Najlepiej jest ładnie poprzycinać. Wrzosy we wrzosowisku rozrastają się i łączą się w jednolite pola, więc usuwamy tylko brązowe i chore egzemplarze a na ich miejsce uzupełniamy nowe w tym samym kolorze.
Berberis "Coronita" - ma żółtą obwódkę i jest purpurowy. Lepiej żeby cały rok był kolorowy.
A jak chcesz koniecznie przebarwiający to polecam "Erecta" - jest kolumnowy, zielony i się przebarwia.
Green Carpet jest rozłożysty i ładnie przebarwia się na prawie pomarańczowo, bardzo mi się podoba, wygląda jak ośmiornica.
Danusiu proszę podpowiedz berberys na granicę działki ok 20 m, bez strzyżenia, ok 1 m wysokości i szerokości wybarwiający się na jesieni. Gdzieś takie zdjęcie berberysów na skarpie na forum sie przewinęło, ale nie mogę odnaleźć, Pozdrawiam
Ja sadziłam, a więc można. donice powinny być dość duże, jak największe - wtedy jest szansa na przezimowanie, albo wyjmowanie hortensji przed zimą i dołowanie w gruncie.
Jak każda roślina w donicy - gwarancji nie masz na nic. Jedynie w gruncie nie przemarzną. Owijanie jest bezsensowne.
Wydaje mi się nie pasować do reszty aranżacji, czyli ogrodu trochę formalnego. Księżycowa brama nie pasuje tutaj, klon w donicy może być, ale moim zdaniem lepszy byłby jakikolwiek iglak na pniu lub trzmielina podsadzone kaskadami zwisającego bluszczu.