Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród Mirelli 15:34, 25 wrz 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)
ale się do zdjęć musiałam na cofaćrabata bylinowa cudo, rozplenica też ja tez teraz kupiłam 9 sztuk, ale moje to badylka, igiełkowa he he zawsze mnie ta nazwa rozbawia, nie wiem czemu super wszystko rośnie

Amelia, rozplenice w przyszłym roku będziesz miała ładne, bo ta moja roczna kupiona na próbę to piękna jest, a te, które w tym roku sadziłam to jeszcze małe

Cieszę się, że Ci się podoba
Ogród Mirelli 14:08, 25 wrz 2015

Do góry
ale się do zdjęć musiałam na cofaćrabata bylinowa cudo, rozplenica też ja tez teraz kupiłam 9 sztuk, ale moje to badylka, igiełkowa he he zawsze mnie ta nazwa rozbawia, nie wiem czemu super wszystko rośnie
Ogród dla moich synków 10:32, 25 wrz 2015

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Marga może coś bordowego tam dać za lawendą masz tam słońce czy rabatka w cieniu raczej?Trawy zginą za lawendą coś wyższego by pasowało no możę rozplenica hamlen ale ona zielona a zielone masz hosty.
Orzeszków zazdraszczam bo bardzo je lubię

Anetko, Ty również na NIE dla kurzych łapek. 8 złoty to nie majątek, najwyżej komuś ją sprezentuję
Tam jest półcień. Bordo nie brałam jeszcze pod uwagę, dzięki
Szmaragdowy Zakątek 09:37, 25 wrz 2015

Do góry
Carola, rozplenica zidentyfikowana, nie było nawet tak trudno…to rozplenica japońska FOXTROT
Ogród dla moich synków 08:41, 25 wrz 2015

Do góry
Marga może coś bordowego tam dać za lawendą masz tam słońce czy rabatka w cieniu raczej?Trawy zginą za lawendą coś wyższego by pasowało no możę rozplenica hamlen ale ona zielona a zielone masz hosty.
Orzeszków zazdraszczam bo bardzo je lubię
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:50, 24 wrz 2015

Do góry
Rench napisał(a)

Czy to rozplenica Magic ?
Ale masz wypielęgnowane rabatki

Reniu to Hameln od naszej Alinki. Dzięki za "komplimenta"
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:20, 24 wrz 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

ale jest jeszze jedno zagrożenie małych kroczków zanim dojdziesz do konca bedziesz juz początek zmianiac

buziam
Taki już los nasz ogrodniczków

marta Ty masz na tym środkowym klombie szambo? czy coś pomieszałam...pokażesz z bliska jak je rozplenica zakrywa?

Zrobię zdjęcie, tylko ten właz aż tak zakryty nie jest, można go zasłonić korą, ale jakoś na razie tego nie robię
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 19:22, 24 wrz 2015

Do góry
Tomku ,Kasiu - rośliny od was mają się świetnie .ciągle wracam wspomnieniami do tego pieknego ogrodu . oczywiście nie byłabym sobą gdybym od was nie przywiozła jakiejś inspiracji .
miałam wielki problem z rozplenicą przy oczku ,bo rozsiewała mi się w trawniku i plewienie jest po prostu karą ,a twoja hakone przy stawku takie wrażenie na mnie zrobiła że natychmiastowo pomysł wprowadzam jak tylko rozplenica zżółknie , zaraz ciacham i wyciągam ...ale operacja logistyczna będzie bo kępa ma jakieś 6 lat .
pozdrawiam A.
Szmaragdowy Zakątek 19:13, 24 wrz 2015

Do góry
Kilka obrazków ze „szmaragdowego”…
nowe żurawki Berry Smoothie już się zadomowiły na dobre

dereń pagodowy zyskał obrzeże, jest jeszcze malutki i trawa chciała go żywcem „pożreć”

miłorzęby TROLL powoli ubierają jesienny garniturek

fajna ta rozplenica, ma takie śmieszne "kotki"...czy ktoś wie jak się nazywa?
Co z tym ogródeczkiem począć 18:13, 24 wrz 2015

