Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kiedyś będzie tu ogród 08:14, 15 mar 2017

Do góry
Rytmiczność tak, ale bardziej w takim wydaniu:

Mniej drzew, za to większe.

Przy tych dębach i miłorzębie śś same w sobie wydają mi się za małe. Jako część kompozycji - owszem, ale potrzebują jakiegoś większego towarzystwa.
Moim zdaniem.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:06, 15 mar 2017

Do góry
Iwi z tym sąsiadem żyję w względnej zgodzie, żeby nie powiedzieć, że zgody brak
Widzę go zresztą tylko dwa razy do roku, jak kosi trawę- nie umiem zlokalizować po domu. Co też istotne- tam nie ma wyjścia, więc musiałabym tą qpe przerzucać górą, a potem- według potrzeb- znowu górą...

Wczoraj wypełzłam z domu. Poobcinałam hortensje- włożyłam do słoików z wodą i trzymam w garażu, ale muszę poczytać jak wysoko w tej wodzie mają siedzieć. Hortki chyba żyją- w sensie w środku były zielone. Obcięłam też cisy na półce- te sadzone latem mają się znacznie lepiej. Mam wrażenie, że część ma przemarznięte pojedyncze gałązki. Odkopałam w kopczyków wszystko, co było zakopczykowane i tak:
- klonów nie umiem ocenić;
- gracki- część z nich - wygląda jakby miała się ku życiu;
- ML już tak dobrze nie wyglądają ale dam im czas
- rodki mają jakby pąki- może lubią wietrzenie korzeni
- tulipany zeszłoroczne puszczają kiełki, narcyzy też- te sadzone na jesień znacznie gorzej, ale może jeszcze wystartują;
- czosnki- masakra- niemal nic
- rozchodniki (?) wypuszczają kapustki;
- wrzosy- w większości śmierć pnia mózgu
- trawy o te:

żyją raczej i jest to niemal pewnik.
Kiedyś będzie tu ogród 08:04, 15 mar 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Ania, jakby nie patrzeć, to co zaplanowałaś zmieści się bez problemu:

Tylko, podobnie jak Romie, ta rabata nie bardzo mi pasi do zaplanowanej reszty.

A mnie z kolei bardzo się ta rabata podoba i kompozycyjnie i sytuacyjnie. W tak dużym swobodnym założeniu aż się prosi o elementy odrobiny symetrii ona wtedy podkreśli resztę a przy ogrodzeniu daje ład.
Zresztą, sad też jest rytmiczny - całość będzie spójna.
W zielonej aptece 07:59, 15 mar 2017

Do góry
Filomena napisał(a)

Witaj Jolu wiosennie
som som - dzisiaj mam wolny dzień więc przymierzam się do cięcia hortensji i glicynii, mają już nabrzmiałe pąki więc czas najwyższy.

Ten widoczek jest niesamowicie klimatyczny i daje mi pewna inspiracje bo ja
Mam strasznie otwarty ogród.
Pięknie i mądrze projektujesz swój ogród - te osie widokowe. Ja chciałam miec otwarcie na dzialki-laki za plotek no to teraz mam budowy wkolo i dumam jakie tworzyć zasłony .

Pozdrawiam i milej pracy w ogrodzie
Księżycowy... 07:58, 15 mar 2017

Do góry
Moje piwonie w takiej fazie w woreczkach. Rabata czeka przygotowana, ponieważ zdecydowałam się od razu do ziemi sadzić, tylko kto mi podpowie, gdzie tu dół, a gdzie góra Czy mam się sugerować stroną, w którą idą pędy?

I pytanie drugie: czy przykryć je na razie agro po posadzeniu, bo zdarzają się temperatury na minusie w nocy, czy dadzą sobie radę?

Kiedyś będzie tu ogród 07:47, 15 mar 2017

Do góry
Ania, jakby nie patrzeć, to co zaplanowałaś zmieści się bez problemu:

Tylko, podobnie jak Romie, ta rabata nie bardzo mi pasi do zaplanowanej reszty.
W zielonej aptece 07:43, 15 mar 2017

Do góry
Kokesz napisał(a)
Witam
Piękny tajemniczy ogród, jakże inny od ogrodowiskowych, nie powielane te same rośliny, które nagle robią się modne i wszyscy chcą je mieć.
Chciałabym trochę tajemniczości w moim osiedlowym ogródku ale na razie stanęłam z planowaniem na kartce, brak weny twórczej, może w realu coś mnie oświeci.
Fajnie się Ciebie czyta, zupełnie jak Martę Zieloną, mam wrażenie, że jesteś romantyczną filozofką i nawet imię a może nick Filomena do Ciebie pasuje jak ulał
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź odnośnie tymianku

Miło mi Renato, że odmienność też może się komuś podobać. Pewne rośliny to jednak baza dla większości ogrodów - różnie wyglądają bo są różnie zaaranżowane i mają różne towarzystwo. Na tym forum jest mnóstwo inspiracji i osób, od których można się wiele nauczyć. I... jednocześnie pozostać sobą
W zielonej aptece 07:31, 15 mar 2017

Do góry
katel napisał(a)
Fajnie Ci powychodziły te osie widokowe i ile jeszcze masz miejsca na chciejstwa

Ogród jest wąski i długi, chcę, żeby nie było czuć tej różnicy stąd również moje zabiegi o pozyskanie widoku zza płotu.
Czujesz już ten jazz Kasiu ?
W zielonej aptece 07:26, 15 mar 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ciemierniki lebki mają słodkie a wiosenne oznaki jakieś som?

Witaj Jolu wiosennie
som som - dzisiaj mam wolny dzień więc przymierzam się do cięcia hortensji i glicynii, mają już nabrzmiałe pąki więc czas najwyższy.
Wszystkiego po trochu 07:22, 15 mar 2017

Do góry
Wczoraj zakwitły u mnie pierwsze krokusy, pogoda była piękna, słoneczko świeciło

kolejne już za chwilkę

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:13, 15 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Na osłodę dzisiejszych zmagań ogrodowych

slicznosci...u mnie nic, wiekszosc dopiero kielkuje
tylko jeden rodzaj w pączkach, ale nic nie kwitnie
Ukojenie 06:56, 15 mar 2017

Do góry
U wielu osob juz kwitna kolejne krokusy, a moje sadzone jesienia sa w formie pedzelkow. Te cebulowe, ktore kupilam w sklepie i wsadzilam do ziemi z dwa tygodnue temu takze czekaja...

Tak jakby szafirki kwitly, a zonkile i krokusy mialy paki kwiatowe... Kiedy beda prawdziwe kwiaty?
Wczoraj w nocy byl przymrozek...
...uDany ogród 06:34, 15 mar 2017

Do góry
Katkak napisał(a)

Są "tylko" siwe, dobre .

Kasiu

Moja siwa

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 06:28, 15 mar 2017

Do góry
Co zrobiłam w minionym tygodniu w ogrodzie. Rozłożyłam na czynniki pierwsze kompostownik i aby nie 'kolił' moim nowym sąsiadom w oczy przenoszę go w inne miejsce. Opróżniłam wszystkie drewniane donice. Jeszcze chwila i pojawia się w nich bratki. Cięcie traw i róż w wekend.

Bratek samosiejka, pierwszy kwitnący kwiat w moim ogródku

Ogród Mirelli 06:10, 15 mar 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Donicowo

Mirella ja tez w takim kolorze bratków nie widziałam. Jeszcze tydzień będę miała i ja Twoje cudowne są. Krokusiki tez mega. U mnie coś wyszło ale kolejny rok bez kwiatka. Nie rozumiem o co chodzi.
Kwiaty we włosach 00:13, 15 mar 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)

Ja też kupiłam identyczną
Zakątek z fioletową ławeczką 23:50, 14 mar 2017

Do góry
Dobrej nocki wszystkim
kosmosowo

Ptasi gaj 23:50, 14 mar 2017

Do góry
Aniu ten Globasa ładny. Inversa" miałam i w zeszłym roku padł we wrzesniu. Był u mnie 3 lata. To zdj. z 2015 r.
Ten na rogu przy tych trawach. Nie wiem co się stało w ciągu dwóch tygodni nie miał żadnego grzyba, robactwa. Usechł, podlewałam. Jeszcze siedzi w ziemi muszę zobaczyć czy coś od korzenia go nie podgryzło.

Domki, budki lęgowe dla ptaków 23:44, 14 mar 2017

Do góry
U mnie w ogrodzie też są powieszone budki lęgowe. Zasiedlają je sikorki lub mazurki. Czyszczone są systematycznie co roku. Robił je mąż i syn Wiszą na czereśni, lipie, brzozie i za płotem na klonie.

Kiedyś będzie tu ogród 23:34, 14 mar 2017

Do góry
Tu próbowałam uchwycić wał... ale kiepsko mi to wyszło....

Te kropeczki to metasekwoje. Trzecia się nie załapała na zdjęcie. Jak widać ten kawałek przy wale to teren zalewowy.

Tu trochę z innej strony.

Za wałem serby

Tak na dzień dzisiejszy wygląda mó żywopłot z cisa

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies