Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielony zielonym pogania :) 16:28, 18 lut 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Witaj
A rady standardowe na początek to wysprzątać dokładnie resztki pobudowlane, ożywić i odżywić glebę i plan ciągów komunikacyjnych i rabat

Witaj Toszka

Resztki pobudowlane już sprzątnięte
Podzieliłam też mniej więcej działkę na strefy (zgodnie z radami p. Danusi . Zaznaczyłam też gdzie chciałabym zrobić rabaty. Mam nadzieję, że da się coś z tego odczytać

Działka położona jest prawie na szczycie wzniesienia. Wieją niestety mocniejsze wiatry. Z tego co zauważyłam to gleba jest bardziej kwaśna (ładnie rośnie mój jedyny Rh, świerki i tuje, trochę gorzej klon i niektóre warzywa na działce, za to zamiast selera rośnie skrzyp )

Mam problem z planem ciągów komunikacyjnych a szczególnie jeśli chodzi o front domu.

Działka i front domu są od zachodu i są dobrze (nawet za dobrze)nasłonecznione.

Na razie nie damy rady położyć kostki ale zależy mi żeby powolutku zacząć z rabatami. A w pierwszej kolejności chciałabym zacząć coś tworzyć przy altance.

Ogródek Iwony II 16:24, 18 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wysiałam dziś stipę, rozplenice Moundry i Hameln:
Część stipy od razu w wielodoniczki. To eksperyment. Liczę, ze nie będę musiała pikować. Zostawię w takich kępkach. Zebrane nasionka wyglądają jak kołtuny. Przy nasionkach są niteczki, które trochę utrudniają wysiewanie.

Przykryłam ziemią, zajęło to trochę czasu.

O wiele szybciej wysiewało się w pudełko po lodach, ale te trzeba będzie dzielić
Iwonko dokładnie tak samo zrobiłam i traw nie będę pikować. U mnie już prawie wszystkie trawy wykiełkowały (siałam w niedzielę )☺Że też zapomniałam werbeny wykopać buuu☺
Ogródek Iwony II 16:20, 18 lut 2017

Do góry
Potem przyszła kolej na Moundry

i Hameln

Oznakowane pojemniki wylądowały na południowym parapecie.

Ogród wśród dębów. 16:19, 18 lut 2017

Do góry
Teraz ta rabata frontowa wygląda tak. Są tam tuje Danica, turzyce Evergold i cebulowe- krokusy i czosnki olbrzymie dlatego na razie nie mogę jej zmienić. Wysiana stipa też powędruje na tą rabatę.

Zbliżenie
Ogródek Iwony II 16:18, 18 lut 2017

Do góry
Wysiałam dziś stipę, rozplenice Moundry i Hameln:
Część stipy od razu w wielodoniczki. To eksperyment. Liczę, ze nie będę musiała pikować. Zostawię w takich kępkach. Zebrane nasionka wyglądają jak kołtuny. Przy nasionkach są niteczki, które trochę utrudniają wysiewanie.

Przykryłam ziemią, zajęło to trochę czasu.

O wiele szybciej wysiewało się w pudełko po lodach, ale te trzeba będzie dzielić
W oflisowym ogrodzie 16:08, 18 lut 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)
Rano było czarno a o 14 była stipa

Ładnie Siałaś ją już wcześniej? Zupełnie nie wiem, co potem z nią dalej robić, jak tu takie niteczki wychodzą...
Moja bajka 16:02, 18 lut 2017

Do góry
No i skonczylam. Jeszcze tylko wykleje ten brzeg i mizna fugowsc
Przedwiośnie ogrodu..:) 16:02, 18 lut 2017

Do góry
martika napisał(a)

Hej Taką zimę w ogrodzie bardzo lubię. Widać, kto rządzi. Nigdy nie starczało mi czasu aby powiązać trawy. Wiosna tuż
W oflisowym ogrodzie 15:58, 18 lut 2017

Do góry
Rano było czarno a o 14 była stipa

Przerwa na kawę... 15:58, 18 lut 2017

Do góry
Kami - trudno to nazwać pnięciem to powojnik bylinowy Pamiat Serdtsa. On się nie czepia dlatego wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Nie zniszczy magnolii. Łatwo go odplątać a na wiosnę ścinam przy ziemi. U mnie posadzony w 2015 we wrześniu czyli 2016 rok pierwszy sezon. 4 łodygi, oplatałam je pomiędzy gałązkami magnoli tyle kwiatów miał. Magnolia jest 2 lata starsza i była już kupiona duża. I to też chyba jest dobre rozwiązanie. Młoda mogłaby być zagłuszona przez powojnik. Ta ma koło 2,2 m. Wąska jest bo ją lekko przycinam.

Tak wyglądał z bliska w lipcu. Potem kwitł już mniej obficie ale prawie do października.

W oflisowym ogrodzie 15:56, 18 lut 2017

Do góry
Na początek trochę wiosny

Jurajski Ogród 15:52, 18 lut 2017

Do góry
Po takie widoki wyprawy się organizuje Świetne nawiązanie ogrodu do przestrzeni poza nim. Ten żywopłot cisowy tniesz w falę?

AgnieszkaW napisał(a)

Agnieszko, chcę zapytać o to drzewo na pierwszym planie, w lewym rogu, z tymi "świecznikami". Mam ochotę na coś podobnego.
Dziewczyny, na jakim stanowisku udają się wam oliwniki? Ja posadziłam już drugiego i bardzo kiepsko rokuje.

...uDany ogród 15:42, 18 lut 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Nic mi się nie stało, poza despektem na honorze i mokrymi ciuchami. Chyba mam miękką siądźkę Nie przypuszczałam, że na trawniku tak ślisko. Raczej myślałam, że już w tych bezśnieżnych miejscach będzie trochę błotka, a tu lodowisko.
Uważajcie Dziewczyny, bo klops sezon zaczynać z jakimiś potłuczeniami, albo czymś gorszym.

Martwię się, że nic w ogrodzie nie robię. Ciągle pada.

Porządkowałam dziś różane zdjęcia i tak mi się tęskno zrobiło do czerwca

Dana, ja chętna jestem na te fiołeczki. Tylko będziesz musiała powiedzieć czym mogę się odwdzięczyć. Wiem, że lubisz irysy ale mam jeszcze kilka innych nie brzydkich roślinek.

Dobrze, że sobie nic poważnego nie zrobiłaś. Czasami się przydają amortyzatory
U mnie już spokojnie można chodzić po ogrodzie, co dzisiaj przez pół dnia uskuteczniałam
Wygrabiłam sporą część ogrodu i uporządkowałam rabaty zaczyna się robić wiosennie.

Skoro posegregowałaś fotki to może wątek będzie
Nie daj się prosić!

Tylko mi przypomnij, bo ja sklerotyk jestem. Ja nie proponuję po to żebyś się czuła dłużna. Chcę się podzielić i tyle, może jeszcze coś u mnie wypatrzysz za jednym pakowaniem
Tak, kocham irysy. Miło, że pamiętałaś

W ogrodzie dzisiaj pomachałam grabiami. Zrobiło się czyściej i odkryłam takie oto świeżutkie pikle...tadam
Jak ja kocham takie widoczki

Posprzątałam trochę po cięciu, lubię takie świeżo podstrzyżone krzewy, wyglądają jak jeżyki

Tylko rosną mi zasieki na mamuty, jak się zrobi cieplej to zmielę je na zrębki

Ogrodula 15:42, 18 lut 2017

Do góry
Wspomnienie lata
Moje małe wielkie marzenie 15:35, 18 lut 2017

Do góry
alis napisał(a)
U mnie wciąż dużo śniegu, ale już w powietrzu czuję nadchodząca wiosnę

u mnie podobnie
Testowe dodawanie zdjęć 15:32, 18 lut 2017

Do góry

Jeszcze raz
Przerwa na kawę... 15:27, 18 lut 2017

Do góry
Druga skrzynka - tym razem z Vertigo, które urosło o połowę wyższe niż opisują. Skrzynka w półcieniu.

Tak było w czerwcu. Ach, co za piękna kompozycja mi wyszła. Tak się sama zachwycałam po miesiącu kombinowania coby w tą skrzynkę wsadzić.

A tak 31 sierpnia - kompozycji brak. Jest ogromne trawsko. Nie przeczę ładne ale nie tu w tym miejscu!
Skrzynka ma 45 wysokości. tuje 190 cm do 2,1 m. Żeby było śmieszniej. Ta sama trawa w pełnym słońcu mimo podlewania uschła już w lipcu.
...uDany ogród 15:20, 18 lut 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Pesteczko, upadku nie zazdroszczę U nas roztopowy potok przepływa przez działkę, więc bardzo uważałam, jak dzisiaj wychodziłam do domku ogrodnika. Ziemia faktycznie pod spodem jeszcze zmrożona...

Też nie zazdroszczę upadku, trzeba bardzo uważać żeby sobie krzywdy nie zrobić.
Ziemia zmrożona na kość, nie mogłam rozgrabić kretowisk. A mam ich co nie miara

W małym ogrodzie Doni 15:18, 18 lut 2017

Do góry
Żurawki bardzo marne po zimie mam nadzieję że troszkę odbiją

U mnie ogólnie chyba wszystko przetrzymało i nic nie przemarzło.
Mam nadzieję że to juz po zimie i wiosna zbliża się dużymi krokami
Pozdrawiam
...uDany ogród 15:17, 18 lut 2017

Do góry
Monika76 napisał(a)
Piękne magiczne miejsce udało Ci się stworzyć. Śliczny ogród- i ta woda rozległa BOSKO.

Witaj Moniu
Bardzo dziękuję za komplementy.
Cieszę się , że podoba Ci się mój ogród.
Zapraszam!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies