Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pod lasem 12:09, 30 gru 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
No i jak tam po Świętach, dziewczęta? Morskie powietrze dla orzeźwienia dla Was. Tylko z komórki, niestety, ale bryzę chyba poczujecie

no Izabela zapunktowałaś
Ogród tworzony z pasją 12:08, 30 gru 2016

Do góry
Maj:
* W maju pikowałem berberysy.. Łącznie wyszło ich ponad 150 sztuk.
Ogródek Iwony II 12:04, 30 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, nigdy nie robiłam całościowego planu działki z wymiarami. Nie było mi to potrzebne.
Wygląda na to, ze mam dość skomplikowany układ działki. Na dodatek nie jest ona duża. Praktycznie, to przy takim układzie niemal nie ma miejsca na ogród. Jakoś sobie z tym poradziłam i stworzyłam rabaty wokół domu ...

Naniosłam tutaj tylko drzewa, nie narysowałam rabat, bo rysunek nie jest w skali, tylko poglądowy, gdzie co jest posadzone
Tutaj pokazałam rabatę z tulipanowcem i bukiem i listewkowym ogrodzeniem - literki T i B
Dzisiejsza rabata z rododendronami jest na lewo od wejścia. Oddziela ją żywopłot z bukszpanu. Rośnie też tam dość spora jodła koreańska - JK. Po prawej stronie wejścia są hortensje Vanilia Fraize.
Wjazd na posesję jest od strony drogi dojazdowej na pole...

czyli dobrze kombinowalam tylko myślałam ze koło furtki jest jeszcze brama wjazdowa na auta ale hortensje dobrze kojarzyłam
kurcze teraz to ja się tutaj czuję jak u siebie
będzie dalszy ciąg podsumowań rabatowych?
Ogród tworzony z pasją 12:03, 30 gru 2016

Do góry
Kwiecień:
* W kwietniu wiele się nie działo, byłem raczej zalatany wycinką traw i przycinaniem drzewek i krzewów..

Do góry
* Kupiliśmy też sosnę kulistą, podsadziłem ją mozgą.

Do góry
W marcu powstała także rabata pod brzozami..

Do góry
W tym miesiącu dosadziliśmy wiele krzewów..

* 20 tawuł japońskich "Golden Princess"
* 4 derenie białe "Elegantassima"
* 15 berberysów Thunberga

Do góry
* Marzec to miesiąc, w którym stworzyłem swój wymarzony okrąg z miskanta olbrzymiego. Dziękuję jeszcze raz Iwonce za kłącza..

Do góry
Marzec:

*Marzec zaczęliśmy przesadzeniem świerka Hoopsi. Długo się z nim męczyliśmy, bo nie chcieliśmy uszkodzić bryły korzeniowej. Na szczęście przyjął się świetnie. Sukces w 100%
Ogród tworzony z pasją 12:02, 30 gru 2016

Do góry
* W lutym zrobiłem porządek z jeżyną. Poskracałem jej pędy, przywiązałem do pergoli. Pięknie zaowocowała.

Do góry
* Pod koniec lutego przesadziliśmy tujki zza winogrona w miejsce malin, a maliny przekopaliśmy w inne kącik. Migdałek też zmienił swoją miejscówkę..

I migdałek..
Było:

Do góry
*Kolejną pracą której się podjęliśmy było przerzedzenie sosen. Kiedyś miały stanowić żywopłot, ale wiadomo jak to z sosną bywa.
Było tak:

I stało się tak..

Tuje będą miały więcej światła i lepsze warunki do rozwoju. W puste miejsca dosadziliśmy krzewy, trawki i liliowce ale o tym poźniej..
Albo fotki na zachętę

Do góry
Postanowiłem, że zrobię podsumowanie roku 2016. W ogrodzie bardzo dużo się działo i wiele zmieniło. Dosadziliśmy sporo roślin

Luty:

* Już na początku lutego zaczęliśmy pierwsze prace. Przedłużyliśmy rabatę, która powstała u nas w ogrodzie jako jedna z pierwszych. Dzięki temu objęliśmy nią lilaki, które rosły dość samotnie..

Fotki mam dosyć słabe:

Tak to wyglądało na początku:

Na obwódkę dosadziłem trzmieliny i berberysy. W głębi rabaty są juki, pęcherznice i trawki, liliowce

Tak jak mówiłem, zdjęcia nie zachwycają
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:50, 30 gru 2016

Do góry
Śmiałki darniowe miały się przebarwiać na bursztynowo. Ale chyba nie tej zimy
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:47, 30 gru 2016

Do góry
Dziś znów mroźny poranek. Pięknie
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:57, 30 gru 2016

Do góry
NO z przykrością muszę stwierdzić że sekatorek pojechał chyba z zielonymi na wysypisko ,bo przetrząsnęłam cały kompost i nici .Szkoda bo pamiątka a tak pilnowałam

Tak wyglądało moje przeszukanie Za to zrobiłam robotę którą miałam robić na wiosnę Przeniosłam skrzynię pod drzewo.!!!!Bałagan sprzątnę jak znowu będzie ciepło A tu będą zioła
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 08:28, 30 gru 2016

Do góry
Hanuś trzymaj się mocno bo my trzymamy żeby zdrowo było szczęśliwie i rodzinnie bez zawirowań przez następny Nowy 2017 rok!!! buziaki i uściski dla całej rodzinki wraz z piesiem

Ogródek Iwony II 00:34, 30 gru 2016

Do góry
Lomianianka napisał(a)

Tę rurę spustową trzeba dalej wyprowadzić bo będzie podmywała Ci ganek i będzie osiadał, pękał (przesunąć za ganek, będzie mniej widoczna a teraz jest na samym widoku a przecież to nie ozdoba). A może na balustradę puścić różę pnącą? pozostaw New Dawn, jest piękna, raczej kulki bym stamtąd wyprowadziła i to wszystkie.
Trawy jeśli wysokie mogą się pokładać i na pewno zasłonią kuleczki.
Ale namieszałam, sorry.
pozdrawiam Ewa

Ewa, pewnie piszesz o rynnie spustowej z ganku? Niestety to jest tak, jak człowiek w pracy, a firma robi... Jak przyszłam z pracy, rynna była założona. Zmiana na drugą stronę ganku wiązałaby się z wymianą użytych i dociętych części, nowym zamawianiem. Te elementy domawiałam z netu, bo na miejscu nie mieli, wszystko szło dwa tygodnie, prace się przeciągnęły ... Z ganku niewiele zlatuje wody, dach główny ma osobne odprowadzenie. Tutaj wcale nie planowaliśmy rynien, ale co nieco żłobiło nam bruzdę w trawniku, więc domówiliśmy orynnowanie. Koszt wyższy, niż to jest warte zachodu ...

Wysadzę tą kuleczkę przy rynnie. A miskanta chcę na rabacie rododendronowej. Za dużą kulą bukszpanową. Będzie miał tam dość miejsca
Z drugiej strony ganku rośnie pnąca hortensja podsadzona szałwią. Tam miała iść rynna. Ostatecznie analizowałam, czy panom kazać zmieniać położenie rury spustowej, stwierdziłam, ze tam będzie trudno umieścić spust, bo hortensja już się ładnie rozrosła.
Tu masz widok z czerwca z drugiej strony ganku:

Co do róży New Dawn - poszła na pergolę, gdzie będzie miała sporo miejsca
Ogródek Iwony II 00:08, 30 gru 2016

Do góry
Aniu, nigdy nie robiłam całościowego planu działki z wymiarami. Nie było mi to potrzebne.
Wygląda na to, ze mam dość skomplikowany układ działki. Na dodatek nie jest ona duża. Praktycznie, to przy takim układzie niemal nie ma miejsca na ogród. Jakoś sobie z tym poradziłam i stworzyłam rabaty wokół domu ...

Naniosłam tutaj tylko drzewa, nie narysowałam rabat, bo rysunek nie jest w skali, tylko poglądowy, gdzie co jest posadzone
Tutaj pokazałam rabatę z tulipanowcem i bukiem i listewkowym ogrodzeniem - literki T i B
Dzisiejsza rabata z rododendronami jest na lewo od wejścia. Oddziela ją żywopłot z bukszpanu. Rośnie też tam dość spora jodła koreańska - JK. Po prawej stronie wejścia są hortensje Vanilia Fraize.
Wjazd na posesję jest od strony drogi dojazdowej na pole...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 23:54, 29 gru 2016

Do góry
vita napisał(a)
Prawda, że ten wysoki żywopłot taki trochę monstrualny? Jest jeszcze kwestia, co odsłoni się po tak silnym cięciu. Mam jeszcze trochę czasu.
A jak utrzymasz nawierzchnię z kruszonej cegły? Chwasty ją raczej przerosną.

Moja Constance Spry

Z tą nawierzchnią to takie mrzonki ale dumam że jak dam czy żwir czy taki cegiełkowy pył to musowo coś na spód bo nie wyrobi.

Dzięki za fotkę, widzę że jak ma podporę to maszeruje prosto do góry a jak nie to sobie rośnie na boki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies