Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje małe wielkie marzenie

Moje małe wielkie marzenie

Toszka 11:30, 31 mar 2017

alis napisał(a)
Dzięki zbiorowe za głosy w sprawie hakuro, na chwilę obecną tak wyglądają

Za tak FATALNIE prowadzoną Hakuro to bym wystawiła na rynek z tabliczką u szyi "zła kobieta"

Tak słabo cięta hakuro szybko się starzeje, bo części zdrewniałe szybko próchnieją lub atakowane są przez szkodniki. Tak się dzieje, bo nie jest to nasz rodzimy gatunek (pieniek tak, ale część szczepiona juz nie).
Różowy kolor jest tylko na młodych przyrostach i pod warunkiem chłodu (zwłaszcza w nocy). W upały, pełnym latem juz zanika rózowy kolor.

Trzeba mocno ciąć w lutym/początek marca. W tym terminie mocne cięcia nie powodują "wykrwawiania" i w tym terminie nie ma ryzyka zainfekowania chorobami grzybowymi.
Natomiast letnie cięcie jest dopełnieniem wiosennego. Przy wiosennym masz możliwość wyboru pędów do formowania korony, natomiast letnim cięciem ograniczasz wzrost wilków zmuszając roślinę do wytworzenia większej ilości pąków kwiatowych (i liściowych) i jest to obojętne jaka to roślina - ozdobna czy owocowa. Są to podstawowe zasady cięcia niemal wszystkich drzew i krzewów. Jednak są wyjątki.

Teraz mocne cięcie przedłuży ci czas oczekiwania na wiosenny spektakl różu. Dlatego proponuję absolutnie teraz nie ciąć. Za 6 tygodni mocno, nożycami! tnij w kulkę (jak bukszpan). Natomiast w przyszłym roku KONIECZNIE trzeba będzie zrobić mocne, odmładzające, korygujące cięcie. Inaczej to kwestia dwóch, trzech lat, jak straci pokrój, od środka będzie nieforemna i zaczną się problemy zdrowotne.

(jesli czegoś nie zrozumiałaś to pytaj. Uzupełnię. A na razie eM jęczy mi nad głową, że musi do komputera...wrrrr)

alis 12:19, 31 mar 2017

Oj Toszka, może nie wieszaj mi chociaż tej tabliczki na szyi, coooom Ale pokornie przyjmuję wszystkie uwagi.

Jakoś przegapiłam termin cięcia wierzb, a szczerze powiem, że gdzieś mi siedziało w głowie, że po przekwitnięciu dopiero tniemy, tak jak Mira napisała.

Zapytam przy okazji, pod hakuro są lawendy, żyją- czekamy z cięciem, czy już tniemy?
kluska_slaska 13:30, 31 mar 2017

No tak, a ja zamiast myśleć o obiedzie, to siedzę w internetach i szukam hakuro
anbu 13:43, 31 mar 2017

Toszka napisał(a)

Za tak FATALNIE prowadzoną Hakuro to bym wystawiła na rynek z tabliczką u szyi "zła kobieta"

Padłam ha ha Biedna Alicja
Toszka 13:43, 31 mar 2017

Z lawendami czekam do połowy kwietnia. Nie śpieszę się. Wtedy wyraźnie widać, że pączki ruszyły (teraz cały czas są zahibernowane). Wtedy można mocno ciąć, do drewna, bo widać co i gdzie żyje.
Pokazywałam w zeszłym roku
Dla przypomnienia: poniżej w trakcie cięcia

alis 19:23, 01 kwi 2017

Dzięki Toszka, czekam więc z lawendami, nie chcę znowu czegoś przegapić.

Sianowate FC, nie wiem czy przeżyły, w środku są niby zielone. Ściąć do zielonego, czy nie tykać na razie.

alis 19:45, 01 kwi 2017

Co proponujesz Anulka na tej rabacie? Hortki chciałabym zostawić i bonsai na pewno, eM nie pozwoli tknąć. już i tak jęczy, ze jemu się ta rabata podoba taka jaka jest.
MirellaB 19:48, 01 kwi 2017

Alicja, a ta rabata nie była już zaplanowana?
anbu 20:22, 01 kwi 2017

Ja bym tego bonsaia przesunęła w róg, on na środku mi nie pasuje
Może jakby był bardziej rozłożysty, to by pasował właśnie na środku a on tak trochę w górę wystrzela
Może daj mu jakieś rozpórki aby te gałązki odciągnąć?
Podsadziłabym go ta trawą co ja masz na tej lustrzanej rabacie aby powtórzyć Ewentualnie zrobić mu dywan dwukolorowy Chyba tyle
alis 22:47, 01 kwi 2017

Rozpórek eM już od miesiąca mi szuka, u mnie wszystko musi nabrać mocy urzędowej

Mówisz w róg dać bonsaia, hmmm jak przekonać eMa do jego przeprowadzki