Do góry
Czy rozwalone a pomiedzy rozplenica
Ogród wyrozumiały 14:06, 24 wrz 2015

Do góry
Iza, berberysy lepiej nie rządkiem tylko nieregularnie. One się ładnie łączą z kosodrzewiną i trzcinnikami. Ale jeżeli zimozieloną rośliną byłyby bukszpany to lepszym towarzystwem są miskanty ML.
Można przesunąć tylko Red Baron trochę w prawo i rabatę żwirową zrobić do samej krawędzi, z pasmem RB wchodzącym potem w głąb rabaty (po jej lewej stronie)i grupą zimozielonych niskich krzewów po prawej, takich żeby lekko przewyższały RB jak urosną. RB od liliowców można oddzielić czymś zimozielonym - świerk 'Nidiformis'? kosodrzewina? płożący cis?. Chyba ten pierwszy, ma ładny pokrój.
I posadziłabym po obu stronach brzóz w tle duże krzewy kwitnące wiosną, jak tawuły wiosenne, te biało kwitnące, bo wszystkie te rośliny - hortensje, miskanty, rozchodniki - sa ozdobne dopiero w drugiej połowie sezonu. Z tego powodu zastanowiłabym się też czy pod brzozami nie posadzić trzcinników zamiast miskantów. Już by kwitły w czerwcu. Wtedy pionowe kształty - RB, berberysy i trzcinniki, otaczałyby półkolem grupę niskich zimozielonych roślin.

Rozplenice z rozchodnikami za tawułami japońskimi są b. fajnym pomysłem

A na tej rabacie w kąciku przy tarasie można posadzić budleję po lewej stronie, koło rynny, a po prawej dołączyć tego trzeciego 'Wojtka' i może jakąś jedną trawę typu rozplenica (duża). I reszta w różach.
Fajnym pnączem jest powojnik Paul Frages - nie wysiewa się, ale liście oczywiście do sprzatania też by były. Bluszcz po latach także zacznie owocować, jeśli będzie mu tam dobrze, no ale dopiero po latach.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:04, 24 wrz 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
eeee wczerwcu to chyba rozplenica a reszta chyba szybciej.moze nie beda od razu wysokie ale takie zeby zasłonic to juz tak...wczesniej i tak nie siedzisz tyle na tarasie żeby to widziac

Ale mi namieszałaś
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:02, 24 wrz 2015

Do góry
eeee wczerwcu to chyba rozplenica a reszta chyba szybciej.moze nie beda od razu wysokie ale takie zeby zasłonic to juz tak...wczesniej i tak nie siedzisz tyle na tarasie żeby to widziac
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 12:34, 24 wrz 2015

Do góry
marta Ty masz na tym środkowym klombie szambo? czy coś pomieszałam...pokażesz z bliska jak je rozplenica zakrywa?
Małymi kroczkami do celu... 07:23, 24 wrz 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Czytam o cenach, macie rację powariowali. Kupowałam rozplenice w jednej ogrodniczej za 8,10 i takie same w tej samej ogrodniczej były za 20,00 zł. Pytam skąd taka rozbieżności - Pani mówi,że inny producent. Oczywiście te drogie stoją z przodu zawsze.

Ale to jeszcze nic. W innej ogrodniczej kupowałam po 11,00 i chciałam dokupić następnego dnia były już po 35,00 - dlaczego, bo nowa dostawa, bo sezon na nie,bo kwitną.

Ale najlepiej było w trzeciej ogrodniczej. Taka rozplenica wielkości jak moja posadzona w ubiegłym roku na próbę kosztowała 80,00 złotych. Wyraziłem swoje zdanie jak to ja oczywiście i już nie jestem tam mile widziana, bo byli ludzie,którzy się nią zachwycali i może by kupili, ale jak powiedziałam,żeby kupili taką za 8,10 u Strączkowskich i za rok będzie taka jak ta to się zdziwili i zrezygnowali. Mina Pani sprzedającej bezcenna.

Mirellko i bardzo dobrze,że uświadomiłas ludzi, ludzie często nie zdają sobie sprawy jaka rozbieżności cenowe są po szkolkach. Ja ostatnio uświadomiłam ciotke, powiedziała mi,że w jednej szkolce róże są taniutkie, czyli za 40 zł, a jak jej powiedziałam ile ja płaciłam za swoją usłyszałam " taaak"

Mi deren też się bardzo podoba, widziałam w realizacji Danusi jak pięknie rozjaśnia rabatę.
Małymi kroczkami do celu... 06:40, 24 wrz 2015

Do góry
Czytam o cenach, macie rację powariowali. Kupowałam rozplenice w jednej ogrodniczej za 8,10 i takie same w tej samej ogrodniczej były za 20,00 zł. Pytam skąd taka rozbieżności - Pani mówi,że inny producent. Oczywiście te drogie stoją z przodu zawsze.

Ale to jeszcze nic. W innej ogrodniczej kupowałam po 11,00 i chciałam dokupić następnego dnia były już po 35,00 - dlaczego, bo nowa dostawa, bo sezon na nie,bo kwitną.

Ale najlepiej było w trzeciej ogrodniczej. Taka rozplenica wielkości jak moja posadzona w ubiegłym roku na próbę kosztowała 80,00 złotych. Wyraziłem swoje zdanie jak to ja oczywiście i już nie jestem tam mile widziana, bo byli ludzie,którzy się nią zachwycali i może by kupili, ale jak powiedziałam,żeby kupili taką za 8,10 u Strączkowskich i za rok będzie taka jak ta to się zdziwili i zrezygnowali. Mina Pani sprzedającej bezcenna.
Ogród - Moje spełnione marzenie 00:22, 24 wrz 2015

Do góry
Witam.
Ogród zostawiony samemu sobie, dał radę. Już z miesiąc działam w nim czynnie i zaległości nadrobiłam.
Do Was wpadałam od czasu do czasu.
Zmian u mnie troszkę, zarówno w ogrodzie, jak i w życiu. Ot, bywa. A my musimy dalej do przodu i do przodu, aż do końca.

Jesień zawitała do naszych zielonych miejsc, ale ciepło jest jeszcze i ogród podlany. Z tego podlanego ogrodu, to cieszę się najbardziej.
A wracając do jesieni, zdobi ogród kolorami, jeszcze nie jest złota, jeszcze dużo zieleni. Jednak czuć, że jest.

Ale dosyć o mnie, zapraszam do ogrodu.

Trawy zaczęły dominować nad innymi roślinami. Dla mnie są niesamowite. Ten szum, ten zachwycający widok ich kłosów.

Miłka okazała

Kwitnąca NN z widokiem.

Rozplenica japońska.

Miskanty i Miłka.

I Zośka w trawach.

W lipcu było tak. Mimo suszy, ogród dał radę.

Wiśniowa panienka.

To mały sad, którym idziemy do nowszej cześci ogrodu, ale o tym innym razem.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 00:05, 24 wrz 2015

Do góry
Viola napisał(a)

U Ciebie gęsto, o nie. Zaraz Ci udowodnię, że jestem MISTRZYNIĄ upychania. Właśnie aktualnie zajmuję się rozsadzaniem wszystkiego.

Jak myślisz ile jest tu rządków roślinek???

Czy to rozplenica Magic ?
Ale masz wypielęgnowane rabatki
Życie w wiejskim ogrodzie 22:29, 23 wrz 2015

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Są jeszcze inne odmiany lecz kiedyś widziałem w sprzedaży jej nasiona bo vertigo czyli rozplenica słoniowa jak i rozplenica setacum fireworks to tylko widziałem jako gotowe sadzonki lecz mogę się mylić

Dzięki Paweł za podjęcie tematu
Życie w wiejskim ogrodzie 22:25, 23 wrz 2015

Do góry
martaibartek napisał(a)

Paweł dzięki.
Poszukałam trochę i wynalazłam jeszcze takie cudo: rozplenica kosmata.

To nie ona, ma inne kłosy Mojej są długie, wąskie i się lenią jak przekwitają

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies