Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:19, 11 kwi 2017

Gosiek33 napisał(a)
Widzę, że pięknego Leonarda udało Ci się kupić, i jak zwykle uczę się od ciebie ptasiego życia - pojęcia nie miałam, że pan gil karmi panią gilową - może dlatego tak jej pilnuje najpierw

Leonardo był w planach zakupowych , mialam kupic w Opatówku ale akurat były wiec kupiłam. Pan gil karmi pania gilowa przez cały czas wysiadywania jaj , pewnie dlatego ze jej nie pomaga i ona nie ma czasu na to by sama szukac jedzenia. Tu był pierwszy dzień i pewnie się wybrała po jedzenie wiec sobie przypomnial ze trzeba ja karmic. Teraz juz nie przylatuje siedzi murem na jajkach ale dzis strasznie wiało i się martwie czy gniazdo nie uszkodzone bo inne na swieku sie całkiem odsłoniło i ptaki je opuściły.
AgataP 20:24, 11 kwi 2017

Jestem na bieżąco u Ciebie - czyli w Rogowie chcesz coś jeszcze kupić??
Bogdzia 20:24, 11 kwi 2017

Kasiek napisał(a)
Bozenko gratuluje zakupu amanogawy i magnolii Messel jest piekna magnolia, mam u siebie jej fotki Bedziesz z niej dumna

Przyszlam troche po prosbie, otoz moje rh nie sa za ladne, poradzisz co moglabym im dac ( bez sztucznych nawozow) aby liscie nabraly wigoru ?

p.s ostatnio pokazywalam rh kwitnacego w parku, a dzisiaj zobaczylam ze i moj Cunningham's White zaczal kwitnac. Sliczny jest

To moja druga Amanogawa , jedna juz mam a ta ma słuzyc zasłonięciu słupa który odsłoniłam wycinając tuję, zapomniałam po co była tam posadzona.Fotki u Ciebie widziałam , wszystkie które pokazujesz sa cudne.Co do rh to moze sie zdziwisz ale ja stosuje tylko nawozy sztuczne bo gdzie w przyrodzie znajdziesz nawozy o kwasnym odczynie i dobrze zbilansowane pod potrzeby rh? Ja po zimie te które źle wygladaja opryskuje mieszanka takich nawozów , pomaga

Bogdzia 20:26, 11 kwi 2017

AgataP napisał(a)
Jestem na bieżąco u Ciebie - czyli w Rogowie chcesz coś jeszcze kupić??

Klony, ale sie boję że długo nie wytrzymaja. Dzis obejrzałam zdjecia klonów z Rogowa i tam one są ukryte własciwie w lesie a ja chce pod płot, nie wiem czy jest sens sadzic.
Bogdzia 20:28, 11 kwi 2017

AnnaCh napisał(a)
Wow, Bogdzia i u Ciebie zakupy na całego

Uwielbiam zakupy do ogrodu ale mało mam miejsca , własciwie to wcale nie mam miejsca a sadzę tylko tam gdzie cos innego skasuje.
AnnaCh 20:30, 11 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)
Uwielbiam zakupy do ogrodu ale mało mam miejsca , własciwie to wcale nie mam miejsca a sadzę tylko tam gdzie cos innego skasuje.
Też uwielbiam i niby mam miejsce, ale nie zaplanowane, bajzel wszędzie i ni jak wsadzać. Magnolia japońska kupiona w 2012 roku u mnie ciągle w donicy, wyobrażasz sobie?
asiak 20:31, 11 kwi 2017

Bogdziu, a tą mieszanka podlewasz czy pryskasz? Tylko raz na wiosnę, czy powtarzasz zabieg?
Ja mam wsadzone w zeszłym roku i teraz takie zabiedzone są. Będę je przesadzać po świętach to może je nakarmię?
Bogdzia 20:33, 11 kwi 2017

Kindzia napisał(a)
Tak się zastanawiam...i chyba u nas gila też widziałam. Możliwe to? Taki bardzo pomarańczowy brzuszek miał...chyba nie była to makolągwa...
Chodź do mnie na jeżyka

Kasiu makolągwa jest mniejsza od wróbla a gil wiekszy, porównaj

Bogdzia 20:38, 11 kwi 2017

asiak napisał(a)
Bogdziu, a tą mieszanka podlewasz czy pryskasz? Tylko raz na wiosnę, czy powtarzasz zabieg?
Ja mam wsadzone w zeszłym roku i teraz takie zabiedzone są. Będę je przesadzać po świętach to może je nakarmię?

Przez liscie duzo szybciej sie je odzywi ale to za mało więc tak odzywiam tylko takie które przez zime złapały chlorozę czyli przyżółkły a potem wszystkie dostaja nawóz w granulkach do rh. Jesli chcesz przesadzac to tylko dolistnie odzyw , dobrze przygotuj ziemię (ma byc kwasna) i posadz nieco wyzej niz rosły , wazne by nie było niżej. Przez rok nie dawaj nawozu , dopiero w natepnym roku i przesadz jak najszybciej bo potem zrobi się ciepło i beda więdły , oczywiscie podlewanie obowiazkowe.
Bogdzia 20:44, 11 kwi 2017

AnnaCh napisał(a)
Też uwielbiam i niby mam miejsce, ale nie zaplanowane, bajzel wszędzie i ni jak wsadzać. Magnolia japońska kupiona w 2012 roku u mnie ciągle w donicy, wyobrażasz sobie?

No to juz straszne , posadz ja bo jak sie obrazi to ja stracisz.