek różany - nie ma tu tych o których mowa
12 czerwca

zaniemowilam
Mój zielony świat 17:23, 11 mar 2017

Do góry
Kasiu, dziękuję i zapraszam Póki co nie wymyślam nowych rzeczy, najpierw muszę się obrobić z bierzącą pracą. Wiosną w ogrodzie jest najwięcej do zrobienia.

Alu, tak pustynniki nie lubią gdy jest mokro. Potrzebują przepuszczalnego podłoża. Najlepiej ziemię wymieszać z piaskiem i żwirem, wtedy będą miały potrzebny drenaż.

Irenko, nie widziałam Twojego pustynnika. Muszę nadrobić. Źródło pochodzenia kłączy jest ważne. Też jeszcze bym się skusiła na pustynniki, w grupie wyglądają najlepiej.

Agdula, tak, winnik rośnie pod samą katalpą. Wspina się po jej pniu. Podwiązuje go, bo sam się nie czepia. Żadnych zabiegów nie robię, nigdy go nie okrywałam, ani nie nawoziłam. Rośnie zdrowo i bezproblemowo. Pewnie dlatego, że jest tuż przy dużym drzewie nie jest tak okazały. Winniki dorastają do 3 m, a mój ma gdzieś 1,70 m.

Alinka, winnik dobrze rośnie na słońcu i w półcieniu. Polecam, piękne, oryginalne i bezproblemowe pnącze. Tylko żeby winobluszcz go nie stłamsił. Do cienia z pnączy świetnie nadaje się przywarka. Też ma ciekawe odmiany, np o różowych kwiatach, albo marmurowych liściach. Albo hortensja pnąca też da radę.

Miro, tak Jasia też ma winnika. Jej większy. Z tego co pamiętam to rośnie na ogrodzeniu. Mój pewnie mniejszy, bo ma konkurencję wodną z katalpą.
Co do wiosennych kwiatów... Te parę centymetrów koloru o tej porze tak raduje, że warto. Za parę miesięcy będą metry kolorów, ale już wtedy oczy nie będą tak stęsknione.
Takie hobby wybrałyśmy, że uprawiamy ulotne piękno. Na tej ulotności (przemijalności, cyrkularnosci, oczekiwaniach, zmienności) polega też jego urok. I w tym cała zabawa! Ogrodnik tak dobra rośliny, aby zapewnić stałość kwitnienia.
I tak ranniki przekwitły i na główną scenę wchodzą śnieżyce

Ja bardzo doceniam krokusy. I botaniczne i wielkokwiatowe. Pierwsze cieszą wczesnym kwitnieniem, duże okazałością i różnorodnością odmian. Pierwsze może zniszczyć niepogoda, drugie mogą przedwcześnie przekwitnąć przy zbyt wysokich temperaturach. Ale taki los ogrodnika, dobrostan naszych roślin zależy od pogody. Także cieszę się, że odszczekujesz i będziesz sadzić Ranniki też koniecznie.
Zobacz, dziś jest zimno i pochmurno, zaglądam przez okno, a tam małe botaniczne świecą

Widok na botanik był z okna wydziału biliologii.

Ku pamięci.
Moją ulubioną turzycę brałam dotąd za Carex montanę. Ale coś mi się nie zgadzało. Skonsultowałam się z Tomkiem Grochowskim (kupiłam ją w Radkowie) i okazało się, że to turzyca cienista (C. umbrosa var. sabyensis). Jest świetna! Pokrój niskiej fontanny, źdźbła delikatne i wąskie. Jest cześciowo zimozielona. Bardzo mi sie podoba. Będę ją mnożyć.

Serdecznie
Typografia ogrodu 17:20, 11 mar 2017

Do góry
Dzis zaszczyciło nas nawet slońce choć prognoza nie przewidywała.
dzień zaczelismy od przyjazdu 6m drewno kominkowo-ogniskowego. wystarczy teraz pociąć, porabać i ułożyć
Póżniej czyszczenie słupków ogrodzenia i elewacji myjką ciśnieniową i płynem bo już trochę obrosły niestety od północ.
Wicinka wszystkich miskantów i rozplenic - oj było tego sporo. na zdjęciu dopiero początek gdybym musiała pakować to w worki musiałabym chyba zapakować Big baga
Ogarnełam teren wokół serbów w końcu, wyszorowałam ławki we wgłebniku - jeszcze czeka mnie tam i na wszystkich kamieniach wielkie odkurzanie bo syf niemiłosierny po trawach.
Może w tym tygodniu uda się zacząć przygotowywac teren pod trzcinniki. zobaczymy.
ogólnie bardzo miły dzień razem w ogrodzie. cóz chciec więcej

Moja bajka 17:19, 11 mar 2017

Do góry
przy okazji jeszcze taki smaczek ogrodowy powstał - kolejny kafelek wylądował tu

ten koleżka nam kibicował

tę donicę postawię przy boku altanki. Jak kobea się uda to wsadzę tu ją, a jak się nie uda to jakieś powojniki posadzę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies